Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen G20 zirvesinin ardından İskoçya’nın Glasgow kentindeki COP26 iklim zirvesine geçmesi beklenirken yurda döndü. T24'ün aktardığına göre, Reuters’a konuşan bir yetkili, Erdoğan’ın protokol ve güvenlik sorunları nedeniyle döndüğünü söyledi.

Reuters’a konuşan üst düzey yetkili, “Cumhurbaşkanı'nın zirveye katılmadan dönmesinin temelinde protokol ve güvenlikle ile ilgili Türkiye'nin taleplerinin İngiltere tarafından tam olarak karşılanmaması var. Güvenlik için istenen araç sayısı ve güvenlik ile ilgili diğer bazı taleplerimizin tam olarak karşılanmaması nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanı böyle bir karar aldı. Bizim açımızdan da önemli olan böyle bir zirveye katılmayı çok önemsiyorduk ama bunun yapılması gerekti" dedi.

Erdoğan ve beraberindekileri taşıyan özel uçak "TUR", dün (31 Ekim 2021) saat 00.20'de Atatürk Havalimanı'na indi.

Daha önce açıklanan programda Erdoğan'ın bu toplantılara katılacağı belirtilmiş, ABD başkanı Joe Biden ile de Glaskow'da görüşebileceği belirtilmişti. Ancak Erdoğan ile Biden dün Roma'da bir araya gelmişti.

"Taleplerimiz yerine getirilmeyince biz de Glasgow’a gitmekten vazgeçtik"

Erdoğan,  katılmaktan son anda vazgeçtiği Glasgow’daki Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği konulu Liderler Zirvesi ile ilgili “Talep ettiğimiz güvenlik protokolü standartları vardı. Taleplerimiz yerine getirilmeyince biz de Glasgow’a gitmekten vazgeçtik” dedi.

ABD Başkanı Biden ile gerçekleşen görüşmeyi "samimi ve yapıcı" olarak değerlendiren Erdoğan,  görüşmenin içeriğiyle ilgili "Hepsinden öte tabii bizim bu F-35 konumuz var. Malum bizim 1 milyar 400 milyon dolarlık yaptığımız bir ödeme var. Bununla ilgili olarak da F-16 tedarikini müzakere ettik. Biden 'Çok kısa zamanda netice alamayabiliriz. Biliyorsunuz iki farklı bölümden, Temsilciler Meclisi ve Senato’dan geçiyor. Malum, durum 50-50 ama ben elimden geleni yapacağım' dedi. Ben de kendisine 'Bunu başarabileceğinize inanıyorum ve bu konuda şu anda ağırlığın sizde olduğunu görüyorum' dedim" açıklamasını yaptı.

Editör: Ömür Ünver