Ramazan öncesi İstanbul, İzmir, Gaziantep gibi illerde gerçekleştirilen denetimler, fırınların hijyen kurallarına uymadığını ortaya çıkardı. Denetimlerde ekmeğe çizik atılan jiletlerin uygun olmadığı, uygunsuz simit üretimi yapıldığı, çay içilen bardaklara ve unların hemen yanında ağzı açık şekilde çöplerin bulunduğu, renklendirici ve eksik gramaj kullanıldığı gibi birçok kural ihlaliyle karşılaşıldı.

İstanbul'da Ramazan öncesi gerçekleştirilen denetimlerde hijyen kurallarına uymayan fırın sahibine uyarıda bulunuldu. İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "2021 yılında ise şu ana kadar 70 bin 500 denetim uyguladık. 2 bin 165 olumsuzluk var. Yine bin 785 numune aldık. 116 tanesi olumsuz çıktı. 814 işletme hakkında da 6 milyon 337 bin lira idari işlem uyguladık. 15 işletme hakkında da Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk" dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü'ne bağlı gıda kontrol ekiplerince, 81 il ve ilçede Ramazan ayında gıda denetimlerine ağırlık verilecek. Ramazan ayı ile birlikte vatandaşların beslenme alışkanlıklarında oluşacak değişiklikler göz önünde bulundurularak, özellikle tüketimi artacak olan unlu mamuller, ekmek, tatlı, şeker ve şekerli mamuller, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri gibi gıda ürünlerini üreten ve satan işletmelerin resmi kontrolleri ekipler tarafından düzenli olarak yapılacak. Bugün de görevliler, İstanbul Ümraniye'de bir fırını denetledi. Denetime İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca da katıldı. Fırında üretimde ve hijyen kurallarında bazı aksaklıklara rastlayan ekipler, işletmeye uyarıda bulunarak düzeltme yapmaları için 15 gün süre verdi. Öte yandan fırındaki bazı gıda ürünlerinden de numune alınarak, analize gönderildi.

Depoda simit üretime aykırı

Denetimler sırasında hammadde ürünlerinin saklandığı depoda simit üretimi yapan çalışanları gören Tarım Orman İl Müdürü Karaca, işletme sahibine "Depoda üretim yapılmaz" şeklinde uyarıda bulundu. Ayrıca simitleri hazırlayan personelin eldiven takmadığını da gören Karaca, görevlilerin hijyen ve mesafe kurallarına mutlaka uyması gerektiğini ifade etti. Aynı bölümde çay içilen bardaklara ve unların hemen yanında ağzı açık şekilde duran çöpe rastlayan Karaca, işletme sahibine çapraz bulaşma riskini de hatırlattı.

Ekmeğe çizik atılan jilet

Ekmek üretiminin yapıldığı bölümde ekmeklerin üzerine çizik atılan jileti özellikle görmek isteyen Ahmet Yavuz Karaca , kullanılan jiletin uygun olmadığını ifade ederek, "Bu olmaz, bu konuda dikkat edin. Çok önemli. Çok uygun değil, gıdaya uygun olan olacak" dedi.

15 gün süre verdik

Karaca, "Yaklaşan Ramazan Bayramı ile beraber, 39 ilçemize bütün ekiplerimiz denetimlere çıktılar. Unlu mamuller ve ekmek üreten işletmelerimizi denetliyoruz 755 denetçimizle. Biz de bugün Ümraniye'de bir işletmeye geldik. Yaptığımız denetimde üretim hattında, hammadde deposunda bir takım eksiklikler tespit ettik. Büyük bir eksiklik yoksa yani insan sağlığını direkt etkileyecek bir eksiklik yoksa biz, işletmelerimize süre veriyoruz. İşletme sahibimize 15 gün süre verdik. Bu süre içinde herhangi bir idari işleme maruz kalmayacak, gidermezse o zaman işlem uygulayacağız. Ayrıca pasta ve poğaçacıdan numune aldık, numuneleri de uluslararası akreditasyona sahip İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğümüze gönderdik. Orada gerekli analizleri yaparak bize sonucu bildirecekler o sonuca göre de işlem uygulanacak.

Renklendirici, eksik gramaj

Analiz sonuçlarında ne gibi şeylerle karşılaştıkları ile ilgili de bilgi veren Ahmet Yavuz Karaca, şöyle devam etti: "Renklendirici ile karşılaşıyoruz, gramaj denetiminde eksik gramaj tespit ettiğimiz oluyor, mikrobiyolojik yönden kriterlere uymadığı oluyor zehirlenmelere sebep olabileceğinden dolayı. Veya et ve et ürünlerinde taklit tağşiş ile karşılaşıyoruz. Ona göre de idari işlemleri uyguluyoruz"

"2021'de şu ana kadar 6 milyon 337 bin lira idari işlem uyguladık"

2020 yılında, yaklaşık olarak 215 bin 916 denetim yaptıklarını ifade eden Ahmet Yavuz Karaca, "5 bin 233 numune aldık. 543 numunede uygunsuzluk tespit ettik. Yaptığımız denetimlerde 8 bin 644 yerde olumsuzluk yaşandı. Bunlardan kendisini düzeltmeyen 4 bin 501'i hakkında işlem uygulandı. 32 milyon… 74 işletme hakkında da Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk. 2021 yılında ise şu ana kadar 70 bin 500 denetim uyguladık. 2 bin 165 olumsuzluk var. Yine bin 785 numune aldık. 116 tanesi olumsuz çıktı. 814 işletme hakkında da 6 milyon 337 bin lira idari işlem uyguladık. 15 işletme hakkında da Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu.

İzmir'de de denetim vardı

İzmir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Denetim ekipleri, ramazan ayı dolayısıyla gıda ürünlerini üreten ve satan işletmelerin denetimlerini sıklaştırdı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Gıda Denetim ekipleri, il genelinde denetimlerini artırdı. Ekipler tüketici sağlığını üst düzeyde tutmak amacıyla Ramazan ayı dolayısıyla tüketimi artan unlu mamuller, tatlı, şeker, şekerli mamuller, et- et ürünleri, süt- süt ürünleri gibi gıda ürünlerini üreten ve satan işletmeler kontrol edildi. Covid-19 tedbirleri kapsamında sosyal mesafenin korunması, işletmede çalışan personelin mutlaka maske takması, alışveriş mekanına kısıtlı sayıda müşteri alınması, el hijyeni için dezenfektan kullanılması gibi konularda da kontroller sürdü. Bornova ilçesinde ekiplerin gerçekleştirdiği denetimlere, Tarım ve Orman İl Müdürü Mustafa Özen de katıldı. İşletmeleri bizzat denetleyen İl Müdürü Özen, işletme sahibine eksiklikleri iletti. İşletmenin deposunda bombe yaparak şişen yağ tenekelerini fark eden Özen, bu tenekelerin kullanılmaması talimatını verdi. Denetimin ardından işletmeye ekipler tarafından eksiklikler hakkında tutanak yazıldı. Ramazan ayı boyunca vatandaşların bazı ürünlere daha çok ilgi gösterdiğinin altını çizen İl Müdürü Özen, "Ramazan ayında vatandaşlarımız bazı ürünlere daha fazla ilgi gösteriyor. İlimizin tamamında 794 adet olan ekmek üretim yerleri ve fırınlarımızı daha sıkı denetleyeceğiz. 2020 yılında yaptığımız 98 bin denetimde, ilgili mevzuatlarımıza aykırı faaliyette bulunan işletmelerimize 9 milyon 600 bin TL cezai işlem uyguladık. 2021 yılında da 1 milyona yakın cezai işlem uyguladık. Bu denetimleri yaparken işletme sahiplerine ceza kesme gibi bir önceliğimiz yok. Halkın sağlığı ile oynayan, sorun teşkil eden yerlere göz yummuyoruz. Bizim için önemli olan İzmirlinin güvenle beslenmesidir" dedi. Tüketicilere de sorumluluk düştüğünü belirten Özen, "Tüketicilerimiz veya vatandaşlarımız alışveriş esnasında veya alışveriş sonrasında olumsuz bir durumla karşılaşırlarsa lütfen '174 Alo Gıda İhbar Hattı'na ihbarda bulunsunlar. Bu bizim için çok önemli. Vatandaşlarımızın ihbarı hem elimizi güçlendiriyor hem de olumsuz tabloyu bir an evvel yok etmemizi sağlıyor. İş yerlerimizden gıda ile ilgili mevzuatlara ve Covid-19 tedbirlerine uymalarını istiyoruz. Vatandaşlarımızın da işletmelere girerken maskesiz girmemelerini, sosyal mesafeye dikkat etmelerini rica ediyoruz. Umarım sorunsuz bir Ramazan geçiririz" dedi.

Gaziantep'te, ramazan öncesi fırın ve pastaneler denetlendi

Gaziantep'te ramazan ayı öncesi fırın ve pastanelerde denetimler yapıldı, kurallara uymayan iş yerlerine ceza uygulandı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerince, ramazan ayı öncesi kent merkezi ve ilçelerdeki fırın ve pastanelere yönelik denetimler yapıldı. 13 ekip 40 personelle yapılan denetimlerde iş yerlerinin temizliği, ekmeklerin gramajları, raf düzeni ve ambalajlı ürünlerin son kullanma tarihleri kontrol edildi. Denetimleri halkın sağlığı için yaptıklarını belirten İl Tarım ve Orman Müdürü Yardımcısı Nihat Deme, Ramazan ayı dolayısıyla unlu mamullerin üretimlerinin yapıldığı işletmeleri mercek altına aldıklarını söyledi. Denetimlerin süreceğini ifade eden Deme, uygunsuz iş yerlerine para cezası uyguladıklarını belirterek, ''Bakanlığımızın talimatı gereğince bugün il genelinde denetimlere çıkmış bulunuyoruz. Tarım Orman İl Müdürlüğü olarak 13 ekip 40 personelle denetime başladık. Ramazan ayının yaklaşması dolayısıyla denetimlerimizi 24 saat usulü ile yapıyoruz. Denetimlerde olmazsa olmazımız olan üç faktör var. Bunlar maske, mesafe ve hijyen. Denetimcilerimiz bu hususlarda işletmelerimizi uyarıyor sürekli. Denetimlerimizde şu anda genellikle ekmeklerin gramajına, işletme içerisinde sosyal mesafe, maske kullanımı, oturma düzenleri gibi kuralları denetliyoruz'' dedi.

3 ayda 747 bin 650 lira ceza

Gıda denetimlerinin önemini vurgulayan Nihat Deme, son 3 ay içerisinde 8 bin 650 denetim gerçekleştirdiklerini ve kurallara uymayan işletmelere 747 bin 650 TL cezai işlem uyguladıklarını da sözlerine ekledi. DHA
Editör: Ömür Ünver