Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk mühendisleri tarafından geliştirilen dünyanın ilk seri üretim 4'üncü seviye sürücüsüz elektrikli otobüsü Atak Electric'in test sürüşüne katıldı. Erdoğan, testin ardından yaptığı açıklamada, test sürüşünün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılmış olmasından mutluluk duyduklarını belirtti.   Erdoğan, "Tabii şu andaki aracın boyu 8 metre ve ses vesaire hiçbir şey söz konusu değil. Özellikle tabii yapay zeka olarak da giderken gerek yayalara karşı duyarlı, gerek tüm trafik sinyallerine duyarlı, böyle bir araca sahip olmak ve yıl sonuna kadar 24 metreye kadar elektrikli hale getirilecek. Bu tabii ülkemiz için gerçekten bir iftihar vesilesi. Seri üretimle birlikte bu sektörde inanıyorum ki ülkemizin adını da, markalarımızın adını da duyuracaklar, bundan hiç şüphem yok. Bunun ilk adımının Külliye'den atılmış olması bizleri ayrıca mutlu etmiştir. Bundan sonraki süreçte seri üretim ile birlikte, yok mazottu, benzindi bunlar kalkıyor, her şey elektrikliye dönecek, böyle bir sürecin içindeyiz" dedi.

Bazı öncü ülkelerin bu adımı atması lazım

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünyanın temiz enerjiye gittiğini vurgulayarak, "Bu iklim değişikliğinin tartışıldığı sürecin içinde bize diyorlar, 'siz niye iklim değişikliği noktasında adım atmıyorsunuz?' Ben bunu diyenlere şunu söylüyorum, 'Amerika şu anda iklim değişikliği ile ilgili adım atsın biz de atarız' Onlar atmaz biz atarsak bizim şu anda sanayimizde durum ortada. Bizim de güçlü bir sanayiye sahip olmamız için her şeyden önce bazı öncü ülkelerin bu adımı atması lazım. Biz hiç bir zaman bu konuda geri kalmayız. Geçenlerde Elon Musk ile görüşmem oldu. O da Tesla ile bu alanda dünyada öncü. Kendileri ile de bu konuları görüşmeye hazır olduğumuzu söyledik" diye konuştu.

Özellikle misafirlerimiz için çok ses getirir

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 'Otobüs yurt içinde yollarda görünecek mi' sorusuna Erdoğan, "Önemli olan burada sürümde kazanabilmek için acaba fiyatlandırma nasıl olacak? Rakamlar yüksek olursa talibi çok fazla olmaz değil mi?" yanıtını verdi. Erdoğan, 'Külliye'de kullanacak mısınız' sorusuna ise, "Ben söyledim, 'ne kadar isterseniz hemen' dediler. Özellikle misafirlerimiz için bu çok ses getirir" dedi. Şoför koltuğunda kimsenin olmamasının kendisini tedirgin edip etmediği sorusuna, Erdoğan'ın "Önceden bilgileri almıştım" diye yanıt vermesi gülüşmelere neden oldu.
Editör: Ömür Ünver