"Dikkatli gel kurye arkadaş"

Koronavirüs pandemisiyle beraber hayatımızda önemli bir yere sahip olan motorlu kuryelere verilen siparişlerde ilginç notlar bırakıldığı ortaya çıktı. Kimi müşteri, “Dikkatli gel kurye arkadaş, yemişim pizzasını sana bir şey olmasın” derken, kimisi de “Erkek gelirse çok seviniriz” notu bıraktı.

Yoğun mesai, trafik kazası riski

Koronavirüs pandemisiyle beraber lokantalar müşteri kabul edemese de paket servis hizmeti sürüyor. Dolayısıyla bu alandaki istihdam artarken, motorlu kuryeler de neredeyse hayatımızın bir parçası haline geldi. Her gün trafik kazası riskiyle karşı karşıya kalan kuryeler uzun mesai saatleri dolayısıyla zor zamanlar geçiriyor. Pandemi süresince şu zamana kadar 160 motosikletli kuryenin kaza nedeniyle öldüğü açıklandı.

İlginç talepler, mutluluk veren notlar...

Kuryelerin sorunu trafikle, hızlı sipariş baskısıyla da kalmıyor. Kimi zaman paket götürdükleri müşterilerin “içeri gelip ampulü takar mısın?", "Gelirken bir de bira alır mısın?” gibi tuhaf isteklerle de karşılaşıyorlar. Notlarda yer alan makul talepleri yine de yerine getirmeye çalışan kuryeler, zaman zaman da stresli çalışma günlerinde içlerini ısıtan mesajlar da alıyor. Pizza siparişi veren bir müşterinin, “Dikkatli gel kurye arkadaş, yemişim pizzasını sana bir şey olmasın”, bir başka sipariş verenin, "Lütfen trafikte dikkat et" notu gibi...

İkinci sınıf insan muamelesi yapılıyor

Özellikle toplu yaşam alanları olan sitelerde yönetim ile kuryeler arasında zaman zaman gerginlikler de yaşanıyor. Özellikle koronavirüs bulaşı dolayısıyla alınan önlemler bu durumun yaşanmasına yol açabiliyor. Site içerisinde yazılan "evinize yemek, paket getiren kişilerin taşıyıcı olabileceğini göz önünde bulundurarak, tedbirli davranın" gibi uyarılar, kuryelerin tepkisine yol açıyor. Benzer bir durum yaşanan İzmir’de motosikletli kuryeler eylem yaptı. Karşıyaka Motorlu Kuryeler Derneği’nin düzenlediği eylemde, site içerisine motosikletli kuryelerin alınmaması kuryeler tarafından protesto edildi. Karşıyaka Motorlu Kuryeler Derneği Başkanı Batuhan Bursalı, kendilerine ikinci sınıf insan muamelesi yapıldığını vurgulayarak, pandemi sürecinde iş yüklerinin daha arttığına dikkat çekti. Bursalı, “Ya kapıları açacaklar ya da biz sitelere hizmet vermeyi bırakacağız” diyerek tepkilerini dile getirdi.
Editör: Ömür Ünver