Ankara'da 10 Ekim 2015 tarihinde “Emek, Barış ve Demokrasi" sloganıyla bir araya gelenlere yönelik düzenlediği saldırıda 104 kişi öldürüldü, yüzlerce kişi yaralandı. Saldırıya ilişkin dava ise sonuca ulaşmış değil.

10 Ekim 2015’te Ankara’da yapılan Emek, Barış ve Demokrasi Mitingi’ne IŞİD tarafından gerçekleştirilen katliamın üzerinden 6 yıl geçti. 104 kişinin yaşamını yitirdiği, 500’ün üzerinde insanın yararlandığı cumhuriyet tarihinin en büyük kitlesel terör saldırısının üzerinden geçen 6 yılda, IŞİD’li sanıkların sadece bir kısmı yargılandı. Yargılama firari sanıklar yönünden tefrik edilen davayla devam ediyor.

Ankara 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi’nde 7 Kasım 2016’da görülmeye başlayan ve 2 yıl süren dava sonunda 9 sanığa “Anayasal düzeni ihlal” suçundan birer kez, “kasten öldürme” suçundan da 100’er kez olmak üzere toplam 101’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Dava istinafın onayının ardından Yargıtay’a taşındı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı 6 Nisan’da Yargıtay’a sunduğu tebliğnamede, 18 yıl hapis cezası verilen Erman Ekici hakkında fazla ceza tayini yapıldığını, 7 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan sanık Yakup Yıldırım’ın beraat etmesi gerektiğini belirterek mahkemenin kararının bozulmasını talep etti. Davaya ilişkin Yargıtay’ın karar vermesi bekleniyor. İddianamede ismi geçen firari sanıklar hakkında açılan dava ise devam ediyor. Tutuklu sanıkların yargılandığı dosyada sanık Erman Ekici hakkında katliamdaki sorumluluğu üzerinden suç duyurusunda bulunuldu. Ankara Cumhuriyet Savcılığı tarafından Ekici’nin insanlığa karşı suçtan yargılamasının yapılması talebiyle iddianame hazırlandı. İddianamenin kabulüyle Türkiye’de ilk kez bir sanık insanlığa karşı suçtan yargılanıyor oldu.

Mabet Ağaçları yerleştirilecek

Bu arada, Katliamın altıncı yılında, ‘Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı Anıt Meydan ve Anma Yeri Tasarımı’ yarışmasında birinci olan projede yer alan ‘Mabet Ağaçları’nın bir kısmı Ankara Garı çevresine yerleştirilecek. Katliamın 6’ncı yıl dönümünde 50’ye yakın Mabet Ağacı’nın Ankara Garı önüne saksılar içerisinde getirileceği ve proje tamamlanana kadar 8 ağacın bölgede kalacağı öğrenildi.
Editör: Ömür Ünver