Adana sofrasının vazgeçilmez lezzetlerinden olan Yüksük Çorbası, Ramazan sofralarında, özellikle iftarda da tercih edilen lezzetlerden... Malzemeler
  • 2 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • Su
  • Kristal tuz
  • 100 gr kıyma
  • 1 adet küçük rendelenmiş kuru soğan
  • 3-4 dal ince doğranmış maydanoz
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 diş sarımsak
  • 1’er çay kaşığı karabiber ve pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Temiz su
  • 3 yemek kaşığı sızma zeytinyağı veya 1,5 yemek kaşığı tereyağı
  • Kristal tuz
Hazırlanışı Derin bir kaba un, yumurta, tuz ve su ilave edip kulak memesinden biraz daha sert bir hamur hazırlayıp dinlenmeye bırakın. Hamurdan bezeler yapıp oklava yardımı ile çok ince olmayacak şekilde açın. Suyu ilave ederken yavaş yavaş ilave edin hamurun kıvamını daha kolay tutturursunuz. Kıymayı bir kaba alın. İçine rendelenmiş soğan, ince doğranmış maydanoz, karabiber ilave edip harç hazırlayın. Açılan hamuru küçük kareler şeklinde kesip hazırlanan kıymalı harçtan koyup bohça şeklinde kapatın. Artan hamuru biraz inceltip minik minik kesin. Kesilen minik hamurları kızgın yağda kızartıp bir kenara alın. Bir tencerede su, tuz ve limon suyunu ilave edip, kaynatın. Kaynayan suya hazırladığınız mantı hamurunu ilave edip pişirin. Diğer bir tarafta tavada zeytinyağında salça, sarımsak ve naneyi pişirin. Çorbanız pişip hamurlar yukarı doğru çıkmaya başladığında haşlanmış nohut, pul biber ve salçalı sosu ilave edip birkaç taşım pişirin. En son kızarttığımız hamur kıtırlarılarını çorbaya ilave edin. Afiyet olsun... Not:  Çorbaya et suyu ile hazırlayabilirsiniz. Limon suyunun çorba içine konulması mantı hamurlarının yapışmaması ve ekşili bir tada sahip olmalıdır. Adana yöresinde ayrıca mantı çorbası de denilmektedir. (Gazetezebra yazarı Gülhan Kaya'nın tarifi)  
Editör: Ömür Ünver