İngiliz bilim insanları, yaptıkları bir araştırmada Covid-19 ile grip aşılarının aynı anda olunmasının bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilemediği ve güvenli olduğu sonucuna vardı.

Kış mevsiminin yaklaşması sebebiyle olası grip vakalarının artması ve koronavirüs salgınıyla birleşerek insan sağlığını daha da tehlikeye atabilme olasılığını araştıran Bristol Üniversitesi önemli bir çalışmaya imza attı. Euronews'te yer alan habere göre, yapılan incelemelerde deneklere Biontech ve AstraZeneca aşılarıyla birlikte 3 farklı grip aşısı yapıldı. Doktorlar, deneklerin yan etki olarak hafif ve orta semptomlar gösterdiğini; grip ve Covid-19 virüslerine karşı bağışıklık tepkilerinin değişmediğini kaydetti.
Aynı gün içerisinde iki farklı kola uygulanan aşı deneyinde, ilk gruba birinci turda Covid-19 ve grip aşısı yapılırken, ikinci turda ise plasebo verildi. Diğer gruba ise aynı gün içerisinde Covid-19 aşısı ve plasebo verilirken, bu gruba ikinci gün grip aşısı yapıldı.

Bristol Üniversitesi'nden yapılan açıklamada, katılımcıların yüzde 97’sinin ileriki dönemlerde hastane ve kliniklerden aldıkları aynı randevu sırasında, hem Covid-19 hem de grip aşısı olmalarının güvenli olduğu belirtildi.

Araştırmanın baş sorumlusu Rajeka Lazarus yaptığı açıklamada, "Bu, her iki aşıya da ihtiyaç duyanlar için daha az doktor randevusu anlamına geliyor. Sonuçlar, gerçekten de olumlu bir adım" dedi. Lazarus söz konusu çalışmanın verilerinin Ortak Aşılama ve Bağışıklama Komitesi'ne (JCVI) sunulduğunu ve siyasilerin karar alırken bu deneyin sonuçlarını dikkate alarak gelecekte uygulanacak mevzuatların planlamasına yardımcı olacağını söyledi.
Toplamda 679 gönüllü üzerinde ve İngiltere'nin 12 farklı bölgesinde yapılan çalışmanın sonuçları, dünyanın en prestijli hakemli akademik tıp dergilerinden The Lancet'te yayımlandı. İngiltere Başbakanı Boris Johnson daha önceki açıklamalarında, Covid-19 salgını döneminde kış mevsiminin gelmesiyle birlikte ülke tarihinin en büyük grip aşısı kampanyasına başlayacaklarını söylemişti.
Editör: Ömür Ünver