Real Madrid'in yıldız oyuncusu Karim Benzema'nın, Fransa Milli Takımı'ndaki eski takım arkadaşı Mathieu Valbuena'ya yapılan seks kaseti şantajına yardımcı olduğu iddiasıyla yargılandığı dava, bugün Versailles Ceza Mahkemesi'nde başladı. 2014'te başlayan Valbuena'nın seks kaseti olayında tam olarak neler yaşandı? Kimler nasıl bir rol oynadı?

Versailles Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya katılmayan Benzema, suçlu bulunması halinde 5 yıla kadar hapis ve 75 bin euroya para cezası alabilir.
Seks kaseti olayı nasıl ortaya çıktı?
Hüseyin Koyuncu imzalı Euronews haberine göre, aslında Valbuena'nın seks kaseti olayı, 2014'te Axel Angot adlı baş şüpheli ile başladı. "Wdi Webservices Divers International" şirketinin yöneticisi olan Axel Angot, dünyada yaklaşık 200 futbolcu için çalışıyor. Angot, futbolculara daha çok bilgisayar ve teknoloji alanında danışmanlık yapsa da, taşınma, etkinlik düzenleme gibi birçok farklı işlere de bakıyor. Mathieu Valbuena henüz Marsilya'da oynadığı dönemde, eski telefonundaki verileri yeni telefonuna transfer etmesi için akıllı telefonunu Angot'a veriyor. Bu işlem esnasında da Angot, Valbuena'nın kendi çektiği cinsel içerikleri videoyu ele geçiriyor. Bunun üzerine Angot, davanın ikinci şüpheli olan arkadaşı Mustafa Zouaoui ile birlikte, eski Fransa milli takım oyuncusu Djibril Cisse'den Valbuena ile konuşmasını istiyor. Ancak daha önce buna benzer bir şantaj olayında mağdur olan Cisse, bu konuda şüphelilere yardımcı olmak istemiyor, yıldız futbolcu daha sonra Valbuena'yı arayıp video olayını bildiriyor. Bu nedenle, Cisse ilk başta şüpheliler arasında yer alıyordu, ancak Valbuena savcılığa, Cisse'nin kendisini bir arkadaş olarak uyardığını belirtmesi üzerine bütün suçlamalar geri çekildi. Cisse'den sonuç alamayan Angot ve Zouaoui ikilisi ise bu sefer baskıyı artırmak için Younes Houass adındaki birine başvuruyor. 5 Haziran 2015'te, Houass, Mathieu Valbuena'yı özelden arayıp kaset olayından bahsediyor ama hiçbir zaman "açık açık para istediğini" bildirmiyor.

Valbuena'ya baskı kuran kim?

8 Haziran 2015'te Valbuena, seks kaseti şantajı için şikayette bulunuyor. Bunu üzerine Fransız polisi, olayın faillerini tespit etmek için "Luka" takma ismiyle bir memuru görevlendiriyor. Bundan sonra, "Luka", Valbuena adına Houass ile görüşecek ama bu telefon görüşmelerinden de kayda geçer bir şey çıkmıyor. Bu sırada, polisin olay hakkında soruşturma açtığının farkında olmayan Angot ve Zouaoui ikilisi, bu sefer Karim Zenati adındaki biri ile irtibata geçiyor. Soygun ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi suçlardan 9 yıl hapis yatan Karim Zenati, Lyon bölgesindeki Bron Terraillon mahallesinde büyüyen Karim Benzema'nın en yakın çocukluk arkadaşlarından biri. Zenati, Valbuena'ya doğrudan ulaşmak yerine çocukluk arkadaşı Benzema'dan yardım istiyor.

 'Valbuena'ya yardım etmek istediğini' söyledi

6 Ekim 2015 akşamı, Fransa milli takımının hazırlık kampında olan Benzema, Valbuena ile özel olarak görüşüyor. Benzema, kaset olayından haberdar olduğunu, ve videonun yayınlanmaması için "güvenebileceği bir kişi ile tanıştırabileceğini" söyledi. Benzema'nın bu konuşma esnasında, "Dikkat Math (Valbuena), onlar gerçekten çok büyük eşkıyalar" demesi taraflar arasında farklı anlamda yorumlanıyor. Yargı önünde bu konuşmayı kabul eden Benzema, Valbuena'ya sadece bir "arkadaş" olarak yardım etmek istediğini ifade etti. Ancak, Benzema, telefonu polis tarafından dinlenen Zenati ile yaptığı konuşmada, "Valbuena 'bizi' ciddiye almıyor" dediği ortaya çıktı. Savcılık, "bizi" ifadesinin Benzema'nın şantaj projesi içinde olduğunu kanıtladığını iddia ediyor. Benzema'nın avukatları ise, futbolcunun hiçbir zaman şantaj uygulamadığını, sadece tavsiye için Valbuena ile görüştüğünü ileri sürüyor.

Takımdan uzaklaştırıldılar

10 Aralık 2015'te Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Noël Le Graët, Benzema'nın "durum gelişene kadar" Fransa takımına tekrar çağrılamayacağını açıklıyor. Benzema ile birlikte, hem sportif hem de psikolojik nedenler gerekçe gösterilerek Valbuena da takıma bir daha çağrılmadı. 2017-2019 yılları arasında Fenerbahçe'de forma giyen Valbuena, 2019'dan beri Yunanistan'ın Olympiakos takımı için oynuyor. Dönemin Başbakanı Manuel Valls, Benzema'nın şüpheli olduğu sürece takıma bir daha çağrılmaması yönünde çağrıda bulunmuştu. Real Madrid'te oldukça başarılı bir sezon geçiren Benzema Fransa'da düzenlenen Euro 2016 için teknik direktör Didier Deschamps tarafından takıma çağrılmadı. Bunun üzerine İspanyol basınına konuşan Benzema, "Deschamps Fransa'nın ırkçı bir kesimine boyun eğdi" demesi teknik direktör ve yıldız oyuncunun arasını iyice açtı. Ayrıca, Benzema'nın ses getiren açıklamalarının ardından, Deschamps'ın evinin duvarına "ırkçı" ifadesi yazılması, Fransız teknik adamı çok üzdü. 7 Ocak 2021'de Versailles savcılığı, Karim Benzema'nın "şantaja teşebbüse yardımcı olma" suçundan hakim karşısına çıkmasına karar veriyor.  

6 yıl sonra neden tekrar Fransa milli takımına çağrıldı?

18 Mayıs 2021'de, Fransa teknik direktörü Didier Deschamps hiç beklenmedik bir kararı açıklıyor. Yaklaşık 6 yıldır takımdan uzaklaştırılan Karim Benzema'yı tekrar takıma çağırıyor. Fransız spor basını, Deschamp'ın görevde olduğu sürece Benzema'nın bir daha forma bulma şansının olmadığını belirtiyordu. Ancak, Benzema'nın Real Madrid'deki olağanüstü performansı, ve Fransa'nın hucum hattında yaşadığı sıkıntılar nedeniyle Deschamps'ın fikrini değiştirdiği ileri sürüldü. New York Times ve Guardian gibi birçok uluslararası basın için önemli makalelere imza atan Fransız gazeteci Romain Molina, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Deschamps'tan Benzema'yı tekrar takıma çağırmasını istediğini iddia etti. Bu iddia teyit edilmezken, Deschamps hiçbir zaman neden fikir değiştirdiğini açıklamadı.

Macron: Deschamps, ülke için doğru seçimi yaptı

Euro 2020 için hazırlıkların sürdüğü Clairfontaine kampına gelen Macron, Benzema'nın takıma dönmesi hakkında, "Bence Karim Benzema, bazı gergin anlardan sonra bir başarı modelini temsil ediyor. Banliyöler için bir model. Olgunlaştı, teknik direktör onu Fransa milli takımına çağırarak ülke için doğru seçimi yaptı. Zamanla değişebilirsiniz, çünkü kişi olgunlaşır, hatalarını düzeltir, Karim Benzema'nın tüm bu noktalarda geliştiğini düşünüyorum. Her iki taraf için de Benzema'nın dönüşü akıllıca bir karar oldu" demesi oldukça dikkat çekti. Bazı spor analizcilerine göre, Benzema'nın takıma çağrılmaması ile banliyölerde yaşayan milyonlarca genç bu takım tarafından temsil edilmediği düşünüyordu, Macron ülkenin birliği için böyle bir talepte bulundu.

Benzema suçlu bulunursa bundan sonra ne olacak?

Karim Benzema'nın mahkeme tarafından suçlu bulunması halinde Fransız Futbol Federasyon'unun nasıl bir karar alacağı henüz bilinmiyor. Le Monde gazetesinin spor muhabiri Remi Dupre'ye göre, Benzema suçlu bulunması halinde davayı temize taşıyacağını ve bu sürede gelecek yıl Katar'da düzenlenecek 2022 Dünya Kupası'na katılabilecek. Ancak son kararı futbol federasyonu ile Didier Deschamps verecek. Suçlu bulunması halinde, Benzema 5 yıla kadar hapis ve 75 bin euroya kadar para cezası alabilir.
Editör: Ömür Ünver