Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) 21 günlük koronavirüs tedbirleri kapsamındaki  sokağa çıkma uygulaması esnetildi. Ülkede kademeli olarak gevşemeye gidildi.

KKTC'de yerel koronavirüs (Kovid-19) vakalarında görülen düşüşün ardından bugünden itibaren 21 günlük sokağa çıkma yasağı yerini kademeli olarak açılmaya bıraktı. Başkent Lefkoşa ve Girne’de kısıtlamalara devam edilirken Güzelyurt, Gazimağusa, Lefke ve İskele ilçelerinde hayat normale döndü. Narenciyenin başkenti olarak bilinen Güzelyurt'ta esnaf bugün kepenklerini açtı. Güzelyurt’ta ata yadigarı sandalye üretimi yapan Ayhan Hannas adlı esnaf, Kovid-19'dan kötü etkilendiklerini buna bağlı olarak işlerinin yarım kaldığını söyledi. Zor bir süreçten geçtiğini ve  bu süreci atlatabilmelerinin zor olacağını belirten konfeksiyon işletmecisi Kemal Binatlılı ise kapanmanın kendisi ve ailesine vakit ayrılması bakımından iyi olduğunu fakat iki dükkanının da kira olması sebebiyle ekonomi açısından kötü etkilendiğini dile getirdi. Bir başka mağaza sahibi Mehmet Yiğit de ekonomik olarak açılmanın kendileri için iyi olduğunu söyledi. Kapanmanın da ailesine vakit ayırmak için iyi bir süreç olduğunu fakat ekonomi olarak kötü etkilendiklerini ifade etti. Gözlük mağazası işletmecisi Nazan Redif ise Kovid-19 pandemisinin işlerini olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. Güzelyurt Esnafının ortak dileği ise bu sürecin ve Kovid-19'nun en kısa sürede bitmesi ve her şeyin yoluna girmesi oldu.

KKTC'de pandemi süreci

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde 22 Şubat itibarıyla yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirleri kapsamında yürürlükte olan ‘tam sokağa çıkma’ uygulaması gevşetilerek ‘kademeli açılma’ süreci başlamıştı. Kararlara göre hafta içi 20.00 - 05.00 saatleri arasında ve cuma saat 20.00'den pazartesi 05.00'e kadar temel ihtiyaçların karşılanması haricinde sokağa çıkma yasağı uygulanacak. 22 Şubat itibarıyla hafta içi marketler 08.00-18.00, perakende ve mağazacılık hizmetleri 10.00-18.00 saatleri arasında açık olacak. Cumartesi günleri market, fırın, kasap, manav, benzin istasyonu ve eczaneler 08.00-18.00 saatlerinde açık olacak, pazar günleri ise eczane ve fırınlar haricinde tüm işletme ve faaliyetler kapalı tutulacak. Restoran, kafe, büfe ve benzeri hizmetler yalnızca paket servis ve online satış şeklinde hizmet verebilecek, giyim sektöründe ise ürün denemeleri yapılmayacak.    
Editör: Ömür Ünver