104 emekli amiralin Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve kamuoyuna yansıyan sarıklı amiralle ilgili açıklamasına İYİ Partili Aytun Çıray, CHP'li Haluk Pekşen ile açıklamada imzası bulunan emekli amiral Atilla Kıyat'tan destek geldi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ise emekli amirallerin rütbelerinin sökülmesini istedi.

Bildiriye imza atan amirallerden Atilla Kıyat: "103 Amiral imzalı bildirimize tepki verenler, belli ki, uyku sersemi iken okumuşlar. Sabahleyin, uykularını aldıktan sonra, bir daha okurlarsa yaptıkları suçlamalardan utanç duyacaklardır." İYİ Parti İzmir Milletvekili Aytun Çıray: "Bir tbp. teğmen olarak altına imzamı atıyorum. 103 amiralden Montrö ve Atatürk bildirisi." Ahmet Kamil Erozan - Büyükelçi (E) - İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Politikalar Başkanı - Dışişleri Komisyonu Üyesi - Bursa Milletvekili: "126 emekli Büyükelçi Montrö Sözleşmesi konusunda bundan üç gün önce bir bildiri yayınladığında iktidar “Monşer”lere kulak asmadı... 103 emekli Amirale kükremesinin sebebi demek ki Montrö Sözleşmesi olamaz... Mesele Deniz Harp Okulu mezunu bile olmayan “Tarikatçı Amiral”... 25-26. Dönem CHP Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen: "Devletin memuru Ayasofya İmamı TCK’ya meydan okuyacak. Cübbeli Amiral Anayasal düzene alenen meydan okuyacak. Türkiye Cumhuriyetin tapusu Montrö tartışmaya açılacak. Geçmişte bu yanlışlar Türkiye’ye çok büyük bedellere mal oldu diyen Amiraller darbeci olacak öyle mi? Hadi ordan."

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve kamuoyuna yansıyan sarıklı amiralle ilgili açıklama yapan 103 emekli amiralin rütbesinin sökülmesi, emeklilik haklarının kaldırılması ve emekli maaşlarının kesilmesi gerektiğini söyledi.

Bahçeli, twitter hesabından yaptığı açıklamada, şunları yazdı: "103 emekli amiralin ortak imzalı yayımlamış oldukları anti demokratik ve tehditvari, aynı zamanda vesayetçi bildiriyi Milliyetçi Hareket Partisi nefretle lanetlemekte ve reddetmektedir. Bu kapsamda partimizin görüşü olarak derhal alınması gereken önlemler şu şekildedir:

Rütbeleri sökülmeli

Muhtıra tarzında hazırlanarak gece yarısı servisi yapılan bildiride imzası bulunan amirallerin rütbeleri sökülmelidir. Emeklilik hakları kaldırılmalı, emekli maaşları kesilmelidir. Açıklanan bildirinin çok yönlü adli ve idari soruşturması yapılmalıdır. Ayrıca 103 vesayetçi amiralin imzasıyla yayımlanan bildirinin arkası ve önü kararlılıkla araştırılmalı, bu rezaletin içinde kimlerin olduğu tevsik ve tespit edilmelidir. Konu vatandır, konu demokrasidir, konu milli iradedir. Taviz veya gecikmenin bedeli hiç kuşkusuz ağır olacaktır."

Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı, 103 emekli amiralin Montrö Boğazlar Sözleşmesi ve kamuoyuna yansıyan sarıklı amiralle ilgili açıklamasına çok sert tepki gösterdi. Her iki kurumun resmi twitter hesabından yapılan açıklamada, 103 emekli amiralin açıklaması "edepsizlik" olarak yorumlandı.

Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı resmi twitter hesaplarından yapılan "Biz buradayız! Devletimize, Milletimize, demokrasiye ve hükümetimize sonuna kadar sadık ve bağlıyız" başlığı altında şu ifadelere yer verildi: "Sebepsiz bahane ve hezeyanlar üzerinden yapılan açıklama tam manasıyla; Geçmişte taşıdıkları sıfatların, devletin ve Milletin verdiği şerefin farkında olmayanların, demokrasiye, hukuka, devletimize ve milletimize karşı yaptıkları edepsizliktir."
Editör: Ömür Ünver