AnasayfaManşetYemek yazarı Gülhan Kaya'dan bayram sofranız için lezzetli tarifler...

Yemek yazarı Gülhan Kaya’dan bayram sofranız için lezzetli tarifler…

Bu yıl bayram daha bir lezzetli, daha bir mutlu geçsin herkes için.  “Nerede o eski bayramlar” sorusunu kimse sormasın,  hatta aklınızdan bile geçirmeyin. Lezzetli mi lezzetli, mutlu mu mutlu, ağız tadıyla nefis bayram yemekleri olsun sofralarınızda…

Nice bayramlara…

Taze yaprak sarma 

 Malzemeler

  • 500 gr asma yaprağı
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 2 adet esmer küp şeker
  • 2 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı ev yapımı domates salçası
  • 1 adet limon
  • 4-5 dal maydanoz, taze nane
  • 1’er çay kaşığı kimyon, kekik, yenibahar
  • Deniz tuzu
  • Zeytinyağı

Hazırlanışı

Taze asma yapraklarını iyice yıkayın. Hafif tuzlu suda diri kalacak şekilde haşlayın. Tencerede, zeytinyağında yemeklik soğanı ve şekeri sote yapın. İçine pirinci ilave edin, hafifçe kavurup, az su ekleyip, ocağın altını kapatın. Rendelenmiş domates, salça, maydanoz, nane, tuz, kimyon, kekik, yenibahar ilave edip karıştırın. Düz bir zeminde yaprağın içine harç koyup sarın. Tencerenin dibine asma yapraklarını yerleştirin. Sarmaları tencereye dizip aralarına limon dilimleri yerleştirin. Üzerine 1 su bardağı temiz sıcak su ve zeytinyağı gezdirip orta ısılı ateşte pişirin.

Not: Sarmaları pişirirken üzerine porselen tabak yerleştirin.

 

Tepside kabak mücver

Malzemeler

  • 4 adet orta boy kabak
  • 4-5 dal taze soğan
  • 3 yumurta
  • Yarım demet maydanoz
  • 4-5 dal dereotu
  • 1,5 su bardağı un
  • Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 paket kabartma tozu
  • Kristal tuz
  • Karabiber, kırmızı pul biber
  • Yarım su bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı

Fırını 180 derecede ısıtın. Kabakların kabuğunu soyup rendeleyin. Suyunu sıkarak büyük bir kaba alın. Üzerine kıyılmış maydanoz ve dereotu, yumurta, ince doğranmış taze soğan, rendelenmiş beyaz peynir, baharatlar ve zeytinyağını ilave edip karıştırın. Un ve kabartma tozunu ilave edip iyice karıştırın. Hazırlanan harcı yağlanmış fırın tepsisine dökün. Tepsiyi sıcak fırına yerleştirip üzeri kızarana kadar pişirin. Ilık olarak servis yapın.

Su böreği 

Malzemeler

Hamuru İçin

  • 4 su bardağı un
  • 3 yumurta
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 çay kaşığı kristal tuz

İç Malzeme İçin

  • 250 gr yağlı beyaz peynir
  • 8-10 dal maydanoz
  • 200 gr eritilip ılıtılmış tereyağı

Yufkaları Haşlamak için

  • Yeteri kadar su
  • 1 çay kaşığı kristal tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Yufkaları Çıkarmak İçin

  • Yeteri kadar soğuk su

Hazırlanışı

Hamur için unu geniş bir karıştırma kabına alıp, ortasını havuz gibi açın. Yumurta, tuz ve su koyup yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun. Üzerini streç filme sarıp buzdolabında 30 dakika bekletin. Peyniri ufalayıp, içine kıyılmış maydanozu ekleyip kenara alın. Yayvan büyük bir tencereye su koyup kaynatın. İçine tereyağını ekleyin. Dinlenen hamuru 10 eşit parçaya ayırın ve yuvarlayıp kenara alın. 30 cm çapında bir tepsiyi eritilmiş tereyağı ile yağlayın. Bezelerden birini tepsiden 2 cm büyüklüğünde açın ve tepsinin dibine yayın. Diğer hamurların 4 tanesini tepsinizin boyunda açıp temiz bir bezin üzerine birbirinin üstüne değmeyecek şekilde yerleştirin.

Hamurları açma işlemi bittikten sonra birer birer tencerede kaynayan suyun içine bırakıp 2-3 dakika haşlayın. Hamur hem elastik ve yumurtalı bir hamur olduğu, hem de çok büyük olmadığı için yırtılmayacaktır. Haşlanan her hamuru önce soğuk içine alıp, sonra da temiz bir havlunun üzerine koyup kurulayın. Açıp haşladığınız hamurları aralarına tereyağı gezdirip kırıştırarak üst üste tepsiye yerleştirin. Peyniri yufkaların üzerine yayın. Kalan hamurların 4 tanesini de aynı şekilde hazırlayıp peynirin üzerine yayın. En son kalan hamuru da tepsinin altına yaydığınız ilk hamur gibi açıp haşlamadan böreğin üzerine kapatın. Kalan yağı gezdirin ve en kısık ateşte ocağın üzerinde pişirmeye bırakın. Bir tarafı kızardıktan sonra büyük tepsi yardımıyla ters yüz edip diğer yüzünü de pişirin. Dilimleyerek servis yapın.

Patatesli börek

Malzemeler

Hamur İçin

  • Dört buçuk su bardağı un
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı kristal tuz

İç malzeme için

  • 5 adet orta boy haşlanmış patates
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Kristal tuz

Hamuru yağlamak için

  • 200 gr tereyağı

Üzeri için

  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı

Hamur için un ve tuzu geniş bir yoğurma kabına alıp karıştırın. Azar azar su ekleyip yoğurun ve 4 eşit parçaya ayırın. Her parçayı pasta tabağı büyüklüğünde açın. 200 gr tereyağını eritip, hamurları yağlayın ve en az yarım saat oda sıcaklığında dinlenmeye bırakın. İç malzeme için rendelenmiş patates, karabiber ve tuzu ilave edip karıştırıp bir kenara alın.

Genişçe bir masanın üzerine temiz büyük bir bez yayın. Dinlenen hamurlardan birini bu bezin ortasına alın. Parmak uçlarınızı etrafında döndürüp her yerden eşit şekilde çekerek incecik olana kadar açın. Üzerine iç malzemeden daire şeklinde serpin. Hamurunuzu bez yardımıyla bir kenarından kaldırarak rulo yapın. Orta boy dikdörtgen bir tepsiyi yağlayıp rulo hamuru uzun kenarı boyunca tepsiye yerleştirin. Diğer hamurları da aynı şekilde rulo yapın. Tepsiye yerleştirdiğiniz hamurun kaldığı yerden diğer parçayı koyun. İleri geri gel git yaparak tüm hamurları tepsiye yerleştirin. 2 yemek kaşığı tereyağını eritin ve tepsinin üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin. 15 cm uzunluğunda parçalar halinde kesip sıcak olarak servis yapın.

İçli köfte 

Malzemeler

  • 4 bardak ince köftelik bulgur
  • Yarım kilo yağsız kıyma
  • 1 yemek kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Kristal tuz

Harcı İçin

  • Yarım kilo koyun kıyması
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı çamfıstığı
  • 2 yemek kaşığı kuşüzümü
  • 3 yemek kaşığı ceviz içi
  • 1 demet maydanoz
  • Kristal tuz, karabiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

Hazırlanışı

Harcını hazırlamak için yemeklik doğranmış soğanları ve çamfıstığını tereyağında kavurun. Kıymayı ekleyip soğanla birlikte kavurun. İçine kuşüzümü, ufalanmış ceviz içi, ince doğranmış maydanoz, karabiber ve tuzu ilave edip karıştırıp, soğumaya bırakın. İnce bulguru kaba koyun. Üzerine 4 bardak sıcak su dökün ve şişmesi için yarım saat bekleyin.

Şişmiş bulgura yağsız kıyma, kimyon, kırmızı pul biber ve tuzu ilave edip karıştırın. Tüm malzemeyi yaklaşık yarım saat yoğurun. Yumurta büyüklüğünde bir parçayı sol avucunuza alın. İşaret parmağınızla köftenin içini oyun. Oyarken dağılmıyorsa harç kıvamını bulmuş demektir. Köftenin içini çeperleri bir iki milim kalınlığa gelinceye kadar fincan gibi oyun. Oyulan kısma iç harcı koyun,  ağzını kapayın. Köfteye uçları sivriltilmiş yumurta şekli verin. Aynı işlemlere devam ederek bütün malzemeden köfteler hazırlayın. Hazırladığınız köfteleri harlı ateşte kaynayan tuzlu suda parti parti beşer dakika haşlayın. Haşlanan köfteleri suyunu süzdürerek çıkartın. Haşlanan köfteleri bol kızgın yağda kızartın. Yağını süzdürerek servis tabağına alın ve sıcak olarak servis yapın.

Kuzu kapama 

Malzemeler

  • 1,5 kg kuzu budu
  • 4 adet soğan
  • 1 kg yeşil soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 demet taze nane
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 4 tatlı kaşığı kuru nane
  • Deniz tuzu
  • 1 yumurta
  • 1 adet limon suyu

 Hazırlanışı

İri doğranmış kuzu budu büyük bir tencerede kızartın. İri doğranmış soğanı ilave edin. Tuz, karabiber, kuru nane ilave edip kavurun. Sıcak su ilave edip etleri pişmeye bırakın. Yeşil soğanı 3-4 cm uzunluğunda doğrayın. Taze nane yapraklarını doğrayın. Hazırlanan yeşillikleri ilave edip kısık ateşte pişirin. Kuzu eti kemikten kolay ayrılacak kıvama geldiğinde ateşten indirin. Derin bir kapta yumurta, limon suyu ve 1 fiske tuz ilave edip çırpın. Kuzu kapama suyundan 1-2 kepçe yavaş yavaş limon sosuna ilave edip karıştırın. Terbiye sosunu kapamaya döküp, karıştırıp sıcak olarak servis yapın.

Etli pilav

Malzemeler

  • ½ su bardağı un
  • 1,5 kg kemiksiz kuzu budu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı ev yapımı domates salçası
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 su bardağı dolmalık fıstık
  • 1 kahve fincanı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı badem
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı hindistancevizi
  • Deniz tuzu

Hazırlanışı

Derin bir kâsede un, tuz, karabiber ve hindistancevizini karıştırın. Baharatlı unu geniş ve yayvan bir tabağa koyun. Etleri içinde yuvarlayıp, fazla unu silkerek, etleri bir kenara alın. Büyük bir tencerede tereyağı ve zeytinyağını kızdırın. Etlerin bir kısmını koyup sürekli karıştırarak 8-10 dakika, etler nar gibi olana kadar kavurun. Tenceredeki etleri delikli bir kepçe ile alın, kalan etlere de aynı işlemi uygulayın. Bütün etler kavrulup tencereden alınınca, tencerede kalan yağa soğan, sarımsak ve kimyonu ilave edip sürekli karıştırarak soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun. Etleri yeniden tencereye koyup domates salçası ve tavuk suyunu ilave edin. Ateşi kısıp, tencerenin kapağını kapatıp etleri pişirin. İçine pirinç ve üzümü ilave edin. Pirinç ve et yumuşayıncaya kadar pişirin. Tavada, tereyağında dolmalık fıstık ve kabuğu soyulmuş bademleri hafif rengi dönene kadar kavurun. Kavrulan badem ve fıstığı pilavın üzerine döküp sıcak olarak servis yapın.

Izgara köfteli Ali Nazik

Malzemeler

  • 8 adet patlıcan
  • 300 gr tereyağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 8-10 dal ince kıyılmış maydanoz
  • 1’er çay kaşığı karabiber, kimyon
  • Kristal tuz

Üzeri için

  • 1,5 su bardağı sarımsaklı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Kristal tuz

Hazırlanışı

Patlıcanları fırın ızgarasında közleyip, kabuklarını soyun. Tavada tereyağını eritip patlıcanları 5 dakika pişirin. Domatesi rendeleyin. Tereyağını tavada eritip, salçayı ilave edip kavurun. Domates, tuz ekleyip kısık ateşte yaklaşık 8 dakika kadar pişirin. Soğanı rendeleyip kıyma ile karıştırın. Kimyon, karabiber, ince kıyılmış maydanoz ve tuz ilave edip yoğurun. Küçük oval şeklinde köfteler hazırlayarak çöp şişlere dizin. Fırın ızgarasında pişirin. Servis tabağına patlıcanları paylaştırın. Üzerine sarımsaklı yoğurdu yayın. Izgara köfteleri ve ızgarada pişmiş domatesleri dizip, sos dökerek sıcak servis yapın.

Cevizli tel kadayıf

Malzemeler

  • 1 su bardağı eritilmiş margarin veya tereyağı
  • 500 gr tel kadayıf
  • 1,5 su bardağı iri çekilmiş ceviz içi
  • 1,5 su bardağı ılık süt

Şerbeti için

  • 3 su bardağı esmer toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Üzeri için

  • İnce çekilmiş antepfıstığı

Hazırlanışı

Kadayıfı fırın tepsisine alıp eritilmiş tereyağını üzerine gezdirin. Yavaş yavaş harmanlayıp yağı, kadayıfın her tarafına yedirin. Kadayıfın yarısını ayırıp kalanını tepsiye bastırarak yayın. Üzerine ceviz içini serpin. Kalan kadayıfı cevizin üzerine yayıp hafifçe bastırın. Önceden ısıtılmış 180-200 derece fırında kızarıncaya kadar pişirin. Şerbet için; toz şeker ve suyu tencerede kaynatın. Şurup kıvamını alınca limon suyunu ilave edip bir taşım kaynatın. Ateşten alıp soğumaya bırakın. Tepsiyi fırından alıp üzerine ılık sütü gezdirin. Tepsinin üzerini daha geniş bir tepsi ya da alüminyum folyo ile kapatıp kadayıf sütü çekinceye kadar bekletin. Kadayıf sıcakken soğuk şerbeti üzerine gezdirerek dökün. Soğuyunca dilimleyin. Üzerine ince çekilmiş antepfıstığı serperek servis yapın.

Revani

Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 paket vanilya
  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı esmer toz şeker
  • 1paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı rendelenmiş limon kabuğu

Şerbeti için

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı esmer toz şeker
  • 1 yemek kaşığı limon suyu

Üzeri için

  • Kaymak
  • Fıstık tozu
  • Hindistancevizi

Hazırlanışı

Bir tencereye esmer toz şekeri ve suyu koyun, kaynadıktan sonra limon suyunu ilave edin, yaklaşık 15-20 dakika daha kaynatıp soğumaya alın. Derin bir kabın içinde yumurta ve esmer toz şekeri çırpın. Karışım krema kıvamına gelince kabartma tozu, vanilya, un, irmik, rendelenmiş limon kabuğu, yoğurt, vanilya ve zeytinyağı ilave edip iyice karıştırın. Fırın tepsisini yağlayıp hamuru içine boşaltın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Pişen revaniyi fırından çıkarıp soğuk şerbeti üzerine gezdirin. Yaklaşık 2 saat oda ısısında bekletip buzdolabına koyun. Üzerine isteğe göre fıstık tozu, hindistancevizi serpebilir veya kaymak ile servis yapabilirsiniz.

Cevizli ev baklavası 

Malzemeler

  • 6 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı su
  • 1 su bardağı nişasta
  • 1 su bardağı pirinç unu
  • 2 su bardağı çekilmiş ceviz içi
  • 250 gr eritilmiş tereyağı

Şerbeti için

  • 5 su bardağı esmer toz şeker
  • 3,5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

Hazırlanışı

Unu hamur yoğurma kabına alıp kabartma tozu, yoğurt, eritilmiş tereyağı ve yumurtayı ilave edip karıştırın. Suyu azar azar ekleyip, düzgün bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurun üzerine nemli bir bezle örtüp, 30 dakika dinlendirin. Nişasta ile pirinç ununu bir kapta harmanlayın. Hamurdan eşit büyüklükte 30 beze hazırlayın. Tezgahı unlayın ve her bezenin üzerine nişastalı pirinç unu serperek, 8-10 santim çapında açın. Yufkaları 10’ar 10’ar üst üste yerleştirip 3 hamur grubu hazırlayın. Her birini tepsi büyüklüğünde açarak kalın bir yufka haline getirin ve 20 dakika dinlendirin.

Tereyağını eritip ılımaya bırakın. Birinci grup yufkayı tepsiye yayın. Üzerine bir yemek kaşığı tereyağı gezdirip ceviz serpin. İkinci grup yufkayı üzerine yayın. Eritilmiş tereyağı gezdirip, ceviz serpin ve son yufka grubunu yayın. Dikdörtgen dilimler halinde kesin. Kalan tereyağını baklavanın üzerine gezdirin. Önceden ısıtılmış 150 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişirin. Üzeri kızarınca fırından alıp soğumaya bırakın.

Şerbeti için toz şeker ve suyu tencerede kaynatın. Şerbet kıvamına gelince limon suyunu ilave edip bir taşım kaynatın. Sıcak şerbeti soğuk baklavanın üzerine gezdirerek dökün. Şerbetini iyice çekmesi için bir gece bekletin. Dilimler halinde servis yapın.

 

KÜLTÜR-SANAT

YAŞAM

EDİTÖRDEN