Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Psikiyatrist Gülseren Budayıcıoğlu'nun reyting rekorları kıran dizilerinden "Kırmızı Oda"ya "kırmızı kart" gösterdi.  "Çukur", "Arıza", "Sen Çal Kapımı", "Baraj", "Sefirin Kızı" dizilerindeki bazı sahneler nedeniyle de yayıncı kuruluşlar ceza aldı.

İzleme uzmanlarının hazırladığı raporları gündemine alan Üst Kurul, ağırlıklı olarak haber programları ve dizi filmler hakkında hazırlanan raporları görüşerek karara bağladı.

Kırmızı Oda "kırmızı kart" gördü

Psikiyatrist Gülseren Budayıcıoğlu'nun reytingi yüksek dizilerinden, TV 8'de yayımlanan "Kırmızı Oda" adlı diziyi inceleyen Üst Kurul, filmde annesi tarafından küçük bir kız çocuğuna yönelik yoğun fiziksel ve psikolojik şiddete başvurulduğu, kızın saçlarından tutularak fırlatıldığı, sineklikle çocuğa vurulduğu annesi tarafından "biraz aklım olsaydı doğduğun gün ellerimle boğardım seni" ifadelerinin sarf edildiği, anne ile baba arasında gerçekleşen kavgalara yer verildiği, çocuğun sandalyeye bağlanarak annesinin kendini öldürme sahnesinin çocuğa zorla izlettirildiği sahneleri tespit etti. "Sorumlu yayıncılık anlayışının" yok sayıldığı görüşünde birleşen Üst Kurul TV 8'e idari para cezası verilesini de kararlaştırdı.

Sefirin Kızı, şiddet içerikli sahneler nedeniyle ceza aldı

Star TV'de yayınlanan Sefirin Kızı dizisi de Kurul gündemindeydi. Filmde kadınlara yönelik baskıları teşvik eden, şiddeti özendirici veya kanıksatıcı sahnelerin yer aldığını belirleyen Üst Kurul, bir sahnede erkek karakter tarafından kadın karakterin defalarca bıçaklanması daha sonra ise aynı erkek karakterin boğazının kesilerek öldürülmesine ayrıntılı olarak yer verilmesini izledi. Şiddet içeren sahnelerin çocuk ve genç izleyiciler üzerinde bırakabileceği psikolojik etki ve yaratabileceği travma konusunda gerekli hassasiyet gösterilmeden ekrana yansıtılmasının yasa ihlali olarak değerlendiren RTÜK, yayıncı kuruluşa idari para cezası verdi.

Çukur'a da şiddet içerikli sahnelerden ceza

Popüler dizilerden Show Tv'de yayımlanan Çukur da RTÜK'ün merceğindeydi. Üst Kurul, Çukur mahallesinde birçok suçun alenen işlendiğini, silah ticareti yapmanın, kaçakçılığın ve insan öldürmenin delikanlılık raconunun gereği ve kabul gören mahalle kültürüymüş gibi yansıtılmasını yasaya aykırı buldu. Kana idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı. Üst Kurul, yine aynı kanalda yayınlanan Arıza dizisine de bipleme yapılmadan küfürlü konuşmaların ekrana yansıtılması Türkçenin kaba ve düzeysiz kullanımı dolayısıyla idari para cezası verdi.

"Sen Çal Kapımı" dizisine "ahlaka aykırılık" cezası

Fox TV'de yayınlanan "Sen Çal Kapımı" dizi filminde ortam, tasvir edilen durumlar dikkate alındığında masaj, jakuzi ve duş sahnelerinin erotik nitelikte olduğu kanaatine varan RTÜK, çocuk ve gençlerin herhangi bir erişim sınırlaması olmaksızın izleyebileceği dizideki görüntülerin genel ahlaka ve Türk aile yapısına aykırı olduğu gerekçesiyle ilgili yayıncıya idari para cezası verdi. Üst Kurul ayrıca aynı kanalda yayınlanan Baraj dizisinde psikolojik ve cinsel şiddet sahneleri nedeniyle yayıncı kanala idari para cezası verilmesini kararlaştırdı. Fox TV'ye ana haberde yayınlanan bir süt üreticisinin "destek alamıyoruz" sözlerinin araştırılmadan ekrana yansıtıldığı için idari para cezası müeyyidesi uygulanmasına karar verildi.

Halk TV'ye idari para cezası

Üst kurul, "Bahçeli'ye aşı yapan hemşire dövüldü" şeklindeki mizahi haberin gerçekmiş gibi yayınlandığı "Özlem Gürses ile 20. Saat" isimli programa ilişkin raporu da değerlendirdi. RTÜK, soruşturulması basın meslek ilkeleri çerçevesinde mümkün olan bir haberi doğruluğundan emin olmadan yayınlayan Halk TV'ye yasa gereği idari para cezası yaptırımı uyguladı. Üst Kurul Halk TV'ye ayrıca 'Kayda Geçsin' programında herhangi bir kanıt, bulgu ya da belgeye dayandırılmadan sarf edilen "Türk polisi Türk öğrencisine aynı millettenmiş gibi davranmıyor, düşmanmış gibi davranıyor… Bu memlekette bu vatandaşlara böyle muamele yapılıyorsa o zaman şunun adını koymak gerekir: Türk Polis Teşkilatı bir siyasi partiye lüzumundan fazla sempati beslemekte…  Bu hâliyle iktidar partisine muhalif davranan çocukların, gençlerin dolayısıyla lüzumundan fazla sert bir tepkiyle karşılaşıldığının farkındayım" şeklindeki ifadeler nedeniyle de ceza verdi. Yasadaki 'kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez' hükmünün ihlali nedeniyle kanal hakkında idari para cezasına hükmedildi.

Habertürk'e "militan" sözü nedeniyle para cezası

RTÜK, Habertürk’te yayınlanan 'Enine Boyuna' programında bir konuk tarafından sarf edilen "Vali militan, kaymakam militan, yargıçlar militan" şeklindeki sözlerin de kişi ve kurumları zedeleyecek nitelikte olduğu kanaatine vardı. Yayının kamusal sorumluluk anlayışı ile bağdaşmadığına hükmeden Üst Kurul, yayının yasada yer alan 'Kişi ya da kuruluşları eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü, aşağılayıcı veya iftira niteliğinde ifadeler içeremez' hükmünü ihlal etmesi nedeniyle kanala idari para cezası verilmesine karar verdi.

Tele 1'e açık küfür cezası

Tele 1 televizyonunda yayınlanan "Zamanın Ruhu" programında Mine Kırıkkanat'ın "İçkili iken mesela 'gel bakalım küçük o..pu' diyen bir büyük, çok tanınmış ressama 'Ben o..pu değilim ama sen p..venksin' tarzında cevaplar, yani benim de başıma epeyce şeyler geldi" şeklindeki küfür içeren ifadelerin hiçbir bipleme veya engelleme yapılmadan üstelik korumalı saatlerde ekrana getirilmesinden dolayı yayıncı kuruluşa idari para cezası verildi. Üst Kurul, Tele 1'in "Anında Manşet" programı hakkında hazırlanan uzman raporunu da inceledi. Cumhurbaşkanına  "diktatör" denilmesinin eleştiri sınırlarını aştığı kanaatine vardı. Üst Kurul, Tele 1'e bu nedenle para cezası verdi.

KRT'ye de idari para cezası

Boğaziçi olaylarının konu edildiği KRT'nin Zafer Arapkiri ile Akşam Haberlerinde geçen "Ndense şu anda güvenlik kuvvetlerimiz iktidarın sanki militanlarıymış gibi kullanılmaya çalışılıyor" ifadelerinin kişi veya kurumlar hakkında küçük düşürücü ve iftira niteliği taşıdığı gerekçesiyle ilgili uzman raporu Üst Kurul'da onaylanarak, yayıncı KRT'ye idari para cezası verilmesi kararlaştırıldı.

Üst Kurul'dan lisans iptali

Üst Kurul'da sağlık beyanıyla sahte ürün ve ilaç satan, halkın manevi duygularını istismar eden yayıncılara ağır yaptırımlar uygulandı. Halkı dolandıran ŞU TV'nin yayın lisansı iptal edildi. GÜÇLÜ, HM, PARK TV, FUL TV, 363 TV ve BERAT kanallarına yayın ve program durdurma ile üst sınırdan idari para cezaları verildi.  
Editör: Ömür Ünver