İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Merkez Bankası'nın faiz indirimi kararına ilişkin olarak, "Bu aziz millet bunu hak etmiyor, çok yazık" ifadelerini kullandı. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise, "Merkez Bankası tek kolu kırılmış, tek kolla mücadele etmeye çalışan yalnız bir kurum" değerlendirmesi yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da, "Talimatla indirilen faiz önce paramızı pul eder, sonra yeni bir başkan gelir ve faizi misliyle artırmak zorunda kalır" dedi.

Merkez Bankası'nı faiz indirimi sonrası muhalefetten ilk tepkiler açıklandı.

İYİ parti Genel Başkanı Akşener Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Ciddiyetsiz bir iktidarın, atadığı liyakatsiz bir bürokrat aracılığıyla verdiği, rasyonellikten uzak bir kararın sonucunda olan yine hane halkımıza, esnafımıza ve KOBİ'lerimize oldu. Bu aziz millet bunu hak etmiyor. Çok yazık..." ifadesini kullandı.

'Önce bağımsız olması lazım'

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan da, İzmir’de partisinin Bayraklı ilçe kongresinde yaptığı konuşmada Merkez Bankası’nı eleştirdi. ““Merkez Bankası tek kolu kırılmış, tek kolla mücadele etmeye çalışan yalnız bir kurum” diyen Babacan, “Döviz rezervleri eksi 52 milyar dolara düşmüş, yani artık döviz satışıyla kuru kontrol etme imkânı yok. Geriye faiz kaldı. Ülkedeki bütün hukuksuzluğun, yanlışların, ekonomiyle ilgili bütün hataların telafisini Merkez Bankası’nın sadece ve sadece faiz politikasıyla düzeltmesi mümkün değil. Faizi indirse de bindirse de sabit tutsa da boş. Hiçbiri işe yaramayacak” dedi. Babacan, “Merkez Bankası’nın öncelikle bağımsız olması lazım. Sadece fiyat istikrarını önceleyen bir tutum elde etmesi lazım” ifadelerini kullandı.

'Paramızı pul eder'

CHP Genel Başkan Yardımcısı Öztrak, Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 18'den yüzde 16'ya düşürmesinin ardından Twitter'daki hesabından açıklama yaptı. Öztark, enflasyonun arttığını belirterek, "Buna rağmen TCMB ardı ardına faiz indiriyor. Ortada güven veren bir program yok. Bu, talimatla faiz indirildiği izlenimini artırıyor. Döviz kurunu şaha kaldırıyor. TCMB Başkanı; 'Faiz, enflasyonun üstünde olacak' diye işe başladı, enflasyon faizi geçince, oyun içinde kural değiştirdi. 'Enflasyonun aslına değil çekirdeğine bakacağım' dedi, bugün bir kere daha oyun içinde kural değiştirdi. Faizi çekirdeğin de altına düşürdü. Merkez Bankalarının sermayesi güvendir. Oyun içinde kural değiştiren Banka'ya güvenilmez. Herkes faiz indiriminin rasyonel bir gerekçeyle değil talimatla olduğunu görür. Talimatla indirilen faiz önce paramızı pul eder, sonra yeni bir başkan gelir ve faizi misliyle artırmak zorunda kalır" dedi.   https://www.gazetezebra.com.tr/2021/manset/merkez-bankasi-faizde-200-baz-puanlik-indirim-yapti-piyasa-hareketlendi/
Editör: Ömür Ünver