Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) medya organlarına orman yangınları hakkında bir yazı gönderdi. Yazıda, orman yangını haberleri için duyarlılık istendi.

Yazıda "Medyamızın sorumluluk bilinci içinde duyarlılıkla hareket etmesi, vatandaşlarımızın ve yangın söndürme ekiplerinin moral ve motivasyonu açısından çok önemlidir" denildi. RTÜK, "130 farklı noktada çıkan yangınlar acil müdahale ekipleri tarafından başarıyla söndürülmüşken buraları hiç görmeksizin sadece yanan alanların ısrarla ekranlara taşınması, kaos havası beklentisinde olan çevrelerin istediği yönde bir yayıncılıktır" ifadelerini kullandı. Yazının içeriğinde yer alan "Bugün itibarı ile  RTÜK Uzmanları tarafından cezai yaptırım esas oluşturması amacıyla raporlama çalışmasına başlanılmıştır. Bu minvalde orman yangınlarıyla ilgili yapılan yayınların 6112 sayılı Kanun’da yer alan yayın ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirilmesi , tereddütler halinde İzleme ve  Değerlendirme Dairesi Başkanlığı ile temasta olunması son derece önemlidir. Aksi takdirde söz koşunu yayın ilkelerini hiçe sayan medya hizmet sağlayıcılara en ağır ceza müeyyidelerin uygulanması kaçınılmaz hale gelecektir" ifadeleri ile tepki ile karşılandı. Gazeteci Nevşin Mengü, RTÜK’ün haber kanallarına orman yangınlarıyla ilgili "haber yapmayın talimatı" gönderdiğini yazdı. Mengü, “RTÜK haber kanallarına yangın haberleri yapmayın talimatı gönderdi. Bir başka yangın da bu, kanallar haber yapmazlarsa dezenformasyon artar” dedi.

 "Sadece yanan alanların ekranlara taşınması kaos havası beklentisinde olan çevrelerin istediği yönde bir yayıncılıktır"

Mengü, sosyal medya hesabından, RTÜK’ün haber kanallarına gönderdiği "talimatı" da paylaştı. "Verilen haberlerde halkı yanlış yönlendirebilecek üsluptan sakınılması, gerçeği yansıtmayan yanıltıcı görüntülere yer verilmemesi gerektiği daha önce Üst kurulumuz tarafından sizlere hatırlatılmıştır" denilen açıklamada, bir haftadır süren orman yangınlarıyla ilgili haberlerde söndürülen yerlerden bahsedilmesini istedi ve sadece yanan yerlerin ekrana taşınması nedeniyle ceza uygulayacağını duyurdu.
Editör: Ömür Ünver