ANKESOB Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi (BMEDB) Toplantısı, ANKESOB Başkan Vekili Muhittin Köksal'ın başkanlığında gerçekleştirildi.

ANKESOB Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi (BMEDB) Toplantısı, ANKESOB Eğitimden Sorumlu Başkan Vekili Muhittin Köksal'ın başkanlığında, ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen'in koordinasyonunda, akademisyenler ve mesleki teknik anadolu liseleri ile mesleki eğitim merkezlerinin müdür ve öğretmenleri ve STK temsilcilerinden oluşan BMEDB üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi.

ANKESOB Toplantı Salonu'nda düzenlenen ANKESOB Mesleki Eğitim Danışmanlığı Birimi (BMEDB) Toplantısı'nın açılış konuşmasını yapan ANKESOB Eğitimden Sorumlu Başkan Vekili Muhittin Köksal, "Bizler sanatı kaybedersek, mesleki eğitime değer vermezsek, herkesi üniversite mezunu olarak sokakta boş gezdirir, bu gençliğimizi kaybedersek, kaybettiğimiz değerleri hangi güçle yerine koyacağız. Diplomalı işsizler kervanına her yıl yüz binlerce gencimiz eklenmektedir. Yıllardır süregelen diploma enflasyonuna, son yıllarda sertifika, belge enflasyonu da eklenmeye başladı. Diplomalı işsizlerin yarattığı tıkanıklığı ortadan kaldırmak ve mesleki eğitim yolu ile aranan eleman iş gücünü artırmak için yeni stratejiler, açılımlar geliştirmeliyiz. Onun için mesleki eğitimi önemsemeliyiz. Mesleki eğitim merkezleri eğitim işlevini yitirmemeli, mesleki eğitim merkezlerini belge, sertifika veren kurumlara dönüştürmemeliyiz. Mesleki eğitim merkezlerinde yılda 6 dönem yapılan kalfalık/ustalık sınav sistemini gözden geçirmeliyiz. Bu okullar belge veren okullar mı? Yoksa adı üstünde eğitim veren okullar mı? Bizim birinci önceliğimiz her zaman eğitim olmalıdır, bu eğitim de meslek eğitimiyse her zaman uygulamalı olmalıdır. Kısaca özetlemem gerekirse; iyi ve kaliteli bir mesleki eğitim olmadan, verimli ve yüksek katma değer yaratan bir ekonomi oluşturamazsınız" diye konuştu.

Dijital ekonomi projesi

ANKESOB Eğitim, Proje ve Ar-Ge Müdürü Erdoğan Özen de ANKESOB’un yürütmekte olduğu ‘Dijital Ekonomi’ projesinin son durumu hakkında ayrıntılı paylaşımda bulundu. Özen, konuşmasının devamında şunları kaydetti:

"Ülkemizin bugünkü şartlarında daha fazla diploma demek, daha çok diplomalı işsiz demektir. Okulu bitirince, diplomayı alınca her şey bitmiyor, aslında her şey yeni başlıyor. Bu tür toplantılarda her zaman mesleki eğitimi değerlendiriyoruz, çıraklık eğitimini tartışıyoruz. Esnaf ve Sanatkârlarımızın geleceği olan nitelikli iş gücünü nasıl yetiştirirsek, geleceği kazanmış, geleceği öngörmüş oluruz, esnaf ve sanatkâr işyerlerinin rekabet gücüne nasıl katkı veririz, onu değerlendiriyoruz. Elimizden geldiğince gelecek körlüğü yaşamadan, tahmin ile temenniyi birbirine karıştırmadan siz değerli arkadaşlarımın katkı ve destekleri ile bunları yapmaya çalışıyoruz. Çünkü hepimiz şunun farkındayız: Niteliksiz iş gücü olan bir işyerinin rekabet damarlarından biri kopmuş demektir. Bizim tek derdimiz mesleki ve teknik eğitim okul ve kurumlarının bir planlama çerçevesinde, birliğimize bağlı odalar ile oda üyesi işyerlerimizin de katkı ve destekleri ile nitelikli iş gücü arzı yaratması. Bunun da günümüz şartlarında sürdürülebilir olması. Yılların uygulayıcıları olarak, hazırlamış olduğumuz rapor ve bilgi notları ile politika yapıcılarına sorunları ve çözüm önerilerini aktarıyoruz. Bizler eğitim sisteminin yaratıcılığa, üretime dayanan bir eğitim sistemi olmasını, iş eğitimini önceleyen, uygulayarak, yaşayarak öğrenme metodunu önemseyen bir eğitim anlayışının yerleşmesini istiyoruz. Bunu yaparken de hiçbir zaman 'biz her şeyi biliriz' demiyoruz. Amacımız birbirimize güvenin yaratacağı sinerjiyi oluşturmak, biliyoruz ki bunu oluşturamazsak çözümlerle değil, sorunlarla yaşamaya devam ederiz. Birliğimizin imkânları ile katılımcı, tutarlı ve kapsayıcı yol haritalarımızla ve de birliğimizin siz değerli danışma birimi üyeleri ile geleceğin esnaf ve sanatkâr işyerlerine hayat katacak olan iş gücünü yetiştirmek için girişim ve çabalarımızı her geçen gün artırma gayreti ve çabası içerisindeyiz. Bundan dolayı da siz değerli üyelerimize müteşekkiriz.”

Editör: Ömür Ünver