TÜRKİYE Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, "Yeni anayasayı tartışmak bunu yaparken aritmetik hesabına değil bütün meclisteki partilerin içinde olması doğru olacaktır" dedi.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, katıldığı televizyon programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Aritmetik hesabına değil

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısının anayasa değişikliği değil yeni anayasa çağrısı olduğunu belirten Şentop, "Birçok anayasa değişikliği yapıldı yine yapılır; ama kast edilen yeni anayasa. 80 darbesinden sonra bir anayasa var birçok maddesi değişti. Hükümet sistemi 2017'de değişti, buna rağmen ilk hazırlandığı dönem izlerini başlangıçtan başlayarak maddelerde taşıdığını görüyoruz. Yeni anayasayı tartışmak bunu yaparken aritmetik hesabına değil bütün meclisteki partilerin içinde olması doğru olacaktır" dedi.

Yeni anayasa çağrısı heyecan verici

Daha önceki anayasa çalışmalarının askıda kaldığını anımsatan Şentop, "Yeni anayasa tartışmasıyla ilgili çağrı gerçekten heyecan verici. Bu işlerin de içinde bulunan birisi olarak heyecanla karşıladım" diye konuştu. HDP'nin de çalışmalara dahil edilip edilmeyeceğinin sorulması üzerine Şentop, "Ona bir bakalım, parti tutumlarını görelim. Tam netleşmedi hepsi. Onu bir görelim olursa çok iyi olur" ifadelerini kullandı.

Eylemi profesyoneller organize ediyor

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki eylemlere değinen Şentop, daha önce de burada yapılan atamalar gibi atamalar yapıldığını belirterek, "Boğaziçi eylemlerinin, profesyonellerin organize ettiği eylemler olduğunu düşünüyorum. Gözaltına alınanlar arasında 108 kişinin 79'unun terör örgütüne mensup olduğuna dair İçişleri'nin açıklaması var. Terör örgütlerinin kontrolünde olan eylem profesyonelleri tarafından organize edildiğini görüyorum. Rektör atamasını bahane ederek, Gezi olaylarındaki eylemlere benzeyen eylemlere taşımak için bir geniş organizasyonun bir çekirdeği olduğu kanaatindeyim. Mesele rektör ataması tartışması değil" diye konuştu.

HDP'nin ziyareti

HDP'nin 2 gün önce kendisine yaptığı ziyaretin içeriği hakkında da bilgi veren Şentop, "Somut talepler değil. 3 konu vardı. Diğer partilerle yapacakları görüşmeye ilişkin bilgi verdiler. Demirtaş kararıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararını anlattılar. Meclis Başkanı olarak yapacağım bir şey yok; ama kanaatimi söyledim" dedi. Şentop, nüfusa oranla milletvekillerinin 10 kat daha fazla korana hastası olduğunu belirterek, en kısa zamanda milletvekillerine de aşı yapılacağını söyledi.  
Editör: Ömür Ünver