Ahilik Haftası, 13-19 Eylül tarihleri arasında kutlanıyor. 34. Ahilik Haftası kutlamaları etkinliğinde ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner tarafından Ulus Meydanı’nda Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından Saygı Duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Sabah gerçekleştirilen programın devamında Ankara İli Yılın Çırağı, Kalfası ve Ahisi’ne plaket/sertifika takdimleri yapıldı.

Saygı Duruşu ve akabinde İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Ulus Atatürk Anıtı önünde bir açıklama yapan ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, Ahilik geleneğinin ahlaki ve sosyal, ekonomik prensipleriyle yüzyıllar öncesinden günümüz esnaf ve sanatkarlarına ışık tutmaya devam ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"Ahi Evran-ı Veli’yi anmak ve onun ilkelerini yaşatmak amacıyla her yıl düzenlenen Ahilik Haftası’nı bu yıl da 13-19 Eylül tarihleri arasında pandemi tedbirlerine uygun bir şekilde kutluyoruz. Ahilik, esnaf ve sanatkarların, çalışanların hem sanatlarında ustalaşmasını hem de ahlaki prensiplere göre çalışmalarını hedefleyen bir sistemdir. Ahilik, haksız kazancı engellemek, ticarette kaliteyi, doğruluğu arttırmak için iş ahlakı anlamında günümüzde de biz esnaf ve sanatkarlara rehber olmaya devam etmektedir. Toplumun belkemiği, ekonominin temel direği esnaf ve sanatkarlar olarak öncelikli amacımız; Ahilik ilkeleri ışığında, kaliteli mal ve hizmet üreten, kendini yenileyip geliştiren, yaratıcı, esnaf ve sanatkarlar olarak topluma hizmet etmektir. Esnaf ve sanatkarlar olarak Ahilik geleneğine sahip çıkmaya ve gelecek kuşaklara aktarmaya devam edeceğiz. 34. Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında Ahiliğin kurucusu Ahi Evran-ı Veli’yi rahmet ve minnetle yad ediyor, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin, dayanışmanın, ticarette ahlakın, birlikte uyum ve ahenk içinde yaşamak gibi toplumsal sosyo-ekonomik değerlerin sembolü Ahilik geleneğimizi bugün de yaşatan ve gelecek nesillere aktaracak olan esnaf ve sanatkarlarımız başta olmak üzere tüm vatandaşlarımızın Ahilik Haftası’nı kutluyorum.”

Ankara İli Yılın Çırağı ve Kalfasına ANKESOB'da düzenlenen törenle plaket ve sertifikaları takdim edildi. Gazi Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri arasından seçilen Aşçılık Bölümü Öğrencisi Ankara İli Yılın Çırağı Mustafa Yıldız ile Güzellik ve Saç Bakım Hizmetleri Öğrencisi Ankara İli Yılın Kalfası Nazende Cesur'a Gazi Mesleki Eğitim Merkezi Md. Yrd. Ahmet Esen'in eşliğinde plaket ve yılın çırağı/kalfası sertifikaları verildi.

ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, beraberinde ANKESOB Yöneticileri ve Gölbaşı Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsa Albut, Ticaret İl Müdürü Yavuz Karaer ile birlikte 34. Ahilik Haftası Kutlamaları kapsamında Ankara İli Yılın Ahisi seçilen çömlekçi Ahmet Önen ve birlikte çalıştığı kardeşleri İbrahim ve Mustafa Önen'i Gölbaşı Atatürk Sahil Parkı yürüyüş yolu üzerinde hayata geçirilen Sevgi Çiçeği Sanat Sokağı'ndaki atölyesinde ziyaret etti. Ankara İli Yılın Ahisi Ahmet Önen ile İbrahim ve Mustafa Önen kardeşlere plaket ve sertifikaları Başkan Yiğiner ve beraberindekiler tarafından tebrik dilekleri ile takdim edildi.

Önen kardeşlerin her zaman yanlarında olmaya devam edeceklerini belirten ANKESOB Başkanı Yiğiner, “Esnaf ve sanatkarlıkta bir iz bırakmak, hoş bir seda bırakmak çok önemli. Sizler de babanızın, amcanızın yanında başladığınız çömlekçilik mesleğini 50 yıla aşkın sürdürerek, tüm zorluklarına rağmen bugüne hem de Ahilik değerleri ile taşımayı başarmış, esnaf ve sanatkarlarımıza çok güzel bir örneklersiniz. Siz Önen kardeşlere, kaybolmaya yüz tutmuş meslekler arasında bulunan çömlekçiliği yaşatma gayretinde bulunan esnaf ve sanatkarlarımıza nice başarılı yıllar diliyorum. Allah işinizi kolay kılsın, bereket versin. 34. Ahilik Haftanızı kutluyorum” ifadelerini kullandı.

Editör: Ömür Ünver