Diyarbakır'da anne adayları için Gebelik Okulu

Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde, hamile kadınlara yönelik, "Gebelik Okulu" açıldı. Bismil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Hamza Türkmen, amaçlarının, anne adaylarını hem fiziksel hem de psikolojik olarak doğuma hazırlamak olduğunu söyledi.

Psikolojik destek, beslenme, doğuma hazırlık, gebelik sonrası

Bismil Belediyesi ve Bismil Kaymakamlığı'nca anne adaylarına ve gebe olan kadınlara yönelik olarak ilçede 'Gebelik okulu' açıldı. İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde bulunan Üreme Sağlığı Merkezi'ndeki 'Gebelik Okulu’nda ebe olarak görev yapan ebe Nazife Mavi (44), tarafından gebe okuluna gelenlere gebelik sırasında beslenme, aşı ve gebelik sonrası planlama anlatılıyor. Psikolojik desteğinde önemsendiği eğitimde doğuma hazırlık amacıyla hemşireler tarafından nefes egzersizleri, fizyoterapist ve spor eğitmeni eşliğinde de plates eğitimleri veriliyor.

Anne adaylarımızı bilgilendiriyoruz

Gebelik okulunun açılışında konuşan Bismil Kaymakamı Hamza Türkmen, gebelik okulunda gebeliğinin dördüncü ayını doldurmuş anne adaylarına hizmet verdiklerini ifade etti. Türkmen, "Buradaki amacımız anne adaylarımızı hem fiziksel hem de psikolojik ruhsal olarak doğuma hazırlamak ve doğum sonrası süreç noktasında anne adaylarımızı bilinçlendirmek. İki amacımız var. Birincisi anne adaylarımıza spor malzemelerinin yardımıyla doğuma fiziksel bir hazırlık sağlıyoruz. İkinci yöntemimizde çocuğumuz hakkında, gebelik ve doğum sürecinde oluşabilecek sağlıksal durumlar hakkında anne adaylarımızı bilgilendiriyoruz" dedi. Bismil İlçe Sağlık Müdürlüğü’nde 16 yıllık ebe olan ve Gebelik Okulu'nun eğitmeni Nazife Mavi, gebelere eğitim verdiklerini ve bu eğitimin aslında gebelik öncesi eğitimle olduğunu ve gebeliğe hazırlama açısından önemli olduğunu belirtti. Mavi, "Gebelik sürecinde gebenin beslenmesinden, doğum sürecine ve doğumdan sonra bebekle ilgili emzirme, bakımı ve beslenmesini kapsayan bir eğitim veriyoruz burada. Üç aşamada bunu veriyoruz. Birinci aşamada bebeğin oluşması, gebeliğin oluşması, en önemlisi beslenme. İkinci aşamada aşılar başlıyor. Son aşamada da doğumla ve doğum sonrası bebekle ilgili eğitimler veriyoruz. İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak, aile hekimliklerine haber veriyoruz, gebelerin buraya yönlendirilmesi konusunda. Gebelerde gelip buradaki ortamı ve atmosferi görünce daha çok talep oluyor. Gebelik çok önemli bir süreç, mutlaka buraya başvururlarsa çok güzel ve yararlı bilgiler alacaklarından emin olabilirler" diye konuştu.    
Editör: Ömür Ünver