25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü protestoları İstanbul ve Ankara’da devam ediyor. Birçok kadın örgütü ve topluluğunun çağrısıyla gerçekleştirilen protestolarda “Eşit, özgür olacağız. Şiddetsiz, sömürüsüz bir dünya kuracağız" pankartları taşındı.

İstanbul’daki protestonun adresi Kadıköy’deki Beşiktaş İskelesi oldu. Gruba karşı çevik kuvvet polisinin de yoğun önlemler aldığı görüldü. Çankaya ilçesinin Sakarya Caddesi’nde yağmur altında gerçekleştirilen protestoda, çevik kuvvet polisi ekipleri de hazır bulunduruldu.
İstanbul'da bir araya gelen kadınlar, çocuk istismarının, şiddetin, tecavüzlerin, kadın cinayetlerinin artığını belirtirken, "Yoksulluk tırmanıyor, ekonomi batıyor, hıncı kadınlardan çıkıyor. Biz kadınlar sokaklarda, alanlarda ve meydanlarda, işyerlerinde sesimizi yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.
Ankara'da gerçekleştirilen basın açıklamalarında da, “Dünya genelinde pandemi ve ekonomik krizin etkisiyle, kadınların maruz bırakıldığı eşitsizlikler ve haksızlıklar arttı. Kadınlar en çok en yakınlarındaki erkekler tarafından evlerinde öldürülürken, pandemide evlerde failleriyle baş başa bırakıldı. Kadın cinayetleri, şüpheli kadın ölümleri ve kadına yönelik şiddet arttı. Türlü bahanelerle işten çıkarılan, eğitim hayatından koparılan ilk kadınlar oldu" ifadelerine yer verildi.

Açıklama,  şu şekilde devam etti:

"Yeterli sayıda sığınakların ve cinsel şiddet krizi merkezlerinin kurulması; 6284 sayılı kanunun ve kazanılmış haklarımızın etkin uygulanmasını sağlamak; iş yerlerinde taciz, mobbing ve baskının son bulmasıyla sendikalaşma ve örgütlenme hakkına sahip çıkmak; gerici politikaların karşısında laik için ve daha birçok hakkımızı kazanmak için mücadeleye devam edeceğiz."
Editör: Ömür Ünver