Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Parlamenter sistem bizim için mazi oldu" dedi. 128 maddelik yeni anayasa taslağı çalışılacağını belirten Erdoğan, "'Tamam' dediğimiz anda Devlet Bey'e sunacağız. Cumhur İttifakı'nda en geniş uzlaşıyı sağlamalıyız" dedi.

"50-55 yaş üzerine yoğun bir aşılama yapacağız diyen Erdoğan, "Kurallara uyulursa maskeden kurtulmak mümkün" açıklaması yaptı.

  TRT'de gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, iç ve dış politikaya dair açıklamalar yaptı. "Kurallara uyulursa maskeden kurtulmak mümkün" diyen Erdoğan, "Aşılama takvimi sürüyor, ciddi manada aşımız geliyor yoğun aşılama yapacağız" bilgisini verdi. Yeni anayasa çalışmaları için "128 maddelik taslak çalışılacak" diyen Erdoğan, "'Tamam' dediğimiz anda Devlet Bey'e sunacağız. Cumhur ittifakında en geniz uzlaşıyı sağlamalıyız. Millet ittifakının Anayasa metninde millilik ve yerlilik olmayacak" diye konuştu. "Parlamenter demokrasi bizim için mazi oldu, millet için de mazi oldu" diyen Erdoğan, "Yeni sistem sayesinde korona virüs salgınında hızlı kararlar aldık" dedi. Türkiye bir kasaba devleti değildir, kimse köşeye sıkıştıramaz. ABD ile ilişkiler konusunda "NATO Zirvesi'nde ABD Başkanı ile bir araya geleceğiz, gerilimin sebeplerini konuşacağız" diyen Erdoğan, Biden yönetiminin PYD'ye destek vermeye devam ettiğini vurguladı.

Macron'u NATO'nun hesaba çekmesi gerekir

"Macron NATO'nun beyin ölümünden bahsediyor" diyen Erdoğan, "Kendisi, şu anda NATO üyesi olan bir ülkenin başında. NATO üyesi olan ülkenin başındaki kişi bunu diyorsa, NATO'nun bunu hesaba çekmesi gerekir. Macron'un Libya ve Suriye'de kimlerle iş tuttuğunu bizler biliyoruz" diye konuştu. Erdoğan özetle şunları söyledi:

Petrol ve doğalgaz müjdesi

Yeni müjdeyi Cuma günü Zonguldak'tan vereceğiz.

Mahmur kuluçka yuvası

Mahmur bir kuluçka yuvasıdır. Mahmur meselesini de en az Kandil kadar önemsiyoruz. Terör örgütü militan devşirmekte ciddi zorluk yaşıyor. Ellerinden gelse Akdeniz'e boşaltın, gidin diyecekler. Mısır'la Doğu Akdeniz'den Libya'ya kadar geniş bir alanda ciddi iş birliği imkanlarımız bulunuyor.

Faizleri düşürmemiz şart

Bizim bir defa faizleri düşürmemiz şart. Onun için temmuz ağustos buraları bulacağız ki faiz düşmeye başlasın. Faiz yükünü yatırımların, maliyetlerin üzerinden kaldırırsak, orada da bir rahatlama dönemine girmiş olacağız. Bütün mesele maliyet enflasyonundan faiz yükünü kaldırmaktır.

Turizm için sıkıştırıyoruz

Bize hangi ülkelerden daha çok turist geliyorsa benim de onlarla konuşmalarım olacak. Turizm Bakanımız, operatörler ümitlerini yitirmediler, turizmde bir hareketlenme görüyorum. Rusya, Almanya olumlu sinyaller alıyoruz. Yerli turizmde de bir hareketlenme başladı.

Taksim Camii ile ilgili birçok kişinin çabası oldu

Taksim Camii'nin yapımıyla alakalı olarak kimlerin ismi yok ki; Vehbi Koç, Demirel, Hasan Paşa, hepsinin orada gayretleri var. Biran önce yaptıralım. Birçok isimler söz konusu. Orada ufacık bir mescit sıkışıyorlar. Benim hep gözlerimin önünde olan yerlerdi. Sur Yapı'ya çok teşekkür ediyorum. Allah razı olsun.

Marmara Denizi'ndeki Müsilaj

Bu konuda bizim de yapmamız gereken işler var ama bütün belediyelerin burada yapması gereken çok önemli işler var. Başta İBB. Ama olay sadece burası da değil. Bir diğer taraf da Ergene. Temizlemek için çok çalışmalar yaptık. Kıyısında CHP'li belediyeler olduğu için, fabrikaların atık sularını engellemiyorlar. Müsilaj çok farklı bir olay. Adeta suyun kendi nevi şahsından da kaynaklanan, atıklar da var... Bakanlığın da çalışmaları var, üniversitelerle, bunu çözeceğiz başka çaresi yok. Bunu İBB'nin eline bırakamayız. Antalya'da da var. Muğla'da var. Çevre şehircilik olarak biz de yapacağız. Ülkemizin sorunu. Kalkıp da 'şu belediyenin sorunudur' diyemeyiz, imkanları yetmeyebilir. Bu işin eninde sonunda hakkından geleceğiz.

Kanal İstanbul tartışması

Buradaki süreç yaklaşık 12 yıldır ilerliyor aslında. Benim 'Çılgın Projem' dediğim... Şu andaki zat bu işleri kavramamış. Bu işler için dertli olmak lazım. Benim ortaokul çağım Kasımpaşa'dan Fatih'e gidişim, sandala biner, fener'e geçerdik. 3-4 gemi bağlıydı aralarından geçerdik. o zamanlar orası yavaş yavaş kara bağlamaya başlamıştı. Artık balçıklar yüzeye vurmaya başlamıştı, Haliç. Belediye Başkanı olduktan sonra ilk iş 'bu kara parçalarını nasıl temizleyeceğiz' oldu. o balçığı oradan Alibeyköy'de bir alana pompaj sistemiyle gönderdik. orada 600 metrekarelik bir oyun parkı alanı yaptık. Bu bir çevrecilik eseridir. Sayın Başkanın orayı görmesi lazım. Haliç kokmuyor artık. Ama yeni yönetim geldi kokmaya başladı. Kanal İstanbul projesine de bağımsızlığımızın tesis edileceği bir yatırım olarak bakıyoruz. Haziran sonunda ilk köprünün temellerini atıyoruz. daha fazla bekleyemeyiz. 6 köprü yapılacak üzerine. Öyle bir şehircilik projesi ki bu kanalın iki tarafında konutlarla, devasa şehir içinde şehir burada oluşacak. Güçlü bir adım atalım dedik, yerli yabancı konsorsiyumlarla bu projeyi devam ettireceğiz.    
Editör: Ömür Ünver