ANKESOBDijital Ekonomi İçin Okul-İş Dünyası İşbirliği Projesi" Çoğaltıcı Etkinlik Programı, ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner’in başkanlığında gerçekleştirildi. Toplantıda yaptığı konuşmada Yiğiner, "Dijital Ekonomi Projesi ile geleceğin işgücünün, geleceğin iş ve yetkinliklerine hazır hale getirilmesi noktasında gereken gayret ve çabayı gösterdik" dedi.

Ankara Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ANKESOB) ve Ankara Ortaköy 80. Yıl Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ortaklığında, İngiltere-Birmingham Aston Üniversitesi koordinatörlüğünde yürütülen "Dijital Ekonomi İçin Okul-İş Dünyası İşbirliği" isimli Erasmus+Okullar arası Stratejik Ortaklıklar projesinin iki yıl süren çalışmalarının tamamlamasının ardından, ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner'in başkanlığında düzenlenen çoğaltıcı etkinlik programı toplantısı ile proje çıktıları ANKESOB'a bağlı odaların başkanı katılımcılar ile paylaşıldı.

ANKESOB Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen toplantıda, açış konuşmasını yapan Proje Koordinatörü ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen, "Dijital dönüşümün, rutin işlemlerin otomatize edilmesi ile birlikte bazı mesleklerin önümüzdeki yıllarda yok olmasına neden olması, birçok sektörde istihdamın azalması, aynı zamanda oluşacak yeni ihtiyaçlar nedeni ile yeni meslekler ve yeni istihdam alanlarının oluşmasına yol açması öngörülmektedir. Beden gücü kullanılarak düşük gelir elde eden bir işgücü yapısı yerine, nitelikli, eğitim ve gelir düzeyi yüksek bir iş gücü yapısının oluşması söz konusudur.  Çalışmalar özellikle mesleki eğitimin niteliğinin artırılması, dijital teknolojilere yönelik yeni programların geliştirilmesi ve uygulanmasının sağlanarak iş gücünün dijital çağın gerekliliklerini karşılayacak bir şekilde yetiştirilmesini de ön plana çıkardığından Dijital Ekonomi konulu proje fikri ortaya çıkmıştır." dedi.

ANKESOB Başkanı Mehmet Yiğiner, etkinlik programında yaptığı  konuşmada projenin sonlanması ile ilgili olarak; “Başarı ile yürütüp, sonuna geldiğimiz Dijital Ekonomi Projesi ile esnaf ve sanatkârlarımıza dijital yetenekler kazandırma yönünde farkındalıklarını artırırken, mesleki eğitim okullarımızda eğitime devam eden öğrencilerimize de dijital ekonominin gerekliliklerine uygun genç yaşta girişimcilik deneyimini kazandırmaya çalıştık. Böylece geleceğin işgücünün, geleceğin iş ve yetkinliklerine hazır hale getirilmesi noktasında her zaman olduğu gibi, bu proje ile de gereken gayret ve çabayı gösterdik. Ben başta projede görev alan Birliğimiz Eğitim, Proje ve Ar-Ge birimine, birliğimizin meslek eğitimi ve danışmanlığı biriminde görev alan eğitimci ve akademisyenlerimize, katkı veren esnaf ve sanatkârlarımızla, proje ortaklarımıza çok teşekkür ediyorum.

ANKESOB bundan sonraki çalışma ve faaliyetlerinde de günümüzde önemli olan iki konu üzerinde hassasiyetle çalışmaya devam edecektir. Yaşanan İklim krizi ile birlikte Avrupa Yeşil mutabakatına giden yolda 7 Ekim 2021 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 'Paris İklim Anlaşması' ile artık yeşil dönüşüm ile dijital dönüşümün eş zamanlı yürütülmesi gerekliliği ortaya çıktı. Bu doğrultuda gelecek günlerde esnaf ve sanatkârlarımıza yönelik olarak yapacağımız çalışmalarda yeşil ve dijital dönüşüme ağırlık verip, bu konuda bilgilendirme çalışmalarının yanı sıra esnaf ve sanatkârlarımıza her iki konuda farkındalık kazandırmaya çalışacağız.

Küreselleşmeden kaynaklanan yüksek rekabete uyum konusunda sıkıntılar yaşamaktayız. Esnaf ve sanatkârlarımızın rekabet edebilmesi noktasında Yeşil ve Dijital Dönüşüm odaklı yeni bir ekonomik modeli ön plana çıkarmak gerekiyor. Esnaf ve Sanatkârlarımız yeşil ve dijital dönüşüme uyum sağladığı ölçüde rekabet gücünü artıracak ve faaliyetlerini idame ettirecektir. Devletimiz de yeşil ve dijital dönüşümde her zaman olduğu gibi finansman ve bilgilendirme desteği ile esnaf ve sanatkârlarımızın yanında olmalıdır. ANKESOB olarak yenilikçi projeler üretmeye devam edeceğiz. Bu konuda Avrupa Birliği destek ve hibelerinden de en iyi şekilde yararlanmayı düşünmekteyiz. Son olarak önemli gördüğüm bir diğer husus ise; gençlerimize ‘girişimci yeteneği’ de kazandırmak zorundayız. Böyle yaparsak ülkemizin hem girişimci sayısı artar, hem de odalarımıza yeni girişimci üyeler kazandırabiliriz.” ifadelerini kullandı.

Toplantıda; Proje Uzmanı Zeynel Abidin Karagöz tarafından projenin amacı, yapılan çalışmalar ve çalışmalar sonucu oluşan çıktılar ile ilgili sunum yapıldı, katılımcıların soruları cevaplandırıldı. Karagöz, fikri çıktılara barkod okutularak ulaşılabileceğini de sözlerine ekledi. Projeye ait broşürlerin de dağıtıldığı toplantının sonunda katılımcılara katılım sertifikaları takdim edildi.

Editör: Ömür Ünver