İngiltere, koronavirüsün Hindistan'da ortaya çıkan varyantının ülkede yayılmasını önlemek için bir dizi önlem almaya hazırlanıyor. Varyantın kontrol altına alınamaması durumunda yaz aylarında her gün bin insanın ölebileceği belirtiliyor. Başbakan Boris Johnson, koronavirüsün Hindistan'da ortaya çıkan varyantı ile ilgili uyarıda bulundu.

Dünyanın en hızlı aşılama kampanyalarından birini yürüten İngiltere'de yetişkin nüfusun yaklaşık yüzde 70'i ilk doz ve yüzde 36'sı ikinci doz aşısını olmasına rağmen Hindistan'da ortaya çıkan varyant tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Çok hızlı yayılan Hindistan kaynaklı varyantlı vaka sayısı bir haftada iki kat artarak bin 300'e yükseldi, Hint varyantından şimdiye kadar 4 kişi de hayatını kaybetti.

Aşılama hızlanacak

Uzmanlara göre, Hint varyantının daha çabuk bulaştığını belirten İngiltere Başbakanı Boris Johnson, diğer varyantlara kıyasla yayılma hızının ne kadar yüksek olduğu konusunda henüz kesin veriler bulunmamakla birlikte önümüzdeki dönemde zorlu kararlar alınması gerekebileceği mesajını verdi. Johnson, insanların iki kez aşılanmasının büyük önem taşıdığını, bu nedenle aşılamayı daha da hızlandıracaklarını da kaydetti.

Türkiye kırmızı listede

İngiltere Başbakanı, dönüşte karantina zorunluluğu bulunmayan ülkelerden oluşan "Yeşil Liste"de önemli değişiklikler olmayacağı mesajını da verdi. 12 ülkelik yeşil listede Avrupa'dan sadece Portekiz yer alırken, Türkiye ise Hindistan, Brezilya ve Güney Afrika'nın da yer aldığı kırmızı listede bulunuyor.
Editör: Ömür Ünver