Türkiye'nin asırlık projesi Filyos Doğal Gaz İşletme Tesisi'nin temeli, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yarın Zonguldak'ta atılacak. Karadeniz'de keşfedilen doğal gazın karaya çıkacağı tesis, Türkiye'nin yeni enerji üssü olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yarın Zonguldak'ta Karadeniz doğal gazının karaya çıkarılacağı Filyos Limanı'nın açılışına katılıp, Filyos Doğal Gaz İşletme Tesisi'nin temelini atacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, alandan Kanuni sondaj gemisine de canlı bağlantı yaparak çalışmalar hakkında bilgi alacak. Erdoğan'a, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez de eşlik edecek. Türkiye'nin asırlık projesi Filyos Doğal Gaz İşletme Tesisi, Türkiye'nin yeni enerji üssü olacak. Karadeniz'de keşfedilen doğal gazın karaya çıkacağı ilk nokta olan Filyos Doğal Gaz İşletme Tesisi, doğal gazın Türkiye'ye yayılmasında ilk nokta olacak. Karadeniz gazı Filyos'tan Türkiye'ye yayılacak. Öte yandan, Sakarya Gaz Sahası Geliştirme Projesi kapsamında karadaki doğal gaz alım ve işleme tesisi, Zonguldak Çaycuma'da yer alan Filyos Endüstri Bölgesinde inşa edilecek. Zonguldak merkeze yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta bulunan tesiste, üretilen gaz içindeki su ve sıvılar ayrıştırılacak, partiküller filtrelenecek, gaza basınç verilecek ve şebekeye sevk edilecek. Kara tesisi inşaat ve işletim süreçlerinde ortaya çıkacak istihdam ve satın alma gereksinimleri için yerli ve özellikle de yerel kaynaklara öncelik verilecek.

Zonguldak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı bekliyor

Zonguldak, yarın Uzun Mehmet Cami ve Türkiye'nin en büyük üçüncü limanı olan Karadeniz doğal gazının karaya çıkarılacağı Filyos Limanı'nın açılışını yapmak üzere kente gelecek olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yapımı tamamlanan Uzun Mehmet Camisi'nin açılışını yapmak için yarın kente gelecek. 6 bin kişilik kapasitesiyle kentin en büyük camisi olma özelliğini taşıyan Uzun Mehmet Camisi'nde cuma namazını kılacak olan Erdoğan, ardından Filyos Limanı'nın açılışına katılacak. Erdoğan'ın Zonguldak ziyareti sırasında vereceğini açıkladığı müjde ise kentte heyecana neden oldu. Erdoğan'ın Filyos Limanı'ndan vermesi beklenen müjde, heyecanla bekleniyor. Erdoğan'ın son olarak ise maske fabrikasının yeni üretim tesisinin açılışına katılması bekleniyor.

Uzun Mehmet Cami

Milli Egemenlik Caddesi'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla 1,5 yıl önce inşaatına başlanan Uzun Mehmet Camisi, 71 metre yüksekliğinde 4 minareden oluşuyor. 41 metre kubbe yüksekliği bulunan caminin altında ayrıca 200 araçlık otopark bulunuyor. 12 bin metrekare olan proje alanının, 2 bin 500 metrekarelik cami bölümünün yanındaki diğer bölümlerinde çocuk parkları, gezi ve bisiklet yolu, basketbol sahası gibi sosyal alanlar bulunuyor. 1829 yılında taş kömürünü bulan Uzun Mehmet'in adı verilen cami, kentin en büyük camisi olma özelliğini taşıyor. DHA  
Editör: Ömür Ünver