Aşırı kilolu ya da obez olmak genellikle birçok sağlık sorunu ve hastalığa zemin hazırlıyor, ancak yapılan yeni bir araştırma obezitenin kişinin potansiyel olarak ölümcül hastalıklardan kurtulma şansını arttırabileceğini ortaya koydu.

İsveç'teki Göteburg Üniversitesi'nden araştırmacılar fazla kilolu kişilerin ağır bakteriyel enfeksiyonlardan ölme ihtimalinin zayıflara göre daha düşük olduğu sonucuna ulaştı. İsveç'in Skövde kentinde yer alan Skaraborg Hastanesi'nde bakteriyel bir enfeksiyon nedeniyle 28 gün ila bir yıl yatarak tedavi gören 2 bin 196 hasta üzerinde dokuz ay boyunca yürütülen çalışmada vücut kitle indeksi (BMI) yüksek hastaların hem kısa hem de uzun vadede kurtulma şansının yüksek olduğu görüldü.
Normal kilolu gruptakilerin yüzde 26'sı bir yıl içinde enfeksiyon nedeniyle hayatını kaybederken, bu oran aşırı kilolular için yüzde 17 olarak gerçekleşti.

Fazla kilolu olmanın kanser, diyabet ya da kalp rahatsızlığı riskini arttırdığını kanıtlayan birçok çalışmanın bulunduğunu hatırlatan araştırma ekibi bu çalışma ile gün yüzüne çıkan çelişkiye dikkat çekti.

"Obezite paradoksu"na yeni bir kanıt

Yeni çalışma "obezite paradoksu" olarak bilinen ve daha önce başka çalışmalarla da keşfedilen durumun bir başka kanıtı oldu. Bu paradoks bakterilerin yol açtığı böbrek yetmezliği, zatürre ve sepsis gibi hastalıklardan ölme ihtimalinin daha az olduğunu gösteriyor. Vücut Kitle indeksi bir kişinin ağırlığı ile boyunu kıyaslayarak elde edilen bir veri. Bu ölçüm kişinin kilo düzeyinin sağlıklı olup olmadığını anlamaya yardımcı oluyor. Yetişkinler için sağlıklı BMI skoru 18,5 ile 24,9 olarak, 25 ve üzeri aşırı kilolu, 30 ve üzeri ise obez olarak kabul ediliyor. Amerika Birleşik Devletleri'nde Hastalık Önleme ve Kontrol İdaresi'ne göre her beş kişiden ikisi obez kategorisinde tanımlanıyor.
Editör: Ömür Ünver