Güney Afrika Cumhuriyeti ile Botsvana'da görülen ve yeni tip koronavirüsün (Covid-19) B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni varyant, küresel düzeyde endişeye neden oldu. Güney Afrika ve Botsvana'da 9 kişide görülen B.1.1.529 varyantı, "süper varyant" olarak nitelendiriliyor ve 32 mutasyona sahip olduğu biliniyor. Şimdilik düşük görülme sıklığına sahip bu varyanta karşı mevcut aşıların etkili olup olmadığına ilişkin araştırmalar sürüyor. Yeni varyantın, Delta türünden daha bulaşıcı olabileceği ve aşıların bu varyanta karşı daha az etkili olabileceği ihtimali, dünya çapında endişelere yol açtı. Bu arada, Dünya Sağlık Örgütü, Güney Afrika'da tespit edilen yeni koronavirüs varyantına "Omicron" adını verdi.

ABD, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) yeni varyantı nedeniyle Güney Afrika ve 7 Afrika ülkesine pazartesiden itibaren seyahat kısıtlaması uygulayacak. Avrupa Birliği, Güney Afrika'da tespit edilen yeni COVID-19 varyantının yayılmasına set çekmek için bu bölgeden hava seyahatlerinin durdurulmasına karar verdi. İtalya ve İngiltere G.Afrika da dahil 5 ülkeden uçuşları engelledi. Rusya, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) Omicron varyantının görüldüğü 9 Afrika ülkesinden ve Hong Kong’tan yabancıların Rusya'ya seyahatini yasakladı. Fransa da 7 Afrika ülkesinden yapılan uçuşları durdurdu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da, Türkiye'nin 5 Afrika ülkesine Nu varyantı sebebiyle seyahat kısıtlaması uygulayacağını duyurdu. Koca, "Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve'den ülkemize tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımız yoluyla bu geceden itibaren seyahat edilmesine izin verilmeyecektir" dedi.

ABD harekete geçti

ABD Başkanı Joe Biden, Güney Afrika'da ortaya çıkan yeni Covid-19 varyantına ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Danışmanlarının kendisine bu varyanta karşı bir an önce harekete geçme tavsiyesi verdiğini belirten Biden, pazartesiden itibaren Güney Afrika, Botsvana, Zimbabve, Namibya, Lesotho, Esvatini, Mozambik ve Malavi'ye seyahat kısıtlaması uygulanacağını bildirdi. Söz konusu kısıtlama kapsamında ABD vatandaşı ya da oturum sahibi olmayan kişiler bu ülkelerden ABD'ye seyahat edemeyecek.

AB de kapıları kapattı

Avrupa Birliği (AB), Güney Afrika'da tespit edilen ve DSÖ tarafından 'Omicron' adı verilen yeni Covid-19 mutasyonu nedeniyle Güney Afrika, Botsvana, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’ye olan seyahatleri askıya aldı. Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, "İhtiyacımız olan son şey, daha fazla soruna neden olacak yeni bir varyant" derken AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de "Üye ülkelerle yakın koordinasyon içinde, Güney Afrika'dan hava yolculuğunu durdurmak için acil durum önlemlerini hayata geçirmeyi önerdiğini" söyledi.
Güney Afrika'da, ülkenin en kalabalık eyaleti olan Gauteng'de çok sayıda mutasyona sahip yeni bir varyantın genç yaştaki insanlar arasında hızlı yayılması ciddi endişe yaratıyor.

Euronews haberine göre, İtalya, Güney Afrika'dan uçuşları engelleme kararı aldı. Almanya, von der Leyen'in önerisinin cuma gecesinden itibaren yürürlüğe sokulacağını duyururken diğer ülkelerin de kısa süre içinde benzer adımı atması bekleniyor. Almanya ile birlikte İngiltere de uçuşları durdurmak için süreci başlatan bir başka Avrupa ülkesi oldu.

Son günlerde bu bölgeden gelmiş ve bundan sonra gelebilecek olan herkes için aşılı olsun ya da olmasın 14 gün karantina uygulaması da devreye sokulacak.

Rusya ve Fransa'dan kararlar

Rusya, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) B.1.1.529 varyantının görüldüğü 9 Afrika ülkesinden ve Hong Kong’tan yabancıların Rusya'ya seyahatini yasakladı. Fransa da 7 Afrika ülkesinden yapılan uçuşları durdurdu.

Türkiye de yasakladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye'nin 5 Afrika ülkesine Nu varyantı sebebiyle seyahat kısıtlaması uygulayacağını duyurdu. Koca, "Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve'den ülkemize tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımız yoluyla bu geceden itibaren seyahat edilmesine izin verilmeyecektir" dedi.

Bakan Koca'nın Twitter hesabından yaptığı açıklama şöyle:

"TEDBİR: Nu varyantı kaynaklı artan vakalar sebebiyle; Botsvana, Güney Afrika Cumhuriyeti, Mozambik, Namibya ve Zimbabve'den ülkemize tüm kara, hava, deniz ve demiryolu sınır kapılarımız yoluyla bu geceden itibaren seyahat edilmesine izin verilmeyecektir."

BioNTech: Önceki varyantlardan farklı

BioNTech’ten yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüsün (Covid-19) B.1.1.529 olarak isimlendirilen yeni varyantının ek mutasyonlara sahip olduğundan daha önceki varyantlardan farklı olduğu belirtildi.
B.1.1.529 varyantı üzerinde araştırmalara 'derhal' başlandığının vurgulandığı açıklamada, “En geç iki hafta içinde laboratuvar testlerinden daha fazla veri bekliyoruz.” ifadesine yer verildi.
Açıklamada, bu verilerin söz konusu varyantın nRNA aşısında ‘kaçış varyantı’ olup olmayacağı konusunda daha fazla bilgi sağlayacağı belirtilerek, Pfizer ve BioNTech’in 6 haftada aşıda gerekli değişiklikleri yapma ve 100 gün içinde ilk teslimatları yollama kapasitesinin bulunduğu hatırlatıldı.
Pfizer ve BioNTech’in bir varyanta özel aşıya yönelik teknik denemelere başladıkları da açıklamada yer aldı.
Editör: Ömür Ünver