Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, 10 ülkenin büyükelçiliğinin Osman Kavala ile ilgili açıklamasına, “Mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek büyük bir haddini bilmezliktir” sözleriyle tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Adalet Bakanı Gül, İçişleri Bakanı Soylu ve AK Parti Sözcüsü Çelik de tepkilerini dile getirdi.

 
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, bazı büyükelçiliklerin Osman Kavala'nın yargılandığı davayla ilgili açıklamasına tepki göstererek, şunları kaydetti:
"Görevli bulundukları ülkenin bağımsızlığına sadakat göstermek zorunda olan ve 'yargı bağımsızlığından' söz eden bazı ülkelerin büyükelçileri, hadlerini aşarak 'siyasetin yargıya müdahalesini' talep etmişlerdir. Türkiye'de yargı bağımsızdır ve Türkiye tam bağımsız bir ülkedir. Yargıya müdahaleyi arzu edenler, bu arzularını kendi ülkelerinde gerçekleştirmeye devam edebilirler."

TBMM Başkanı Mustafa Şentop da, ABD, Almanya, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İsveç, Kanada, Norveç ve Yeni Zelanda büyükelçiliklerinin Gezi davasında 4 yıldır tutuklu yargılanan iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısını eleştirdi.

Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, “Türkiye'de 'devam eden dava' hakkında TBMM'de soru sormak ve görüşme yapmak bile anayasa tarafından yasaklanmışken, mahkemenin nasıl karar vereceğini söylemek başka ülkelerin büyükelçilerinin hakkı değildir; büyük bir haddini bilmezliktir. İşinize bakın” dedi.

Adalet Bakanı Gül: Hiçbir büyükelçinin haddi değildir

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül de, 10 ülkenin büyükelçiliklerinin Osman Kavala hakkındaki çağrılarına tepki gösterdi.  Twitter'dan paylaşımda bulunan Bakan Gül, açıklamasında, "Diplomatlar, kabul edildikleri devletin hukukuna saygıyla mükelleftir. Anayasamıza göre mahkemelerimize tavsiye ve telkinde bulunmak hiçbir büyükelçinin haddi değildir. Hukukun üstünlüğüne gölge düşüren şey de bu had ve hudut bilmezliktir" ifadelerini kullandı.
Bakan Soylu'dan tepki
Twitter'dan paylaşımda bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ABD Ankara Büyükelçiliği'nin tweetini alıntılayarak, "Türkiye Cumhuriyeti, demokratik, hukuk devletidir. Büyükelçilerin yürüyen bir davada yargıya tavsiye ve telkinde bulunması kabul edilemez. Tavsiye ve telkininiz, hukuk ve demokrasi anlayışınıza gölge düşürmektedir" ifadelerini kullandı.
Çelik: Beyanatları kabul edilemez
Twitter'dan paylaşımda bulunan AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ise, şunları ifade etti:
"Ülkemizde görev yapan diplomatların Türk yargısını etkilemeye yönelik beyanatları kabul edilemez. Türkiye Cumhuriyeti egemen bir hukuk devletidir ve Türk yargısı bağımsızdır
Ülkemizde görev yapan diplomatların kendi ülkeleri ile ülkemiz arasındaki ilişkilere katkı yapmalarından memnuniyet duyuyoruz. Buna karşın ülkemizin egemenliği konusundaki yanlış beyanatlarını en güçlü şekilde reddediyoruz."
Editör: Ömür Ünver