Yasadışı göçmenlerin yeni bir hayata kavuşmak için zorlu yolculukları devam ediyor. BM verilerine göre dünyada 81 milyon insan daha iyi şartlar için yaşadığı yerleri terk etti. Yasa dışı göçmenlerin en önemli geçiş noktalarından Türkiye'de göç yolundakilerin acı hikayelerine şahitlik ediyor. Son 24 saatte İzmir'de Geri Gönderim Merkezi'nde çıkan yangında bir kişi yaşamını yitirdi, 2 kişi de yaralandı. Yine İzmir'de 2 göçmen kaçakçısı ile 45 göçmen yakalandı. Bitlis'te 70 kaçak göçmen yol kenarında terk edilmiş halde bulunurken, Marmaris'te de 10 kişi kurtarıldı.

İzmir'in Çiğli ilçesindeki, Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde çıkan yangında, Suriye uyruklu Ahmed Maslem (21) hayatını kaybetti. Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nin 5'inci katında, henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Olayı fark eden görevlilerin durumu bildirmesi üzerine, adrese itfaiye, sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Alevler, itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle kontrol altına alındı. Yangında, Suriye uyruklu Ahmed Maslem hayatını kaybederken, olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Valilikten açıklama

İzmir Valiliği'nden yapılan açıklamada, Çiğli ilçesindeki Harmandalı Geri Gönderme Merkezi'nde çıkan ve Suriye uyruklu Ahmed Maslem'in hayatını kaybettiği yangında dumandan etkilenen 2 güvenlik görevlisinin de hastanede tedaviye alındığı belirtildi. 31 Mayıs tarihinde polis ekiplerince Maslem hakkında uyuşturucu madde bulundurma suçundan işlem yapıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi: "İzmir Harmandalı Geri Gönderme Merkezinde saat 16:25 sıralarında ilk belirlemelere göre elektriklerin kısa devre yaptırılması sonucu çıkan yangında hakkında İzmir İl Emniyet Müdürlüğünce 31.05.2021 tarihinde uyuşturucu madde bulundurma ve resmi belge düzenlenmesinde yalan beyan suçlarından işlem yapılan Suriye uyruklu yabancının vefat ettiği, yabancının odadan çıkma imkânının olmasına rağmen odadan çıkmadığı ve yabancının madde bağımlısı olması nedeni ile olayın intihar olabileceği değerlendirilmektedir. Yangına ilk müdahale güvenlik görevlileri tarafından yapılmış ve itfaiyeye haber verilmiştir. İtfaiye geldikten sonra yangın kontrol altına alınmış, katta bulunan diğer yabancılar güvenlik ve jandarma personelinin koordinesiyle güvenli bölgeye tahliye edilmiştir. Olaya müdahale eden iki güvenlik görevlisi dumandan etkilenmeleri sebebiyle hastaneye kaldırılmıştır. Güvenlik görevlilerinin sağlık durumu iyi olup hastanede tedavileri devam etmektedir. Olayla ilgili savcılık tahkikatı sürdürülmektedir."  

45 kaçak göçmen ile 2 göçmen kaçakçısı yakalandı

Yine İzmir'de Sahil Güvenlik Komutanlığı Seferihisar ilçesi açıklarında yasa dışı yollarla Yunanistan adalarına gitmeye çalışan kaçak göçmenlerin bilgisini aldı. Bölgeye ulaşan ekipler, yelkenli tekneyi durdurarak 44 kaçak göçmen ve 2 göçmen kaçakçısını yakaladı. Ekipler aynı gün içerisinde saat 00.40 sıralarında ise Çeşme ilçesi açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına geri itilen lastik bot içerisinde 1 kaçak göçmeni kurtardı. Kıyıya çıkarılan kaçak göçmenler, İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildi.

Yol kenarına terk edildiler

Öte yandan, Bitlis'in Tatvan ilçesinde, polis ekiplerince denetimler yapıldı. Denetimlerde, yurda yasa dışı yollarla sokulduğu belirlenen ve insan tacirleri tarafından ilçeye yakın yol kenarında terk edilen 70 kaçak göçmen yakalandı. Bitlis Valiliği konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Bitlis Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğümüzce; 23.06.2021 tarihinde Tatvan İlçemizde göçmenlere yönelik yapılan denetimlerde toplam 70 (yetmiş) düzensiz göçmen yakalanmıştır. İlimiz ve çevresinde göçmen kaçakçılığı ve insan ticaretine karşı yürüttüğümüz kararlı mücadelemiz devam edecektir. Yakalanan göçmenler emniyetteki işlemlerinin ardından İl Göç İdaresine teslim edilecek" denildi.

Marmaris'te 10 kişi kurtarıldı

Bu arada, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, Marmaris ilçesi açıklarında lastik bot içerisinde bir grup kaçak göçmen olduğu bilgisini aldı. Yunan unsurlarınca Türk karasularına geri itilen 10 kaçak göçmen, ihbar üzerine görevlendirilen Sahil Güvenlik Botu tarafından kurtarıldı. Kıyıya çıkarılan kaçak göçmenler, İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne teslim edildi.
Editör: Ömür Ünver