Gen tedavisiyle saç beyazlamasının önüne geçilebilir

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Atıl Bişgin, dünya genelinde insanlarda saç beyazlama başlangıcının son 10 yılda 14 yaş geriye giderek 20’li yaşlara kadar düştüğünü belirtti ve "Gen tedavisiyle ileride saç beyazlamasının önüne geçilebilir” dedi.

Erken saç beyazlaması

İnsanların dünya genelinde ortalama 30’lu yaşların sonlarına doğru saçlarının beyazlamaya başladığı bilinirken, bu durum son yıllarda değişiklik gösterdi. 20’li yaşlarda başlayan saç beyazlama vakalarına 'erken saç beyazlaması' tanısı konulmaya başlandı. Uzmanlar, erken saç beyazlamasının fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra insanlarda bazı özgüven problemlerine ve iletişim güçlüklerine yol açabileceği uyarısında bulundu. Türkiye’de de bu konu üzerinde araştırmalar yapıldığını söyleyen Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı Bölümü’nde görevli Doç. Dr. Atıl Bişgin, klinik araştırma aşamasında olan gen tedavisi yönteminin ileride saç beyazlamasına çare olabileceğini kaydetti.

Saç beyazlama yaşı 14 yaş geriledi

Saç beyazlaması nedenlerinin ikiye ayrıldığını kaydeden Doç. Dr. Atıl Bişgin, bunların çevresel ve genetik faktörler olduğunu söyledi. Genetik sebeplere dayalı erken saç beyazlamasına 'prematüre beyazlama' denildiğini belirten Bişgin, farklı ülkelerdeki farklı genetik mutasyonların zaman içinde bu beyazlamaya neden olduğunu dile getirdi. Gün geçtikçe erken saç beyazlama vakalarının arttığını vurgulayan Bişgin, "ABD’de 400’den fazla kişiyle yapılan deneysel çalışmada saç beyazlama yaş ortalamasının 14 yıl geriye gittiği saptandı. Tabi buna neden sadece genetik faktörler olmadı. Aynı zamanda stres ve diğer çevresel faktörlerin de rolü var. Hepsi bir araya gelince saçımıza renk veren kök hücreler yeterli pigment sağlayamaz hale geliyor. Buna yönelik tedavi çalışmaları sürüyor. Gen tedavisi gelecekte kalıcı bir çözüm olabilir” dedi.  
Editör: Ömür Ünver