Avrupa İlaç Ajansı, (EMA) Oxford/AstraZeneca'nın Covid-19 aşısının trombosit düşüklüğü bulunan kadınlarda ve genç yetişkinlerin daha yüksek kan pıhtılaşma riskine neden olduğunu eldeki veriler doğrultusunda teyit edemeyeceğini belirtti.

EMA 13-16 Eylül tarihleri arasında İnsan Kullanımına Sunulan Tıbbi Ürünleri değerlendirdiği bir toplantıda farklı hastalıkların tedavisinde kullanılmak üzere geliştirilen yeni ilaçların yanı sıra İngiltere'deki Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen ve İngiliz-İsveç biyoteknoloji firması AstraZeneca tarafından üretilen Covid-19 aşısını da kan pıhtılaşma tartışmaları çerçevesinde incelemeye aldı. Avrupa İlaç Ajansı, AstraZeneca aşısı ile tromboz (kan pıhtılaşması) sendromu arasında bir bağ olduğunu tespit etmişti, ancak bu riskin trombosit düşüklüğü bulananlarda daha yüksek olup olmadığı halen araştırılıyor.
Avrupa Komisyonu'nun aşının ikinci dozundan sonra tromboz (kan pıhtısı) sendromunu bağlantılandıran raporların araştırılması talebiyle tıbbi çevrelerce Vaxzevria olarak geçen AstraZeneca aşısını değerlendiren ajans, toplantı sonrasında yayınladığı bildiride vardığı sonuçları paylaştı.
Ajans tromboz sendromuna ilişkin çeşitli raporlardan toplanan veriler, üye devletlerden gelen detaylı aşı verileri ve kan pıhtılaşma riskine dair ek çalışmalar da dahil olmak üzere ellerindeki verilerle durum değerlendirmesi yaptıklarını ancak kanıtların özellikle bazı risk faktörlerinin tromboz riskini artırdığna dair bir saptama yapmaya elverişli olmadığını belirtti. Ajans her ne kadar raporlarda özellikle ikinci dozdan sonra kadın ve genç yetişkinlerde risk düzeyinin arttığına işaret etse de eldeki verilerin toplanma şeklinin bu tür farklılıkları teyit etmek için yeterli olmadığı sonucuna vardı. Bu bulgu üzerine EMA AstraZenaca aşısının uygulanmasına yönelik tavsiyesinde bir değişiklik yapmadı. EMA, aşının ikinci dozunun ilk dozdan 4 ila 12 hafta aralığında ugulanmasını öneriyor. EMA'ya göre ikinci dozu geciktirmenin tromboz sendromu riskini azaltığına dair bir kanıt da mevcut değil. EMA, AstraZenaca aşısının ikinci dozunun verilmediği durumlarda başka bir aşının ikici doz olarak kullanılması yönünde de bir tavsiyede bulunmuyor. Birçok Avrupa ülkesinin yanı sıra ABD, Kanada ve Avustralya'da kan pıhtılaşması riskinden dolayı aşı kullanımını ya bıraktı ya da 60 yaş üstüyle sınırladı. Şili'de AstraZeneca aşısının yalnızca erkeklerde kullanılmasına karar verildi. İngiltere'de yoğun olarak kullanılan aşı yalnızca 40 yaş üstü yetişkinlere uygulanıyor.
Editör: Ömür Ünver