Türkiye'ye son kez Almanya Başbakanı sıfatıyla gelen Merkel, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ortak basın toplantısı düzenledi

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye son kez Almanya Başbakanı sıfatıyla gelen Angela Merkel ile Tarabya'daki Huber Köşkü'nde basına kapalı gerçekleştirilen görüşmede bir araya geldi. Görüşme sonrası iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğan ile görev süresi boyunca kurdukları iletişim için, “Biz iş birliğimize önem atfettik” diyen Merkel, “Türkiye NATO müttefiki olarak bizim için önemli bir partner” dedi. “İnsan hakları konusundaki gelişmeler konusunda bireysel özgürlükler konusunda eleştirdim. Her zaman bunu da dile getirdim. Tabii ki çözüm aradık farklı bakış açılarımız olabilir jeostratejik açıdan birbirimize bağlıyız bağımlıyız” diyen Merkel, “Taliban konusunda, mülteciler konusunda Afrika konusunda da detaylı bir şekilde görüştük. Her zaman ortak çıkarlarımız var. Sonraki federal hükümet de böyle görecektir” ifadelerini kullandı.

Ortak basın toplantısında Erdoğan ile Merkel arasındaki koalisyon diyaloğu ise dikkati çekti. “Bundan sonraki süreçte de özellikle belki koalisyon hükümetleri olmamış olsaydı Almanya Türkiye ilişkileri çok daha farklı bir yere ulaşabilirdi” diyen Erdoğan, “Koalisyon hükümetleri çalışmayı her zaman zorlaştırıyor. Geçmişte bizdeki koalisyon hükümetleri de çok çok başarısız olmuştur, hiçbir netice alamamıştır.  Ama bizim başkanlık sistemine geçmemizle birlikte biz bu koalisyonlardan kurtulduk ve yoğun bir çalışmanın içerisine girdik.  Temennimiz odur iki yeni yönetimle bu başarılı süreci aynen devam ettiririz” görüşünü dile getirdi. Erdoğan’ın ardından, “Ben koalisyon ortaklarımla çalışmaktan mutlu olmadığım anlaşılmasın” açıklaması yapan Merkel, “Alman hükümetlerinin özelliği şudur, koalisyonlar bizim yapımıza uygundur. Biz bir başkanlık sistemi uygulamak istemiyoruz. Ama Türkiye ile iyi ilişkilerimizi sürdürmek istiyoruz” ifadelerini kullandı. Erdoğan ise Merkel’e, “Zaman zaman şikâyetlerinizi hep bana aktardınız” diye konuştu.
Editör: Ömür Ünver