COVİD-19 mücadelesinde ön saflarda çalışan eczacıların büyük risk altındaki meslek guruplarından biri olduğunu söyleyen TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, COVİD-19 nedeniyle Türkiye’de ilk can kaybının bir eczacı olduğunu hatırlatarak, “COVİD polikliniklerinde çalışanlardan sonra en büyük riski eczacılar yaşıyor. Bugüne kadar 67 meslektaşımız ve 23 eczane çalışanımız COVİD-19’dan hayatını kaybetti. Halkımızın ilk adımda ulaştığı sağlık kuruluşu eczaneler olduğu için ülke genelinde bu virüsten etkilenen eczacı ve eczane çalışanları sayısı giderek artıyor” dedi.

2019 yılı Aralık ayı sonunda Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkarak, dünyaya yayılan ve 21. yüzyılın ilk pandemisine sebep olan yeni tip corona virüsün neden olduğu COVID-19, bugün itibariyle dünya genelinde 255 milyon 146 binden fazla vakaya ve 5 milyon 130 binden fazla kişinin ölümüne neden olarak küresel ölçekte bir sağlık sorunu haline geldi.   TEİS Genel Başkanı Nurten Saydan,  konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “COVİD-19'lu hastalarla en çok yüz yüze gelen meslek grubuyuz. Bu süreçte 67 meslektaşımız hayatını kaybetti. 7/24 hastalarımıza hizmet veriyoruz ve birçok hasta eczaneye girip çıkıyor. Dolayısıyla bulaş riski en yüksek meslek grubuyuz. Ancak, eczacılar olarak kendi imkanlarımızla ve hiçbir destek olmadan çalışma ortamımızın güvenliğini ve hastaların birbirine virüsü bulaştırmaması için birçok önlem almaya çalışıyoruz.”

Sağlık çalışanların yönelik şiddet

Saydan, eczacıların virüsle en ön safta mücadele ettiğini ve virüsten dolayı maddi manevi her açıdan en çok etkilenen meslek grubu olduğunu söyleyerek şöyle devam etti: “Ekonomik sorunlarımızın yanı sıra bir de eczacıya uygulanan şiddetle baş etmeye çalışıyoruz. Neredeyse her gün yaşadığımız ya da şahit olduğumuz şiddet olayları eczacıların can güvenliğinin ciddi anlamda korunamadığı gözler önüne seriyor. Bunun son örneği Gaziantep ilinden faaliyet gösteren bir eczanemizde nöbet hizmeti verdiği sırada yaşandı. Eczanelere yönelik yaşanan şiddet ve hırsızlık gibi olaylar yüzünden özellikle gece nöbet tutan eczacıların can güvenliği tehlikede. Eczacı artık can ve mal güvenliğinden endişe ediyor. Eczacılar silahlı saldırı, hırsızlık, darp ve gasp gibi olaylardan dolayı can korkusu yaşıyorlar. Gece nöbetlerinde yaşanan soruna hala kalıcı bir çözüm bulunamadı. TEİS olarak, 7/24 kesintisiz hizmet veren eczacılarının görevlerinin aksamaması ve hizmetlerini vermeye devam edebilmeleri için gerekli tedbirlerin hayata geçirilmesini tüm kamuoyunun huzurunda yetkililerden talep ediyoruz.”
Editör: Ömür Ünver