CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, 30 gün içinde doğalgazın ikinci kez zamlandığına işaret ederek, “İktidar Karadeniz’deki rezervle ilgili müjde verdi, müjdeler zam olarak döndü. Enerji Bakanı doğalgaz tüketiminde rekor kırılmasıyla övündü; rekor oranda gelmeye başlayan faturalar ısınmak isteyen vatandaşlarda soğuk duş etkisi yarattı” diye konuştu. Enerji ve Altyapıdan sorumlu CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, 1 Şubat tarihinde itibaren geçerli olacak zamma tepki gösterdi. Akın, “Bu, doğalgaza 30 gün içinde yapılan ikinci zam olmuştur. İktidarın 5 ay önce Karadeniz’de bulunan doğalgaz rezerviyle ilgili vatandaşlara verdiği müjde ortadır. Vatandaşlarımız salgın koşullarında doğalgazda verilen müjdelerin yansıması olarak faturaların düşmesini beklemektedir. Ancak müjdelerin yansıması peş peşe yapılan zamlar olmuştur. İktidarın vatandaşlara verdiği müjde; doğalgaz zamlarının otomatiğe bağlanması olmuştur” diye konuştu.

Elektrik 2 katından fazla zamlandı

Akın’ın çalışmasına göre Ocak 2014’te bir hanenin 277 kilovatsaat olan tüketimi 100 liralık bir fatura olarak yansırken, Ocak 2021 tarihinde aynı tüketim 220 lira 50 kuruş olarak fatura edildi. 2014’ten bugüne kadar vatandaşların ödediği elektrik faturası 2,2 kat arttı.

Dağıtım bedeli 3'e katlandı

Çalışmaya göre 2014 yılında 100 liralık elektrik faturasının 21,04 lirası dağıtım bedeli olurken, 2021’de bu bedel 3 kattan fazla artarak 68,26 liraya çıktı. Akın, CHP’nin iktidarında elektrik dağıtım şirketlerinin değil, vatandaşın kollanacağını vurguladı. Akın, enerji kooperatifleri aracılığıyla halkın enerjide söz sahibi olacağını kaydetti. Akın, “Enerji üretiminde de tüketiminde de önceliğimiz halkımız, esnafımız, çiftçimiz ve sanayicimiz olacak. Enerji verimliliğinde örnek uygulamalarımızla sanayicimize nefes aldıracağız” değerlendirmesinde bulundu.  
Editör: Ömür Ünver