İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda sabit saat uygulamasını eleştirerek, "Bir an önce sabit saat uygulamasından vazgeçilmeli, yaz/kış saatine geçilmeli" dedi.

İmamoğlu, kişisel Twitter hesabından bir süredir çok sayıda şikayete de neden olan sabit saat uygulamasıyla ilgili paylaşım yaptı. İmamoğlu, "Bir an önce sabit saat uygulamasından vazgeçilmeli, yaz/kış saatine geçilmeli. Hiçbir tasarrufa yol açmadığı gibi vatandaşların güne karanlıkta başlamalarına, çocukların okula karanlıkta gitmesine, milli maçları izlemek için bile gece yarılarına kadar beklemek gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Ne zamandır uygulanıyor?

Sabit saat (ileri saat) uygulaması, 2013 yılında iilk kez uygulama gündeme geldi ve düzenleme yapıldı. Daha sonra ise uygulama yapılmadan ertelendi. 8 Eylül 2016 tarihinde Türkiye'de yaz saati uygulamasının her yıl, yıl boyunca uygulanmasına karar verildi. Danıştay, 697 sayılı yasaya göre Bakanlar Kurulunun böyle bir karar vermeye yetkisi olmadığından bahisle 14 Eylül 2017'de kararın yürütmesini durdurdu. 3 Ekim 2017 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile yaz saati uygulamasının 28 Ekim 2018'e kadar yıl boyunca devamına karar verildi. 3 Ekim 2018 günü sürekli yaz saati uygulamasında kalınmasına karar verildi. O zaman bu yana uygulama sürüyor ancak sabah karanlıkta kalkılması, akşam da mesai ve okul bitiminde yine karanlığa kalınması nedeniyle eleştirilere neden oluyor. Enerji tasarrufuna yararı konusunda ise farklı raporlar bulunuyor.
Editör: Ömür Ünver