Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AB Konseyi Başkanı ve AB Komisyonu Başkanı ile yaklaşık iki saatlik kritik bir görüşme gerçekleştirdi.

Erdoğan, Türkiye'ye çalışma ziyareti gerçekleştiren ve bugün Ankara'ya gelen Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel ve AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, basına kapalı olarak gerçekleştirilen görüşme planlanandan uzun sürdü. İki saati aşkın süren görüşmede Türkiye-AB ilişkileri kapsamlı olarak ele alınırken, güncel bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında fikir alış verişinde de bulunulduğu belirtildi.

"Görüşme genel anlamda olumlu bir atmosferde gerçekleşti"

Görüşmeden sonra açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, genel anlamda olumlu bir atmosferde gerçekleştiğini belirttiği görüşmeye dair özetle şunları belirtti: "Cumhurbaşkanımız AB ile ilişkilerin geleceği ile ilgili Türkiye'nin perspektifini ortaya koyarak, Türkiye'nin AB sürecinin nihai hedefinin tam üyelik olduğunu ifade etti. Göç mutabakatının güncellenmesi, Gümrük Birliği'nin yenilenmesi, Türk vatandaşlarına vize serbestisi sağlanması, halklar arasın temaslar ve üst düzey siyasi istişareler konularının gündeme geldiği görüşmede, AB'nin pozitif gündemi destekleyecek somut adımlar atması gerektiği belirtildi. Terörle mücadelede işbirliğinin altı çizilen görüşmede, kovid-19 salgını ile mücadele kapsamındaki gelişmeler, aşılama süreçleri ve muhtemel işbirliği alanları değerlendirildi.

İstanbul Sözleşmesi mesajı

Türkiye'de devam etmekte olan davalarla ilgili hukuki sürece herkesin saygı göstermesi gerektiği açık bir şekilde ifade edildi. Çeşitli mecralarda dile getirilen Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden ayrılması konusunda da Sayın Cumhurbaşkanımız konuya açıklık getirerek, kadına karşı şiddetin küresel bir sorun olduğunu ve bu şiddetin her türüyle mücadeleye kararlılıkla devam edileceğini belirtti." Öte yandan görüşme sonrasında açıklama yapan AB temsilcileri ise İstanbul Sözleşmesi'nden Türkiye'nin çıkmasının büyük kaygı yarattığını dile getirdiler.
Editör: Ömür Ünver