İçişleri Bakanı Soylu, "Polisin otogardaki dikkatli takibi sonucu ve istihbaratımızın keskin hafızası sonucu, otogarda bir aracın altına yerleştirilen 5 kg patlayıcı tespit edildi ve bunları yerleştirenleri yakaladılar, patlayıcıyı da etkisiz hale getirdiler" dedi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, NTV canlı yayınında gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı. Soylu İstanbul'da otogarda yapılması planlanan katliamın engellendiğini de açıkladı; "Polisin otogardaki dikkatli takibi sonucu ve istihbaratımızın keskin hafızası sonucu otogarda bir aracın altına yerleştirilen 5 kg patlayıcı tespit edildi ve bunları yerleştiren 2 kişi yakalandı, patlayıcı da etkisiz hale getirildi" dedi. Bakan Soylu'nun sözleri özetle şöyle:

Diyarbakır anneleri

Uzun zamandır Türkiye'nin takip ettiği "Diyarbakır Anneleri"nde yarın 25. buluşma gerçekleşecek. Diyarbakır annelerinden biri daha evladıyla buluşacak. Fatma Yetkin evladıyla buluşacak. 15 yaşında çocukları Recep'i kaçırıyorlar. Yıllar geçiyor Diyarbakır'da HDP binasının önünde, terör örgütüne meydan okudular. Evlatları da ikna çalışmaları sonucu bugün teslim olan 6 kişiden biri oldu. Dört buçuk yıl önce ikna çalışmalarına başladık. Ailelerle görüşülüyor, onlara evlatları adalete teslim olurlarsa, onlara destek olunacağı, yardımcı olacağı anlatılıyor. İkna çalışmalarımız PKK'yı tuz ruhunun erittiği gibi eritiyor.
Kırmızı listeden bir ismin 17-18 gündür ifadesinin alıyoruz. Önemli şeyler söyledi. Dost bildiklerimizin bize nasıl ihanet ettiklerini, arkamızdan nasıl kumpaslar çevirdiklerini anlattı. Terör örgütüne bu yıl katılanların toplam sayısı 5'i Türkiye'den toplam 10. Bizim ikna yoluyla bu yıl terör örgütünden kopardığımız sayı 63.

İstanbul'da katliam önlendi

Bugün İstanbul polisi çok önemli bir katliamı engellemiştir. Emniyet istihbaratımıza ve İstanbul polisimize teşekkür ediyorum. PKK terör örgütü elemanları 5 kilo patlayıcı getirdiler, polisimizin otogardaki dikkati sayesinde bir aracın altına yerleştirilen patlayıcı tespit edildi. Bunu yerleştiren teröristler yakalandı. 2 kişi gözaltına alındı. Patlayıcı da etkisiz hale getirildi.

Tam kapanma

Kamu düzeninden hiçbir şekilde taviz verilmeyecek. Milletimiz, sağlıkçılarımız, güvenlikçilerimiz, esnafımız büyük fedakarlıklar yaptı. Türkiye'yi görünenle değerlendirenler her zaman yanılmışlardır. Türkiye görünenin çok fazlasıdır. Türkiye bu süreçte ölçerek, biçerek vatandaşlarımızın devletten, hükümetten beklediğini yerine getirerek elinden geleni ortaya koymuştur. Bütün üretim şartları düşünülerek hareket ediliyor.

Kreşler açık olacak mı?

Milli Eğitim Bakanımızın kararı, ilk kararda duruyor, açmamak konusunda. Bazı Avrupa ülkelerinde açma konusunda esneklik var. Bütün çalışma şartlarını düşünerek bir değerlendirme yapıyoruz. Aile Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı değerlendiriyor. Aile Bakanlığı bir çalışma yapıyor, kendilerine gelen taleplere yönelik bir karar verecekler. Kapanma olmasaydı bayram için hareketlilik olacaktı. Aşılar sayesinde Haziran sonunda iyi bir noktada olacağız.

Alkol yasağı

Geçen kısıtlamada da bu tartışmayı yaptık. Bütün kısıtlamalarda ne varsa aynı. Kural aynı sadece süre uzadı. Cumartesi-Pazar kısıtlamasından hiçbir farkı yok. İngiltere'de, Fransa'da, Almanya'da birçok örnekleri var.  Biz bunları değerlendirerek bütün adımları attık.

Rezervasyonu bitenler izin belgesiyle dönebilecek

e-başvuru bakanlığın internet adresinden yapılabiliyor. Çalışmak zorunda olanlar e-başvuruyla izin alabilecekler. Cenazeler için kolaylıklar getirildi. Otel rezervasyonunu kapanmadan önce alanlar perşembe günü gidebilirler. Seyahat izin belgesini alanlar, onunla dönebilme imkanına sahip olurlar.

Kripto para dolandırıcılığı

4 ülkede ekiplerimiz çalışma yapıyor. Aranan 82 kişiden 77'si gözaltına alındı. Arnavutluk yetkilileriyle görüşmeler sürüyor. 108 milyon dolarlık bir portföy söz konusu. İnsanlar tarihe anı olsun diye böyle bir adam vardı diye sevdiği için olabilir sosyal medyasında şu adamı gördüm diye bırakabilir. Benim bugün 22 randevum vardı. Vatandaş sizinle fotoğraf çektirelim dediği zaman ne diyeyim? FETÖ'cüler sosyal medyada da bir şeyler üretiyorlar. Soğuk savaş dönemi suçlamalarını hiç umursamam.

Eren operasyonları

Terörü kaynağında yok etme, kesintisiz operasyonlar, kaynağında yok etme mücadelemiz kararlılıkla devam ediyor. 7412 mağara ve sığınak bulundu Türkiye içinde. 94 ton patlayıcı, 257 füze roket, 2839 silah, 4419 el bombası, 10624 tüp 432 ton gıda ele geçirildi bu mağaraların tamamında. Şu andaki Türkiye'deki terörist sayısı 208. Karayılan mağarasından dışarı çıkamıyor şu anda. Sporu da mağarasında yapıyor.  Bu yıl terör örgütünden terör örgütü mensuplarının kaçış yılı olacak. Bildiklerimiz var. İkna edebilmeleri mümkün değil.

Ölümü ölümle korkutan kahramanlarımız var

Kırmızı kategoride aranan Fırat Şişman elimizde. Aşağı bölgede istihbarat dahil birçok alanda etkinlikte bulunmuş. Çok önemli bilgiler verdi, birçok ülkeyle ilgili, kritik bilgiler verdi. Gönderirken, "300 terörist var" demişler, kandırmışlar. Çok güçlü kahramanlarımız var. Ölümü ölümle korkutan kahramanlarımız var. Zaten Türkiye'ye kimse gelmek istemiyor. Günlüklerini, yazışmalarını da ele geçiriyoruz mağaralarda. Yakalıyoruz, konuşturuyoruz. Bu kadar sığınağı barınağı nasıl bulduk? Kendimize ait tekniklerimiz var. Sevgili müttefiklerimizin ambargo uygulamalarına rağmen elimizde teçhizatlarımız var, sivil sanayiimizin geldiği nokta, terörle mücadeledeki başarımızda çok büyük etkisi var. Suriye'de Afrin'e niçin girdik? Ne yapsaydık, terör örgütü Türkiye'nin içini mi terörize etseydi? Suriye'de, Irak'ta, Afrika'da yapmamız gerekenler var. Bizim kendi coğrafyamıza ait sorumluluklarımız var. Bugün bu medeniyetin nöbetçileri bizleriz.

Gri pasaport soruşturması

İlgili kanunda, resmi vazifeyle gidenlere gri pasaport verilir deniliyor. Bu mesele çıktıktan sonra bazı milletvekili arkadaşlar var "biz bulduk biz ettik" falan , hayır biz bir ay önce bunun soruşturmasına başlamıştık. Bizim soruşturmamız üzerine ortaya çıktı. 2005 yılından itibaren bu süreç biraz hızlandı. AB süreci hızlanınca bu süreç de hızlanmış oldu. Belediyeler tarafından gri pasaport kullanımı fazlalaştı. Bundan 8 ay evvel bir valimizden bilgi geldi "nahoş kullanma seziyorum, uyarı yaparsanız iyi olur" dedi ben de genelge yazdım, kanuni şartları. Bizim idare olarak engelleme yetkimiz yok... Bu Malatya hadisesi gelince hemen soruşturmaya başladık, Elazığ ile ilgili soruşturmaya başladık. 19 ilde yaklaşık 27 belediye 13 müfettiş soruşturmayı yapıyor. x

804 kişi yurtdışına gidip dönmedi

Hizmet pasaportu ile 2018'de yurtdışına çıkan sayısı 109 bin. Belediyelerden 8 bin 123 kişi, organizasyonla giden 2872 kişi, 804 kişi pasaport süresi bitip dönmeyen. Bunu öğrenir öğrenmez hizmet pasaportu vermeyi belediyelerden kestik. Birkaç kişi istismar etti diye tamamen keselim, ilkel bir yaklaşımdır. Ama kotaları iyi koyup, istismar edilmemesini sağlamalıyız.

Kadına yönelik şiddetle mücadele

Dedikodular çok ayıp. Bir insan ülkesine ihanet eder mi? Milletvekilinin sıfatı yalancılık mı olmalı? "İstanbul Sözleşmesinden çıkıyor olacağız onun için karakoldaki polisler biz bununla ilgilenmiyoruz" diyor! Tam tersi biz erişimi artırdık. 2 milyon 200 bin insan KADES'i indirdi. İstanbul Sözleşmesi'nden çekileceğimizi beyan ettikten sonra, 19 Mart'tan itibaren KADES'i 5 bin kişi indirmiş. Elektronik kelepçe takip merkezi 24 saat çalışıyor. En ufak bir harekette arıyorlar. Kalkıp diyor ki "karakollardan müracaat alınmıyor", cehalet desen cehalet değil, TBMM'de vekilsin ayıp. Sözleşmeden çıktıktan sonra 28 kadın hayatını kaybetti, öncesinde 39 kadın hayatını kaybetti. Yüzde 28 azalış var. Buna destek olunacağına tam tersine hareket etmek, şiddeti arttırır.                  
Editör: Ömür Ünver