Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerilim tırmanırken, ABD'den kritik bir adım geldi. ABD Savunma Bakanlığı'nda görevli yetkili, "Karadeniz'e savaş gemisi gönderebiliriz" dedi. Türkiye Dışişleri Bakanlığı, ABD'nin gelecek hafta savaş gemisi yollayacağını teyit etti.

Kiev ve Moskova hattında yaşanan gerilime birçok ülke farklı açıklamalarla müdahil olurken, dün gece ABD’den çok kritik ve gerilimi tırmandırma olasılığı da yüksek bir açıklama geldi. ABD Savunma Bakanlığı’nda görevli üst düzey bir yetkili, ABD’nin Karadeniz’e birkaç hafta içerisinde savaş gemisi gönderebileceğini duyurdu. İsmini açıklamak istemeyen yetkili ABD’nin, Rusya’nın karşısında, Ukrayna’ya destek olmak ve birlik mesajı vermek için böyle bir hamle yapmayı planladığını söyledi.

"Gelişmeleri yakından izliyoruz" mesajı

ABD donanmasının Karadeniz’de rutin olarak devriye gezdiğini vurgulayan yetkili Karadeniz’e savaş gemisi yollamanın ise “Moskova’ya, ABD’nin gelişmeleri yakından izlediği” mesajını vereceğini söyledi. Montrö Anlaşması uyarınca ABD’nin, Karadeniz’e savaş gemisi göndermeden 14 gün önce Türkiye’ye bilgilendirme vermesi gerekiyor.

4 Mayıs'a kadar kalacaklar

Edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanlığı, ABD’nin, Türkiye’ye konuyla ilgili bilgi verdiğini aktardı. Boğazlar’dan iki ABD savaş gemisinin geçerek, Karadeniz’e gideceği belirtildi. ABD’ye ait savaş gemilerinin 4 Mayıs’a kadar Karadeniz’de kalacağı da ifade edildi.
Editör: Ömür Ünver