HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, TBMM Başkanlığı bütçesi üzerine yaptığı konuşmada milletvekilliğinin düşürülmesi süreciyle ilgili Meclis Başkanı Mustafa Şentop'a seslendi.

  Gergerlioğlu, komisyom sırasında söz alarak, "4 günlük adalet nöbetimde Devlet Bahçeli emretti siz yaptınız bunu, bir sabah namazı vakti kalktığımda sabah namazını bana kıldırmadan ceketimi, gömleğimi giymeden, pijama ile ayakkabımı giymeden terlikle ve polislerin 158 tane polisi oraya çağırarak. Sayın Başkan lütfen dinleyin beni. 158 tane polis çağırarak beni attırdınız ve nasıl? Sahte bir tutanak ile attırdınız. Sahte bir tutanakla attırdınız dinleyin" dedi.
Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Gergerlioğlu, hakkında tutulan tutanağın sahte olduğunu söylerken, "Daha sonra utanmadan bana FETÖ taktiği diye utanmazca bir laf ettiniz, yazıktır günahtır. Aradan sonra da devam ederim, sözlerime tahammül edemiyorsunuz, ayıptır, yazıktır, utanın. İki dakika beni dinlemedin ama 96 gün beni zindana atmayı iyi bildin Sayın Şentop" diye konuştu.

Şentop, Gergerlioğlu'nun konuşması sırasında salonu terk ederken, komisyon başkanının oturuma verdiği aranın ardından kapıdan geri döndü.

Ne olmuştu?

Gergerlioğlu, geçen Mart ayında sosyal medya paylaşımı gerekçesiyle hakkındaki hapis cezasının kesinleşmesiyle milletvekilliği düşürülmüş ve Nisan ayı başında da infaz savcılığınca hakkında yakalama kararı alınması nedeniyle TBMM'de tutuklanmıştı. Gergerlioğlu, Temmuz ayında Anayasa Mahkemesi’nin “seçilme ve siyasi faaliyette bulunma” ile “ifade özgürlüğü” haklarının ihlal edildiğine karar vermesinin ardından cezaevinden tahliye edilmiş ve karar gereğince milletvekilliği iade edilmişti. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, gözaltı öncesi sosyal medya hesabından, “Şayet TBMM Başkanı’nın yetkisi bu konuda sınırlıysa, süratle hazırlanacak bir maddelik kanun teklifinin Genel Kurul’da kabulüyle birlikte Gergerlioğlu’nun yer yatağı ile beraber Meclis’in kapısının önüne koyulması mümkündür ve konu acildir” açıklaması yapmıştı.  Bahçeli, Gergerlioğlu’nun TBMM’ye milletvekili olarak geri dönüşüyle ilgili olarak, Anayasa Mahkemesi’ni hedef alan sert açıklamalarda bulunmuştu.

Editör: Ömür Ünver