10-16 Nisan tarihleri arasında en çok vaka görülen Çanakkale'nin 33 köyünde ise pandemi boyunca hiç korona virüs vakası tespit edilmedi. O köylerden biri olan Ortaca'da yaşayanlar 'işin sırrının'; kurallara uymanın yanı sıra 'doğal yaşama ve beslenme' olduğunu söylüyor.

  Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı korona virüs risk haritasında 10- 16 Nisan tarihlerinde Türkiye’de en çok vaka, 100 bin kişide 962,98 ile Çanakkale’de görüldü. Vakaların yüksek seyrettiği kent, haftalarca bu tabloda ilk 5’te yer aldı. Ancak bu durum yaşanırken ilgi çekici bir gelişme de oldu; Çanakkale'nin 33 köyünde pandeminin başından beri hiç vaka görülmedi.

İşin sırrını köylüler anlattı

O köylerden biri olan kent merkezine 25 kilometre mesafedeki 40 haneli 80 nüfuslu Ortaca’da vatandaşlar maske, mesafe ve temizlik kurallarına uymanın yanı sıra yeşillikler içerisinde sürdükleri doğal yaşam ve beslenmenin bunda etkili olduğunu söyledi. Muhtar Mahmud Döner, "Geçimimizi hayvancılıkla sağlıyoruz. Hayvancılıktan sonra tarım geliyor. Doğayla iç içe yaşıyoruz. Virüsün köyümüzde görülmeme sebebi kurallara uymamızdır. Maske, mesafe ve temizliğe özen gösteriyoruz. Bir de burada doğal besleniyoruz. Hayvanlarımızdan elde ettiğimiz sütü, yaptığımız peyniri, yoğurdu, köy ekmeğini, köy yumurtası tüketiyoruz. Beyaz ve kırmızı etimizi kendi yetiştirdiğimiz hayvanlarımızdan karşılıyoruz. Dışarıyla pek bağlantı kurmuyoruz. Şu anda da en büyük moral kaynağımız bir vaka olmamasıdır" dedi.   Çevre köylerle pek bağlarının olmadığını ifade eden Ramazan Yalçınkaya ise, "Doğal besleniyoruz. Süt, yoğurt, peyniri kendimiz yapıyoruz. Köy yumurtası tüketiyoruz. Sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarına da dikkat ediyoruz" diye konuştu. Köylülerden Hüseyin Döner, "Köyümüzün havası temiz. Kendi ürettiklerimizi tüketiyoruz. Bazı yerlerde korona virüsle ilgili kurallara uyulmuyor. Kanunu, kuralları dinlemiyorlar" ifadelerini kullandı.   Köylerinde herkesin korona virüsle mücadele kapsamında mesafeli durduğunu belirten İsmail Yalçınkaya (85), kimsenin maske takmadan sokağa çıkmadığını söyledi. Bahçesindeki asmadan sarma yapmak için yaprak toplayan Hanife Özkan, "Köyümüzde korona virüs vakası görülmedi. Çünkü doğayla iç içe bir ortamda yaşıyoruz. Doğal besleniyoruz. Her şeyimizi kara gübreyle üretip, tüketiyoruz. Yumurta, süt, yoğurt, peynir, bakla, marul, taze soğan her şeyi kendimiz üretiyoruz" dedi.  
Editör: Ömür Ünver