Cumhurbaşkanı Erdoğan, memur maaşlarının 10 Mayıs'ta hesaplara yatırılacağını açıkladı. Yeni bir destek programı başlatıldığını söyleyen Erdoğan, esnafa desteğin bir ay daha uzatıldığını belirtti. Cumhurbaşkanı, işten çıkartma yasağının 30 Haziran'a kadar uzatıldığını da söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MKEK Barutsan Roket ve Patlayıcı Fabrikası'nda Enerjitik Malzemeler Üretim Tesisi Açılış Etkinliği ve Ürün Lansmanı’ndaki konuşmasında memur maaşlarının 10 Mayıs'ta hesaplara yatırılacağını açıkladı. "KOSGEB vasıtasıyla toplamda 5 milyar lira bütçeli yeni bir destek programı başlatıyoruz" diyen Erdoğan, esnafa gelir desteğiyle kira desteğinin süresinin bir ay daha uzatıldığını da belirtti. Esnafa kullandırılan kredilerin taksit ödemelerinin 1 Temmuz'a kadar ertelendiğini söyleyen Cumhurbaşkanı, ailelere verilen nakdi yardımı 1100 liraya çıkartarak, yeniden başlattıklarını da açıkladı.

MKEK yeniden yapılandırılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında ise savunma sanayi alanındaki gelişmelere ve yeni açılan tesisin özelliklerine değindi. Erdoğan'ın konuşması özetle şöyle: "Günümüzde barışı korumanın yolu her türlü saldırıya hazır olmaktan geçiyor. Bu alanda dünyanın önünde olduğumuz dönemleri yaşadık. Ancak daha sonra savunma sanayimiz gerilemiş ve büyük ölçüde dışa bağımlı hale gelmiştir. Kıbrıs çıkarmasında yaşadığımız acı tecrübeler bu konudaki eksikliğimizin vahametini tüm çıplaklığıyla göstermiştir. Son 19 yıldır savunma sanayini her alanda yüksek teknolojiye, araştırma geliştirmeye dayalı yerli üretimle ayağa kaldırmak için yoğun çaba harcadık. Verdiğimiz kaynağın, emeklerin karşılığını birer birer aldık. Savunma sanayimizin içinde Makine Kimya'nın ayrı yeri vardır. MKEK bünyesinde bugün çok çeşitli tiplerde silah üretimi gerçekleştiriliyor.

Süper lige çıktık

Türkiye dünyada sayılı ülkelerin sahip olduğu patlayıcıları üretme imkanına bu tesisle kavuşuyor. Uçak bombalarımızın mühimmatlarımızın harp başlıkları patlayıcıları konusunda artık kimseye bağımlı olmayacağız. Ülke olarak yeni nesil patlayıcı üretim kabiliyetinde süper lige çıktık. MKEK tarafından bir yıl gibi kısa bir sürede yapılan bu tesiste  yurtdışından temin edilen modüler barut sistemi artık yerli imkanlarla üretilecektir.

Fatih'ten ilham alındı

Fatih Sultan Mehmet Han'ın bizzat tasarladığı Yavuz ve Fırtına silah sistemleridir. Fatih'ten aldıkları ilhamla dünyada ilk defa seri atış yapan sahra topunu, Boran obüsünü mühendislerimiz yaptılar. 105 mm çapı ve havadan taşımaya uygun dakikada 6 atış yapabilme özelliğiyle bilhassa komando birliklerimize büyük katkı sağlayacaktır.

MKEK yeniden yapılandırılacak

Savunma sanayimizin artık yeni bir anlayışla kendini bir üst lige çıkarması şarttır. MKEK kurumumuzun süratle yeniden yapılanması gerekiyor. MKEKin özel sektörle işbirliği halinde ordumuzun tüm ihtiyaçlarını karşılayacak, dışa bağımlılığı bitirecek bir yapıya biran önce kavuşmasını istiyoruz. Özel sektör esnekliği ile çalışmalıdır. Özel sektörü destekleyen, teşvik eden yapının biran önce kurulmasını sağlayacağız."

"Memur ve esnaflara müjdelerimiz var"

Erdoğan konuşmasının son bölümünde "memurlarımıza ve esnaflarımıza vereceğimiz müjdeler var; onları da buradan vermek istiyorum" dedi. Cumhurbaşkanı şunları açıkladı:
  • Memur maaşlarını 10 Mayıs'ta hesaplara yatırıyoruz.
  • Esnafımıza yaptığımız aylık 1000 lira gelir destiği ile 750 ve 500 lira arasında kira desteğinin süresini bir ay daha uzatıyoruz.
  • Esnafımıza TESKOMB ve Halkbank aracılığı ile esnafa kullandırdığımız kredilerin taksit ödemelerini 1 Temmuz'a kadar erteliyoruz. TESKOMB kefaleti ile kredi kullanan esnaflarımızdan taksit ödemesi yapamayan 240 bin kişinin 1 milyar lira tutarındaki borcu daha sonra tahsil edilmek üzere TESKOMB tarafından bankaya ödenmiştir. Çek ve senetlerle ilgili bir başka önemli düzenleme de yine Meclis'te uzlaşma ile görüşülüyor.
  • İş sözleşmelerinin fesih yasağı 30 Haziran'a kadar uzatılmıştır. Kısa çalışma ödeneğinin süresinin Nisan başından Haziran sonuna kadar uzatıldığını bir süre önce açıklamıştım.
  • Kovid sebebiyle gelir kaybına uğramış, nakit akışı bozulmuş ama istihdamı koruyan imalat sektöründe faaliyet gösteren mikro ve küçük ölçekli işletmelere yönelik KOSGEB vasıtasıyla toplamda 5 milyar lira bütçeli yeni bir destek programı başlatıyoruz. Teknoloji alanında faaliyet gösterenler de başvurabilecekler.Mikro işletmeler 30 bin liraya kadar, küçük işletmeler 75 bin liraya kadar olmak üzere 3 yıl geri ödemesiz, tamamı faizsiz olmak üzere bu destekten faydalanacaklardır. Bu sektörlerde şartları taşıyan mikro ve küçük işletmeler 3 Mayıs Pazartesi gününden itibaren e-devlet üzerinden KOSGEB aracılığı ile başvurularını yapabilirler.
  • İhtiyaç sahibi ailelere verilen 1000 lira nakdi yardımı da 1100 liraya çıkartarak yeniden başlatıyoruz. Bunun için 2 milyar 540 milyon liralık bir kaynak tahsis ettik. Sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına ihtiyaç sahibi ailelere destek olmak için 183 milyon lira ilave kaynak gönderdik. Belediyelerimiz başta olmak üzere çeşitli kurumlarımız da bu süreçte milletimizi pek çok proje ile desteklemeyi sürdürüyor.
 
Editör: Ömür Ünver