İstanbul Pendik’te otizimli çocukların kaldığı bakım merkezinde uyuz vakası patladı. Ortaya çıkan sorunun hükümetin sorumluluğunda olduğunu söyleyen Avukat Erken, “Çocuklarımıza reva görülen bu mu?” dedi.

Başta otizm olmak üzere özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların yaşadıkları sorunlar gün geçtikte katlanarak artıyor. İstanbul Pendik'te otizmli çocukların bakım ve rehabilitasyonunun yapıldığı merkezde uyuz vakaları baş gösterdi. Çocukların uyuz olduğunu Twitter hesabından duyuran İstanbul Otizm Gönüllüleri Derneği Kurucu Başkanı Avukat Sedef Erken, “Pendik bakım evinde kalan otizmli çocuklarımız uyuz oldu, bildiğin uyuz evet, 2021 yılında İstanbul'un göbeğinde otizmli çocuklar uyuz, vücutlarında irinli yaralar açıldı, kaşıdıkça kanıyor, bizim çocuklarımıza reva görülen bu” paylaşımını yaptı. Birgün gazetesinin haberine göre Erken, ülkede engelli bakım merkezleri konusunun büyük bir sorun olduğuna dikkat çekti: “Kapalı merkez bu sorunların başında geliyor. Aslında dünyada engelliler kapalı merkezlerde bakılmıyor. Çok sayıda mahsurlar var. Bu mahsurları telafi etmek için çok büyük paralar harcanması lazım. Ülkemizde hükümetler, çok uzun yıllardır engelliler adına bütçe ayırmıyor. Hele hele engelliler için bakım konusuna hiç ayırmıyor.”

'Umutlarımızı kaybettik'

Bakım merkezleri ve buradaki sorunları takip ettikçe geleceğe dair umutlarını kaybettiklerini dile getiren Erken, ortaya çıkan bu sorunun hükümetin sorumluluğunda olduğunu kaydetti: “Bizler aileler olarak öldükten sonra çocuklarımızın nerede yaşayacaklarına dair çok ağır endişeler içindeyiz. 2010 yılında başladığımız Otizm Eylem Planı süreci var, 11 yıl geçmiş ama hâlâ aynı konuları konuşuyoruz. Dolayısıyla ortaya çıkan sonuç tamamen hükümetin sorumluluğunda. ‘Her yerde olabilir, şu olabilir, bu olabilir’ cümlelerini kabul etmiyorum. Bu kadar iddialı bir hükümetin otizmli çocukların bakım merkezlerinde uyuz olmamasını sağlaması gerekiyor.” Merkezdeki uyuz vakasıyla ilgili bakan yardımcısının ‘gerekeni yapma’ sözünü verdiğini dile getiren Erken, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Aileler çaresiz, çocukların elini ayağını bağlıyorlar artık, artık ‘imdat’ diye bağırıyorlar. Bakım merkeziyle ilgili şu an beklemedeyiz, bakan yardımcısı ‘Ben gerekeni yapacağım’ dedi. Hamlesini bekliyoruz. Bir taraftan zaten orada daha önce darp edilmiş çocuğun davasını takip ediyorum avukat olarak. O davaya da nasıl yaklaşacaklarını görmek istiyoruz. Bu davanın da peşini bırakmayacağız.”
Editör: Ömür Ünver