CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Türkiye Ekonomisine Her Yıl Milyarlarca Lira Katkıları Olan Kâğıt ve Katı Atık Toplayıcılarının Çek Çek Adı Verilen Araçlarına Belediyeler Tarafından El Konulmaması İçin TBMM Başkanlığı’na Kanun Teklifi Sundu

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, “Türkiye ekonomisine katkısı yaklaşık 10 milyar TL olarak tahmin edilen, sayısı 500 bini aşan ve dolaylı olarak 1,5 milyon kişinin istihdam edildiği; kâğıt, plastik, şişe ve katı atık toplayıcılığı sektörü son günlerde ceza ve vergi tehdidi ile karşı karşıya kalmıştır. Neredeyse her gün kıt kanaat biriktirdikleri para ile bu işi yapabilmek için aldıkları çek çek diye tabir edilen araçların yüzlercesine belediyeler tarafından el konulmaktadır.” dedi.

Hakverdi açıklamalarının devamında, “Ekonomiye ve çevreye katkıları yadsınamaz boyutta olan bu emekçilerin, işlerini devam ettirebilmeleri için en önemli aracı olan çek çeklere el konulmaması ve bu faaliyetlerinden dolayı haklarında cezai işlem uygulanmaması için belediye kanunun ilgili maddesi biran evvel düzenlenmelidir. Bu kanun teklifi ile yüzbinlerce kâğıt, plastik, şişe ve katı atık toplayıcısının sorununa çözüm bulmak amaçlanmıştır.” İfadelerini kullandı.

 Hakverdi açıklamasının devamında, “AKP iktidarı çek çekleri ile çalışan emekçileri desteklemek, onların sosyal haklarını vermek yerine, yurtdışından her yıl geri dönüşüm için milyonlarca dolarlık katı atık ithal ederek kendisine yeni rant alanı yaratmaktadır. 2005 yılında Avrupa’dan ülkemize katı atık ithali bulunmazken, 2020 yılına gelindiğinde ise bu sayı yaklaşık 660 bin tona ulaşmış ve bu oran ile Türkiye, Avrupa’dan en çok katı atık ithal eden ülke konumuna gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

Editör: Ömür Ünver