Girit’te geleneklere ve Girit Gelin Ekmeğine birlikte bir gezi yapalım… Girit, bir gelenek adasıdır ve Yunanistan’ın diğer bölgelerinden çok farklıdır. Bu büyük  adada pek çok ilgi çekici yer var. Dikkat çekici ve kesinlikle görülmesi, izlenmesi gerekenlerden birisi de "Girit Düğünü Geleneği"dir. Geleneksel Girit düğünü, yoğun, birkaç gün süren, özel bir olaydır. Girit adasında düğünler, coşkulu, bolluk, yiyecek, içecek, müzik, dans, hatta kutlama ateşiyle şenlik tadında geçer. Girit düğünlerinde canlı müzik eşliğinde giyinip yürüyüş yapılır, meydanlarda bütün gece dans edilir. Ayrıca saatlerce ve bazen günlerce süren (iki, üç, dört gün), bol bol şarkı, dans, ıyra müziği ve yemek yeme ile devam eden, "glendi" denilen bir sonraki düğün partisi veya şölen vardır. Ve final, herkesin düğün ekmeği ile eve gittiği zamandır, bu yeni çiftin hediyesidir. Geleneksel Girit düğününün içerdiği şeylerden biri de düğün ekmeğidir. Özel olarak yoğrulmuş ve ustaca dekore edilmiş bu ekmek, geleneksel olarak gelinin annesi veya damadın annesi tarafından elle yapılır. Düğün ekmeği gerçek zanaatkarların şaheseridir ve yapmak için sabır ve el işi gerekmektedir. Gamokoulouro olarak bilinen düğün ekmeği yüzüğe benzeyen işlemeli bir ekmektir. Gamokoulouro genellikle bir düğüne katıldıktan sonra misafirlere verilir. Gamolouloura, benzersiz ve etkileyici bir "Evlilik Ekmeği"dir. Düğünden bir hafta önce geleneksel olarak hazırlanan bereket ve refahı temsil eden oyma motiflerle süslenir. Üzüm, tohum, çiçek, kuş, yaprak, gül gibi çeşitli nesneler şeklinde hamur parçalarıyla süslenen ekmek, gerçek bir sanat eseridir. Ekmek şekerlenmiş ve kurutulmuş meyvelerle de süslenebilir ve tarçın, kişniş, karanfil, yenibahar, anason, Hindistan cevizi, zencefil, portakal ve limon kabuğu gibi pek çok baharat içerebilir. Bu ekmeğin aroması, evliliğin tatlılığını ve gelinle damat arasındaki aşkı temsil eder. Genellikle bir düğünü kutlamak için hazırlanan geleneksel "işlemeli ekmekler" nikah masasında gelin ve damadın önüne konulur ve gelin konuklara ekmek dilimleri dağıtır. (Batı düğünlerindeki düğün pastası gibi) Ekmek, herhangi bir Yunan masasında temel bir besindir ve herhangi bir Girit yemeğinin olmazsa olmazıdır. Yunan mutfağında bir temel gıda varsa, bu onların ekmeğidir. Yunan ekmeği ülke genelinde farklı şekillerle hazırlanır, şekillendirilir ve pişirilir. Her biri benzersiz özelliklere sahip, malzemeleri, dokuları, lezzetleri ve hatta renkleri değişen birçok farklı Yunan ekmeği türü vardır. Yunanlılar pek çok farklı hamur ve onlardan çok çeşitli ekmekler yapmaya çok erken başladılar. Bu bilgi daha sonra Roma’ya ihraç edildi ve fırıncılar ünlendi. Bugün olduğu gibi ekmek, düğün, nişan, sağdıç, vaftiz gibi özel günler ve ayrıca paskalya ve noel için hazırlanıp servis edilmektedir. Ekmek aynı zamanda kiliselerde ve kilisede ayinlerinde de vardır. Ekmeğin üzerindeki süslemeler çok önemlidir. Girit Gelin Ekmeği Tarifi (Cretan Wedding Bread) Malzemeler
  • 1 kg buğday unu
  • 3 yemek kaşığı bal
  • 1,5 yemek karığı kuru maya
  • 1 yemek kaşığı rezene tohumu
  • 2 yemek kaşığı anason tohumu
  • 1 çay kaşığı kişniş
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı sızma zeytinyağı
  • 1/3 su bardağı ılık su
  • 1 yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Dekorasyon için biraz şeker
Hazırlanışı Küçük bir kapta su, bal ve mayayı karıştırın ve maya kabarana kadar bekletin. Rezene, anason ve kişini tohumlarını bir baharat öğütücüsünde öğütün. Hamur başlangıç için; zeytinyağını ısıtın ve zeytinyağı sıcak olmalı neredeyse kaynar. Unu geniş bir kaseye alın. Kızgın zeytinyağını una ilave edip içinde tahta kaşık yardımıyla iyice ezin. Unu iyice karıştırdıktan sonra ve yeterince soğuduğunda hamuru elinizle taneleyin. Bu taneli hamurun ortasını küçük yuvarlayıp açın. İçine maya, tuz, bal, yumurta ve öğütülmüş baharatları ekleyin ve bu aşamada daha sonra su kullanılmayacağı için yoğurma için gerekli olan tüm suyu ekleyin ve malzemeler bileşene kadar yoğurun. Başlangıçta hamur çok yumuşak olacaktır ama yoğurma işlemine devam ederken zorlaşmaya başlıyor. En az 1 saat avuç içiyle yoğurmanız gerekiyor. Hamurunuz hazır olduğunda isteğe göre tarçın ekleyip biraz daha yoğurabilirsiniz. Yoğurulan hamurun üzerine streç veya kalın bir bezle kapatıp yaklaşık olarak 10 saat bekletin. Hamurun boyutu iki katına çıkana kadar bekletin. Gelin ekmekleri bir pastayı andırdığı için hamuru yuvarlak tepsiye koyun. Dekor için az miktarda hamur ayırın. Ayrılan hamurla kuş, kalp, saç örgüsü, yıldız vs. yapın. Ekmeğin üzerini ıslatın ve ayrılan toz şekeri üzerine serpin. Hazırlanan dekorları üzerine yapıştırın. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika pişirin (fırının alt kısmına kase içinde su koyun). Sonra ısıyı 140 dereceye düşürüp ekmeği yaklaşık olarak 1 saat kadar pişirin. Fırından çıkar çıkmaz tekrar üzerine toz şeker serpin. Ekmeği fırından çıkardıktan sonra kesmeden önce en az 15 dakika soğumaya bırakın. Yunan ekmek tarifleri, tarifin yapıldığı Yunanistan bölgelerine göre çeşitli nedenlerden dolayı biraz farklı olabiliyor.  
Editör: Ömür Ünver