TBMM Genel Kurulu'nda, kamuya yeni alınacaklara ilişkin Güvenlik Soruşturması ve Arşiv Araştırması Kanunu'nun maddelerine geçilmesi muhalefet milletvekillerinin oylarıyla reddedilmesinin ardından TBMM Başkanlık Divanı toplandı. Muhalefet tepkili.

TBMM Genel Kurulu, CHP'li Meclis Başkanvekili Haydar Akar başkanlığında toplandı. Gündem dışı ve grup önerilerinin görüşmelerinin ardından gündeme geçildi. Genel Kurul'da, Güvenlik Soruşması teklifinin maddelerine geçilmesi oylandı. Oylamada muhalefet partilerinin oyları ile teklifin maddelerine geçilmesi kabul edilmedi. Bunun üzerine AK Parti'li isimler, Meclis Başkanvekili Akar'ın, katip üyelere sormadan oylamaya geçtiği yönünde itirazda bulundu. Verilen aranın ardından, Meclis Başkanvekili Haydar Akar, gündemde başka görüşülecek konu olmadığından, oturumu bugün saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı. İçtüzük 76'ya göre; TBMM Genel Kurulu'nda reddedilmiş olan kanun teklifleri, ret tarihinden itibaren 1 yıl geçmedikçe aynı yasama dönemi içinde verilemiyor. AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan, konuyla ilgili Meclis Başkanlığı'na başvuru yapıldığını belirterek, "CHP'li Meclis Başkanvekili Haydar Akar'ın iç tüzüğü yok sayan hukuksuz tutumuna karşı TBMM Başkanlığına itirazımızı yaptık. TBMM Başkanlık Divanı CHP'li Başkanvekilinin bu hukuksuz tutumu hakkında iç tüzük, Başkanlık Divanı mutabakatları ve teamüller çerçevesinde kararını verecektir" ifadelerini kullandı. Özkan, Twitter hesabından yaptığı açıklamda, "İçtüzük madde 141: Oy saymakla görevli olanlar katip üyelerdir. CHP'li Meclis Başkanvekili: Katip üyeler, sayınız. Katip Üyeler: Makinaya gidelim. Başkanvekili: Makinası yok ama ya, kabul edilmemiştir. CHP, tasarlayarak içtüzüğü yok saymış, Meclis iradesini açıkça çiğnemiştir. Yazık" ifadelerini kullandı.

İtirazlara rağmen TBMM Başkanlık Divanı toplandı

Ankara'da iktidar ve muhalefet arasında kanun teklifinin reddi nedeniyle tartışma yaşanıyor. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanlık Divanı'nın toplanmasına tepki göstererek, “Yani maç bitmiş, düdük çalmış, sonuç ilan olmuş, diyor ki biz bu maçı iptal etmez baştan oynatacağız. 12‘de yaptıkları toplantı tamamen hukuksuz bir toplantıdır. Vatandaşlarımızın gözünün önünde bu oyun bozanlıktır, mızıkçılıktır, bu İstanbul seçimindeki durumdur. Anayasal denetim altındadır. Bunu yapmaya kalkarlarsa eylemli içtüzük ihlalinden AYM’ye gideriz. Artık belli bir yerden sonra bu kadar haksızlığa, hukuksuzluğa biz ne diyelim!” diye konuştu. HDP'den de, "Dün yasa düşmüştür, görüşmeleri bitmiştir. İçtüzük 81, 13 ve 141 ile bunu açık şekilde belgelendirdik. Meclis İçtüzüğü Meclis'in anayasasıdır. Hiç kimsenin bunu ihlal etme gibi bir lüksü ve hakkı yoktur." çıkışı geldi.

Şentop: Manipülatif bir tartışma

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da, güvenlik soruşturması gerilimi ile ilgili açıklamada bulundu. Şentop, "Manipülatif bir tartışmadır" dedi. TBMM Başkanlık Divanı'nın kanun görüşmeleriyle ilgili bir karar vermesi bekleniyor.    
Editör: Ömür Ünver