Ankara 18. İdare Mahkemesi, orman muhafaza memuru olarak görev yaparken teknikerlik kadrosuna girmek için yazılı sınavda başarılı olan bir memurun sözlü sınavda başarısız sayılmasına ilişkin işlemi iptal etti. Kararda, memurun, sözlüdeki iki soruyu da doğru bilmesine karşın komisyon üyelerinden birinin sorunun kısmen cevaplandığı bahanesiyle tam puan vermemesinin, değerlendirmenin objektif olmadığını gösterdiği belirtildi. Bu karar, kamuda yazılıda başarılı olup sözlü sınavda elenen milyonlarca memura da umut olacak. Gazetezebra'nın özel haberine göre, Bolu Orman Bölge Müdürlüğü Düzce Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Asar Orman İşletme Şefliği bünyesinde Orman Muhafaza Memuru olarak görev yapan bir memur, unvan değişikliği sınavına girdi. Sınavdan 82,67 puan alarak başarılı olan memur, sözlü sınavda 62,80 puan alarak başarısız sayıldı. Memur, işleme itiraz etti. İtiraz reddedilince memur, avukatı Barış Karakurt vasıtasıyla dava açtı. Ankara 18. İdare Mahkemesi, söz konusu idari işlemi iptal etti. [caption id="attachment_55077" align="aligncenter" width="400"] Avukat Barış Karakurt[/caption]

Çelişkili puanlama

Kararda, adaya sorulan sorular ve adayın verdiği yanıtlara hangi komisyon üyesince hangi notun takdir edildiğine ilişkin tutanak irdelendi. Kararda, komisyon üyeleri arasında çelişkili puanlamaların yapıldığı belirtilerek, şöyle devam edildi:

Doğru yanıt Enver Paşa

"Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyinin ölçülmesine ilişkin kriter yönünden davacıya yöneltilen 661 sıra numarasına kayıtlı sorunun 'Balkan savaşlarında Çatalca birlikleri kurmay başkanı olarak görev almış hangi isim gösterdiği başarılar ile Edirne Fatihi olarak anılmıştır?' sorusu olduğu ve sorunun doğru cevabının ise 'Enver Paşa' olarak belirlendiği,

Doğru yanıt Mezopotamya

Genel kültür ve genel yetenek kriteri yönünden yöneltilen sorunun ise 'İki nehir anlamına gelen, Fırat ve Dicle nehirleri arasındaki topraklara daha geniş anlamda sattülarabin iki yakasında ve İran yaylasının batı eteğinde bulunan ülkelere tarih boyunca verilen isimdir. Uygarlık merkezi olmuş ve ev sahipliği yapmış olan bu bölgenin adı nedir?' olduğu, doğru cevabın ise 'mezopotamya' olarak belirlendiği görülmektedir.

Her iki soruyu doğru bildi ama tam puan alamadı

Bu durumda, davacıya yöneltilen ve yukarıda aktarılan iki sorunun da tek ve net bir cevabı bulunduğu hususu dikkate alındığında kısmen cevaplanabilecek bir soru niteliğinde olmadığı, sorunun doğru cevaplanması halinde tam puan takdir edilmesi gerektiği, cevaplanamaması yahut yanlış cevaplanması halinde ise 0 puan takdir edilmesi gerektiği halde komisyon üyelerinden biri tarafından her iki sorunun da kısmen cevaplandığı gerekçesiyle davacının 10 puanla takdir edildiği görüldüğünden davacı yönünden yapılan değerlendirmenin objektif nitelikte olmadığı anlaşılmakta olup dava konusu işlemde bu yönüyle hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır."
Editör: Ömür Ünver