Türkiye ve Almanya'da aynı saatlerde yaşananlar, iki ülke arasındaki siyaset yapılış şeklindeki farkı gözler önüne serdi.

  TBMM Genel Kurulu’nda dün İçişleri Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında milletvekilleri arasında yumruklaşmaya varan kavga yaşandı. Aynı saatlerde Almanya'nın 16 yıl başbakanlığını yapan Angela Merkel, partisinin seçimde yenildiği Sosyal Demokrat Parti'nin lideri Olaf Scholz'a başbakanlık görevini devretti. Kamuoyuna yansıyan görüntüler ve açıklamalar, iki ülke arasındaki siyasi üslup farkını da gündeme getirdi.

TBMM'de yumruklu kavga

TBMM Genel Kurulu’nda dün İçişleri Bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında yumruklaşmaya varan kavga yaşandı. Bakan Süleyman Soylu’ya yanıt vermek üzere kürsüye gelen CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Şehitleri alkışlatıyormuş gibi kendini ayakta alkışlatma çakallığına kapılmasın” ifadesini kullanınca AK Parti İzmir Milletvekili Alpay Özalan, Özel’in üzerine yürüdü. Diğer vekiller de araya girince tartışma büyüdü ve yumruklaşmaya varan kavga gerçekleşti. Bu sırada Bakan Soylu’nun da Özgür Özel’in üzerine yürüdüğü görüldü. Oturuma ara verildikten sonra kürsüye gelen Soylu ve Özel birbirlerine ağır ifadeler kullanırken, dava açacaklarını söyledi.

Almanya'da çiçekli devir teslim

Türkiye'de bütçe görüşmelerinin sürdüğü saatlerde Almanya'da Sosyal Demokrat Olaf Scholz, Federal Mecliste başbakan seçilmesinin ardından uzun yıllar Hıristiyan Demokratlar'ın liderliğini yapan Angela Merkel'den görevi devraldı. Merkel, törende yaptığı konuşmada, Olaf Scholz'u tebrik ederek, "Büyük motivasyonla işe başlayacağınızı biliyorum. Bundan dolayı bu evi (Başbakanlığı) sahiplenin ve ülkemizin en iyisi için çalışın. Benim dileğim bu" ifadelerini kullandı. Başbakan Scholz da Merkel'e son 16 yıldaki çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, "Başbakanlıkta bulunduğunuz dönem olağanüstü zamandı. Siz de olağanüstü şeyler yaptınız" değerlendirmesinde bulundu. Merkel'in kabinelerinde çeşitli görevlerde bulunduğunu ve bu krizlerin bazılarını birlikte atlattıklarını anımsatan Scholz, "Aramızda her zaman çok güvenilir bir iş birliği olmuştur" diye konuştu.  
Editör: Ömür Ünver