Yargıtay 4. Ceza Dairesi, bir kamu görevlisine söylenen "seni buradan sürdüreceğim, bak neler yapacağım" sözünün "tehdit", "ulan" sözünün ise "hakaret" değil, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı söz olduğuna karar verdi.

GazeteZebra'nın özel haberine göre Asliye Ceza Mahkemesi, görevi yaptırmamak için direnme, tehdit, hakaret suçlarından açılan bir davada sanık hakkında, mağdur jandarma personeline söylediği "seni buradan sürdüreceğim, bak neler yapacağım" sözü nedeniyle "tehdit" suçundan, "ulan" sözünden dolayı ise "kamu görevlisine hakaret" suçundan mahkumiyet kararı verdi. Kararın temyiz edilmesi üzerine dava Yargıtay 4. Ceza Dairesi tarafından görüşüldü. Yargıtay 4. Ceza Dairesi, kararı sanık lehine bozdu.

Tehdit ve görevi yaptırmamak için direnme suçu oluşmaz

Bozma kararında, mahkemece kabul edilen oluşa göre, sanığın görevli jandarma personeli olan mağdura "seni buradan sürdüreceğim, bak neler yapacağım” diyerek tehdit yoluyla direndiğinden bahisle mahkumiyet kararı verildiği belirtildi. Bozma kararında, sanığın jandarmanın görev yerini değiştirme konusunda herhangi bir yetki ve gücü bulunmadığı, anılan sözlerinin tartışmanın bütünü ve söylendiği bağlam içinde değerlendirildiğinde tehdit niteliğinde olmadığı ve görevi yaptırmamak için direnme suçunu oluşturmadığı kaydedildi.

Hakaret değil, rahatsız edici, kaba, nezaket dışı söz

Bozma kararında, "hakaret fiillerinin cezalandırılmasıyla korunan hukuki değer, kişilerin onur, şeref ve saygınlığı olup bu suçun oluşabilmesi için, davranışın kişiyi küçük düşürmeye matuf olarak gerçekleşmesi gerekmektedir" denildi. Bir hareketin tahkir edici olup olmadığının bazı durumlarda nispi olup, zamana, yere ve duruma göre değişebildiği ifade edilen kararda, "Kişilere yönelik her türlü ağır eleştiri veya rahatsız edici sözlerin hakaret suçu bağlamında değerlendirilmemesi, sözlerin açıkça, onur, şeref, ve saygınlığı rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnadını içermesi gerekmektedir" denildi.  Kararda, somut olayda sanığın, mağdur jandarmaya yönelik “ulan” şeklindeki sözünün mağdurun onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmadığı, rahatsız edici, kaba ve nezaket dışı söz niteliğinde olduğu ve kamu görevlisine hakaret suçunun unsurlarının oluşmadığı belirtildi.
Editör: Ömür Ünver