Ankara ve İstanbul Kadıköy'de kadınlar, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkması üzerine ardından eylem yaptı.

Kadıköy'de toplanan bir grup kadın, Cumhurbaşkanlığı kararı ile Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çıkmasının ardından eylem yaptı. Geniş güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen eylemde Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu adına açıklama yapan Fidan Ataselim, "2011 yılında İstanbul Sözleşmesi'ni herkes savunarak imzaladı. Türkiye bu sözleşmeyi ilk imzalayan oldu, şimdi 'İmzayı geri çekiyoruz' hamlesi bütün toplumdaki kadınlar nezdinde yok hükmündedir. İstanbul sözleşmesini her tartışmaya açtıklarında kadınlar daha çok öldürülüyor." dedi.

Edirne'de kadınlar sokaktaydı

Edirne’de sivil toplum örgütleri üyesi kadınlar Saraçlar Caddesi’nde bir araya gelerek, feshedilen İstanbul Sözleşmesi’nin tekrar yürürlüğe girmesini istedi. Açıklama, Edirne Kadın Meclisi, Edirne Kadın Platformu ve EŞİK Platformu’nun katılımıyla gerçekleştirildi. Açıklama öncesi caddede, olası bir provokasyona karşı polis ve jandarma ekipleri önlem aldı. Üç ayrı kadın platformunun ayrı ayrı okuduğu açıklamaya çok sayıda kadın katıldı.

Biz kadınlar yaşamak istiyoruz

Edirne Kadın Meclisi adına açıklama okuyan Nazlıcan Güzel, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini belirterek, "Bir uluslararası sözleşme onaylandıktan sonra kanun hükmündedir ve ancak Meclis tarafından feshedilebilir.  Sözleşmeden vazgeçmiyoruz. Biz kadınlar yaşamak istiyoruz" dedi. İstanbul Sözleşmesi’nin kadına karşı yönelmiş her türlü şiddeti önlemeyi amaçladığını belirten Edirne Kadın Platformu Sözcüsü Firdevs Selvili ise "İstanbul Sözleşmesi kadına karşı yönelmiş her türlü şiddeti önlemeyi, şiddete maruz kalmış kadınlara yönelik etkin soruşturma ve kovuşturma süreçlerinin yürütülmesini ve mevcut şiddetin ortadan kaldırılmasını amaçlayan bir sözleşmedir" diye konuştu. Basın açıklamasını okuyan kadınlar olaysız dağıldı.

Başkentte de kadınlar meydanlarda

Ankara'da da, kadın hakları savunucuları, İstanbul Sözleşmesi'nin Türkiye tarafından feshedilmesini protesto etti. Türkiye'nin 2011 yılında imzaladığı İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmesine yönelik tepki gösteren yaklaşık 200 kadın hakları savunucusu, Kızılay'da bulunan Sakarya Caddesi'nde bir araya gelerek, kararı protesto etti. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu grup, ellerinde 'Şüpheli kadın ölümlerini durduracağız' ve 'Asla yalnız yürümeyeceksin' yazılı dövizlerle Sakarya Caddesi'nde yürüyüş yaptı. Grup ayrıca, 'Kararı geri çek, sözleşmeyi uygula', 'Kadın, yaşam, özgürlük' diye slogan attı. Polis ekipleri de Kızılay'da pek çok noktada barikat kurarak önlem aldı. Megafonla anons yapan polis, grubun olaysız şekilde dağılmasını söyledi. Protestoyu bir süre devam ettiren grup, ardından basın açıklaması yapmadan dağıldı. DHA
Editör: Ömür Ünver