Pandemi sürecinde üniversitelerdeki eğitim 18 ay boyunca dijital platformlar aracılığıyla sürdürülürken üniversite yerleşkelerindeki işletmeler de ya kapalı kaldı ya da iş yapamadı. Üniversitelerde yüz yüze eğitime başlanmasıyla iflasın eşiğinden dönen işletmeler şimdi de Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) yönetimi tarafından gönderilen “Kapalı kalınan dönemde ertelenen 18 aylık kiranın ödenmemesi durumunda yasal işlemlerin başlatılacağı” yazısı ile zor duruma düştü.

  Pandemide zor günler geçiren ODTÜ kampüsündeki işletmeler, şimdi  de kira baskısı nedeniyle kapılarına kilit vurmanın eşiğine geldi.  ODTÜ Rektörlüğü’nün kpalı döneme ilişkin kira talebine karşı işletmeciler, aksi yöndeki kararların emsal teşkil ettiğine işaret ederek, rektörlüğün tutumunu eleştirdi. Kampüs önünde basın açıklaması yapan işletmeciler, şunları kaydetti: "Mart 2020 ile Eylül 2021 arası pandemi döneminde 18 ay boyunca örgün eğitim yapılamamıştır. Aynı dönemde üniversite yerleşkelerinde bulunan kantin, kafeterya, büfe, berber vb ticari işletmelerin kiracıları da faaliyet gösterememiştir. Kapalı kalınan dönemde iflasın eşiğine gelen çok sayıda işletme, üniversite yönetimlerinin farklı uygulamaları ile şimdi de 'Kira ödeyin' baskısıyla karşı karşıya kalmıştır .Pandemide zor günler geçiren işletmeler, kira baskısı nedeniyle kapılarına kilit vurmanın eşiğine gelmiştir.

YÖK'ün yazısı

Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nün 13.07.2020 tarihinde Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’na göndermiş olduğu yazısıyla, üniversitelerdeki işletmelerin kiralarıyla ilgili, faaliyet gösterilmeyen dönemler için gerekli indirim, iade, mahsup, kira süresinin uzatımı taleplerine ilişkin gerekli değerlendirmenin yapılması ve mağduriyetlerin giderilmesine dair uygulama birliğinin sağlanarak üniversitelere duyurulması hususunu bildirmiştir. Yükseköğretim Kurulu da 07.08.2020 tarihinde Milli Emlak’tan gelen yazıyı ek yaparak üniversitelere bilgi ve gereğinin yapılmasını duyurmuştur. YÖK’ün bu yazısına istinaden Türkiye genelinde hemen hemen bütün özel, vakıf veya devlet üniversiteleri yetkili makamları, karar alarak okulların kapalı olduğu dönem için kira bedellerinden feragat etmişlerdir. Üniversiteler arasında farklı uygulamaların olması, farklı emsaller ortaya çıkartmakta, bu da çok sayıda hukuki ihtilafa sebebiyet verebilecektir. ODTÜ kiracıları olarak, konunun düzeltilerek mağduriyetlerinin giderilmesi için üniversite yönetiminden yardım talep etmekteyiz."  
Editör: Ömür Ünver