CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, bu yıl 1 Ocak- 20 Ağustos günleri arasında icra ve iflas dairelerine toplam 4 milyon 522 bin yeni dosyanın geldiğini ve bu sayının geçen yılın aynı dönemine göre 863 bin adet arttığını söyleyerek,  “Vatandaşların, bankalara, finansman şirketlerine, varlık yönetim şirketlerine ve TOKİ’ye olan toplam borcu 989 milyar liraya ulaştı.  İcra dairelerindeki dosya sayısı hızla artıyor. Borcunu ödeyemediği için 603 bin vatandaş icraya verildi” dedi.

Yaşanan ekonomik krizle birlikte pandeminin yüklediği ek maddi zorluklar da göz önüne alındığında, geliri önemli ölçüde azalan vatandaşların gelir kaybı nedeniyle borçlarını ödeyemediğini söyleyen Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “Haciz ve icra işlemleri hız kesmeden devam ediyor. Ödeme gücü olmayan vatandaşın elinde ne var ne yoksa haciz yoluyla alınıyor. Hayat pahalılığı altında ezilen, pandemide gelirsiz ve desteksiz bırakılan vatandaşlar, bir de ellerindekinden oluyor” diye konuştu. Başevirgen, iktidarın pandemi süresince vatandaşa verdiği “desteğin” önemli bir kısmını, bankalardan kredi çekilmesinin kolaylaştırılması olduğunu söyleyerek, “Aradan yaklaşık bir yıl geçtikten sonra bankalar tarafından borcunu zamanında ödeyemediği için takibe alınan vatandaş sayısında patlama yaşanıyor. İktidar kredi çekmeyi kolaylaştırdı ama bu borçlar ne yazık ki geri ödenemiyor" dedi. Bu yıl ocak-haziran döneminde 474 bin vatandaşın tüketici kredisi, 222 bin vatandaşın da kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankalar tarafından takibe alınarak icraya verildiğini belirten Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, “ Hem tüketici kredisi hem de kredi kartı borcu nedeniyle takibe alınanlar tek kişi sayıldığında, bu yılın ilk yarısında toplam 603 bin vatandaş bankalar tarafından icraya verildi. Geçen yıl aynı dönemde 206 bin kişi tüketici kredisi, 199 bin kişi de kredi kartı borcu yüzünden icraya verilmişti. Her iki borç için de aynı anda icraya verilenler tek kişi sayıldığında toplam 345 bin kişi takibe alınmıştı. İktidar, yaşanan derin ekonomik krizde üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmedi ve vatandaşa bankaları işaret ederek kredi ile yaşamaya mecbur bıraktı. Şimdi de kredi kartı ve kredi borcu taksitlerini ödeyemedikleri için vatandaşları icraya veriyorlar” diye konuştu.

“Borcunu ödeyemeyenlerde artış yüzde 75”

Bankalar tarafından borcunu zamanında ödeyemediği için takibe alınanların sayısında geçen yıla göre yüzde 75 oranında artış yaşandığını söyleyen Bekir Başevirgen, “ Vatandaşların bankalara ve finansman şirketlerine olan borcu takipteki borçları da dahil edildiğinde son 1 haftada 1,5 milyar lira artarak 924,3 milyar liraya yükseldi. Bu borcun 20,1 milyar lirası vadesinde ödenmediği için takibe alınan kredi ve kredi kartı borçlarından oluşuyor. Vatandaş hızla borçlanmaya devam ediyor. ‘Vatandaşımızı pandemide desteksiz bırakmadık’ diyen iktidar ne yazık ki bu acı tablonun tek sorumlusu“ şeklinde konuştu.

...

Editör: Ömür Ünver