Eşofmanlarıyla gözaltına alındı

Milletvekilliği düşürüldükten sonra TBMM'de Adalet Nöbetini sürdüren Ömer Faruk Gergerlioğlu, polis tarafından gözaltına alındı.

Ömer Faruk Gergerlioğlu, sabah saatlerinde uyuduğu odadan lavaboya gittiği sırada Meclis’e gelen polisler tarafından gözaltına alındı. Üzerinde eşofmanları olan Gergerlioğlu, lavabodan zorla çıkarılarak götürüldü. Gergerlioğlu, “Biz bu görüntüleri 90’larda da gördük” dedi. Meclis’ten zorla çıkarılarak gözaltına alınan Gergerlioğlu’nun  Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan yeni bir soruşturma kapsamında gözaltına alındığı ifade edildi.

HDP duyurdu

HDP'nin sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından yapılan açıklamada "TBMM'de Adalet Nöbetini sürdüren milletvekilimiz Ömer Faruk Gergerlioğlu, polis tarafından gözaltına alınıyor" ifadeleri kullanıldı.

TBMM Başkanı yazılı açıklama yaptı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, yargı kararı okunarak milletvekilliği düştüğü için Mecliste eylem yapan HDP'li Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasına ilişkin yazılı açıklama yaptı. Şentop, Gergerlioğlu'nun 'terör örgütü propagandası yapmak' suçundan kesinleşmiş yargı kararının TBMM Genel Kurulu'nda okunarak milletvekilliğinin düştüğünü anımsatarak, şunları belirtti: "Daha sonra oturumu yöneten Başkanvekilince milletvekili sıfatını kaybeden Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun Genel Kurul Salonu dışına çıkması gerektiği belirtilmiş ve TBMM İdare Amirleri göreve davet edilmiştir. Devam eden süreçte Ömer Faruk Gergerlioğlu Genel Kurul Salonu dışına çıkmamış, TBMM Genel Kurulu çalışmalarına devam edememiş ve 17.3.2021 günlü 60'ıncı birleşim, TBMM İç Tüzüğü’nün 68’inci maddesi uyarınca saat 16.05’te kapanmıştır. Birleşim kapanma saati olan 16.05’ten sonra Ömer Faruk Gergerlioğlu, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grubu üyesi yaklaşık 30 milletvekili ile birlikte ellerinde çeşitli sloganların yazılı olduğu dövizlerle Genel Kurul Salonunda beklemeye devam etmişler ve saat 19.26'da Genel Kurul salonundan çıkış yapmışlardır.

"Biji serok Apo sloganı attılar"

Genel Kurul Salonundan parti grubu toplantı salonuna geçiş esnasında kalabalık içerisindeki bazı kişilerin 'biji serok apo' sloganları attığı tespit edilmiştir. 18.3.2021, 19.3.2021, 20.3.2021 tarihlerinde TBMM'den ayrılmayan Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun söz konusu tarihlerde değişik zaman dilimlerinde sosyal medya platformları üzerinden canlı yayınlar yaptığı ve video yayınları gerçekleştirdiği, basın açıklamaları yaptığı, aralarında bazı milletvekillerinin TBMM’ye kayıtsız (hukuka aykırı) şekilde girişini sağladıkları kişilerin de bulunduğu çok sayıda ziyaretçiyi kabul ettiği ve bu eylemlerini Anayasa Mahkemesi’nin hakkında vereceği karara kadar kesintisiz şekilde sürdüreceğini çeşitli vesilelerle beyan ettiği hususları tespit edilmiştir.

Tutanaklar Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletildi

17.3.2021-20.3.2021 tarihlerini kapsayan süre zarfında, TBMM İç Tüzüğü'nün 167'nci maddesi hükmü uyarınca, 'eski milletvekili' sıfatıyla TBMM yerleşkesinde bulunmasına binaen Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkında TBMM Başkanlığı’nca gerekli tutanaklar tutulmuş, başka herhangi bir işlem gerçekleştirilmemiştir. Diğer taraftan söz konusu tutanaklar TBMM Genel Sekreterliği tarafından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na iletilmiştir."

Meclis'i eylem alanı olarak kullanmaya kalkması kabul edilemez

Şentop, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazısıyla, hakkında yürütülen soruşturma kapsamında Gergerlioğlu'nun ifadesinin alınması için Ankara Emniyet Müdürlüğü'ne talimat verildiğini belirterek, "Bu talimat kapsamında, TBMM İç Tüzüğü'nün 164'üncü ve 170'inci maddeleri hükmü gereğince Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun TBMM Koruma Dairesi Başkanlığı’nda görevli polis memurları aracılığıyla yakalanarak Ankara Emniyet Müdürlüğü'nde görevli polis memurlarına teslim edilmesine ve bu suretle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 21.3.2021 günlü, soruşturma yazısının gereğinin yerine getirilmesine TBMM Başkanlığı'nca izin verilmiştir. Anayasaya göre milletvekilliği kesin hüküm ile sona ermiş ve milletvekili sıfatı taşımayan bir kişinin Meclis’i eylem alanı olarak kullanmaya kalkması kabul edilemez. Tamamen Anayasa ve TBMM İçtüzüğü hükümlerinin gereği olarak yapılan bir işleme karşı TBMM çatısı altında bir eylemin devamına ve Meclis'in terörize edilmeye çalışılmasına müsaade edilmeyeceği bilinmelidir. Hiç kimse, milletimizin temsil makamı olan TBMM’yi hukuk dışı bir propagandanın parçası kılamaz. Bunu yapmaya kalkanlara karşı gereği, hukuk dâhilinde yapılır ve yapılmıştır" ifadelerini kullandı.

Yargı süreci

Gergerlioğlu, milletvekili seçilmeden önce yargılandığı Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesince 21 Şubat 2018'de "PKK/KCK propagandası yapmak" suçundan hapse mahkum edildi. Mahkeme kararının, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesince hukuka uygun bulunmasının ardından temyiz üzerine dosya Yargıtay'a gönderildi. Dosyayı inceleyen Yargıtay, 16. Ceza Dairesi, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu'na "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan verilen 2 yıl 6 ay hapis cezasını onadı. Anayasa gereğince, Genel Kurulda okunan tezkerenin ardından Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düştü.  Kararın ardından Gergerlioğlu, TBMM Genel Kurulu'nda basın locasına dönerek "Bir barış paylaşımı yaptığım için vekilliğim düşürülüyor. Ama herkes bilsin ki halkların kardeşliğini hiç kimse engelleyemeyecek. Yaşasın halkların kardeşliği. Ben bu milletin meclisinin milletvekiliyim. Milletin iradesiyle geldim. Ben milletimin bağrındayım, kalbindeyim ve hiçbir yere gitmiyorum. Meclis Genel Kurulunu terk etmiyorum" ifadelerini kullandı. 3,5 saat Genel Kurul salonunda bekleyen Gergerlioğlu, buradan ayrılarak partisinin Meclis'teki grup odasına geçmişti. Gergerlioğlu, 17 mart'tan bu yana TBMM'deki odasında kalıyordu. 

Oğlundan tepki: Abdest alırken aldılar babamı!

Salih Gergerlioğlu, Twitter hesabından, "Abdest alırken aldılar babamı. Abdest alırken" yazdı.

"Madem bu şekilde aldınız, böyle ifade vereceğim"

Gergerlioğlu mesajında, "Babam gözaltında kendisine dışarıdan getirilen kıyafetleri giymeyeceğini belirterek, durumu protesto ediyor. 'Madem bu şekilde aldınız, bu şekilde ifade vereceğim' diyor" bilgisini de paylaştı.  

Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu kimdir?

2 Kasım 1965 tarihinde  Isparta’nın  Karaağaç ilçesinde doğdu. Baba adı Muhittin, anne adı Nebihe. Aslen Şanlıurfalıdır. İlk ve orta öğrenimimi Bursa’da tamamladı. Bursa İmam Hatip Lisesini bitirdikten sonra 1990 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldu.

Eğitimini tamamladıktan sonra Iğdır Tecirli Sağlık Ocağı, Bursa Orhaneli Devlet Hastanesinde çalıştı. 1995 yılında TUS sınavını kazanarak uzmanlık eğitimine  başladı. 2000 yılında Süreyyapaşa Göğüs Hastanesindeki görevini bitirerek Göğüs  Hastalıkları ve Tüberküloz uzmanı oldu. 2000 yılından itibaren İzmit  SEKA Devlet Hastanesinde Uzman  Dr. olarak görev yaptı. 

Dr. Gergerlioğlu, 2003 yılında  MAZLUMDER Kocaeli Şube Başkanlığını üstlendi.  2007 yılına kadar Kocaeli Şube Başkanlığı görevini yürüttükten sonra MAZLUMDER Genel  Başkanlığı görevine Genel Kurulun oybirliği kararı ile getirildi.2009 yılında yapılan kongrede kendi isteğiyle Genel Başkanlık görevinden  ayrıldı. Daha önce yayınladığı bir mesaj yüzünden açığa alınan Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu 6 Ocak 2017'de 679. KHK ile devlet memurluğu görevinden ihraç edildi.

Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu, 24 Haziran 2018 genel seçimlerinde HDP’den XXVII. Dönem Kocaeli Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesidir. Orta derecede İngilizce ve az derecede Arapça bilen Dr. Gergerlioğlu, evli ve biri kız, ikisi erkek 3 çocuk babasıdır. 

Serbest bırakıldı

Gergerlioğlu savcılıkta ifade verdi. Gergerlioğlu ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.
 
Editör: Ömür Ünver